ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 8.000 τα κρούσματα Λοιμώδους Περιτονίτιδας της γάτας

Ο ΠΚΣ σημειώνει ότι οι δηλώσεις περί 300.000 θανάτων γατιών «είναι αβάσιμες» και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα

ΚΥΠΕ

Καταγράφηκαν περίπου 8.000 κλινικά κρούσματα Λοιμώδους Περιτονίτιδας της γάτας από τον Ιανουάριο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023, αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ), σημειώνοντας πως, οι δηλώσεις περί 300.000 θανάτων γατιών, οι οποίες αναμεταδόθηκαν από ξένα και εγχώρια ΜΜΕ, «είναι αβάσιμες» και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

Ο ΠΚΣ, σε σχέση με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τη Λοιμώδη Περιτονίτιδα των γατιών, αναφέρει ότι παρακολουθεί εξαρχής την εξέλιξη των κρουσμάτων της ασθένειας αυτής και ενημερώνει ότι, η συγκεκριμένη πάθηση αφορά αποκλειστικά τα αιλουροειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ως προς την πορεία των κρουσμάτων, σημειώνει ότι, η πρώτη «σημαντική έξαρση» των κρουσμάτων καταγράφηκε τον Ιανουάριο 2023 και ότι τα κρούσματα συνέχισαν την ανοδική πορεία μέχρι τον Απρίλιο 2023, ενώ έκτοτε έχουν σε σταθερά αυξημένο αριθμό. Συγκεκριμένα, αναφέρει, σε ερωτηματολόγιο που εκδόθηκε με σκοπό την δεύτερη καταγραφή της πορείας των κρουσμάτων (η πρώτη έγινε για το πρώτο τρίμηνο του 2023), η οποία αφορούσε τους μήνες Ιανουάριο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023, και στο οποίο συμμετείχαν 32 κτηνιατρικές κλινικές Παγκύπρια, καταγράφηκαν 1.500 κλινικά περιστατικά Λοιμώδους Περιτονίτιδας, «τα οποία αναγόμενα με βάση τον συνολικό αριθμό κτηνιατρικών κλινικών Παγκύπρια μεταφράζονται σε περίπου 8000 κλινικά κρούσματα Λοιμώδους Περιτονίτιδας από τον Ιανουάριο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023».

Ο αριθμός αυτός, αναφέρει ο ΠΚΣ, «είναι όντως αυξημένος» σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, που καταγράφηκαν περίπου 2.800 συνολικά κλινικά κρούσματα για το 2022, και 1.350 κλινικά κρούσματα για το 2021.

«Με βάση τα παραπάνω, οι δηλώσεις περί τριακοσίων χιλιάδων (300.000) θανάτων γατιών, οι οποίες αναμεταδόθηκαν από ξένα και εγχώρια ΜΜΕ,  είναι αβάσιμες, στηρίζονται σε εικασίες και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα», αναφέρει. «Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους τους φορείς, όταν προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, να είναι διπλά προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να μπορούν, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, να στηρίξουν τα λεγόμενα τους», προστίθεται.

Τέλος, ο Σύλλογος αναφέρει ότι ευελπιστούν πως μέσα από την στενή συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), θα καταστεί δυνατή η εξεύρεση επιπρόσθετων θεραπευτικών λύσεων για την αντιμετώπιση της νόσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση