ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέτρα χάδι με 5,5 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα

Ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο. Στις 13:00 το μεσημέρι η ανακοίνωση των νέων μέτρων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αναποφασιστικότητα απέναντι στην επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» δείχνει η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την έξαρση της πανδημίας με μέτρα χαμηλής αποτελεσματικότητας, την ώρα μάλιστα που άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν βάλει βαθιά το μαχαίρι προτού η πανδημία πάρει διαστάσεις. Υπουργείο Υγείας και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), προχώρησαν στην πρώτη επιδημιολογική αξιολόγηση μετά τις γιορτές και κατέληξαν στα μέτρα που θα πάνε σήμερα Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς επικύρωση. Όπως και πριν τις γιορτές έτσι και τώρα, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι επικεντρώνονται περισσότερο στους υγειονομικούς ελέγχους, μια τακτική που κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν φαίνεται να ανέκοψε την επέλαση της «Όμικρον». Έτσι όπως εξελίσσεται η πανδημία από τις 28 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύθηκαν πάνω από τις 2.000, το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Τα 5.457 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα το βράδυ, ενδεχομένως να είναι η κορυφή του παγόβουνου έως ότου η «Όμικρον» ολοκληρώσει τον κύκλο της και ακολουθήσει η πτώση των αριθμών. Εικόνα που αποτυπώνεται και στην διεθνή κατάταξη των χωρών με την Κύπρο να φιγουράρει στην πρώτη θέση ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη πως η περίοδος της Πρωτοχρονιάς δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στις ημερήσιες καταγραφές σε μια τέτοια περίπτωση οι εκτιμήσεις που γίνονται ανεβάζουν τα νέα κρούσματα ακόμα και σε πενταψήφιο αριθμό.

Η Κύπρος καταγραφεί τα περισσότερο κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους σε όλη την Ευρώπη.

Οι ιερές αγελάδες

Η αίσθηση που υπήρχε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι απρόθυμη να αγγίξει χώρους και δραστηριότητες που εμφανίζονται να έχουν σημαντική συμβολή στην διασπορά του ιού επιβεβαιώθηκε από τις διαρροές, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε η «Κ», τα μέτρα που τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τα μέτρα που αποφασίσθηκαν πριν και κατά την διάρκεια των εορτών. Χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιες ήταν οι τοποθετήσεις των μελών της ΣΕΕ, η οικονομία δεν κλείνει και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται αφορούν το πλαίσιο των συναθροίσεων σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Μια τακτική που εντείνει τους προβληματισμούς που υπάρχουν για τη δισταχτικότητα αποφασιστικής παρέμβασης σε δραστηριότητες όπως η διασκέδαση όπου αποδεδειγμένα οι έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων είναι προβληματικοί.

Τα μέτρα

Πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό αναφέρουν πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει ένα πακέτο μέτρων που αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων. Συγκεκριμένα, στην εστίαση και στους χώρους διασκέδασης μειώνεται ο αριθμός των επιτρεπόμενων πελατών από 300 σε 200. Ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι ορίζεται σε 6 ενώ ενισχύεται ο υγειονομικός έλεγχος με τα Self test.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται οι προτάσεις που αφορούν τους χώρους λατρείας με τον επιτρεπόμενο αριθμό πιστών, εντός των ναών, να ορίζεται στους 200. Παρά τα όσα υπήρχαν ως πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα δεν φαίνεται να γίνονται συγκεκριμένες εισηγήσεις που να αφορούν τη γιορτή των Θεοφανίων. Εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει τις συναθροίσεις πιστών σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Το τρίτο μέτρο αφορά την εργασία. Συμπληρωματικά των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται για την τηλεργασία, γίνεται πρόταση να μειωθεί ο αριθμός των υπηρεσιών που θεωρούνται ουσιώδεις και που αποτρέπει την εξ αποστάσεως εργασία. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται πως θα αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που θα μπουν σε καθεστώς τηλεργασίας.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τα νέα κρούσματα

Τη Δευτέρα το βράδυ σημειώθηκε νέα αύξηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών. Συγκεκριμένα τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 που εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ανήλθαν στις 5.457 (ποσοστό θετικότητας: 4,44%) και αντιστοιχούν σε 122.801 τεστ ανίχνευσης της νόσου. Αύξηση καταγράφηκε και στις βαριές νοσηλείες. Συγκεκριμένα 209 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 76 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 78% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Επίσης 5 άτομα απεβίωσαν από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 646. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που υπάρχουν καταγράφονται επιστημονικές ανησυχίες πως το επόμενο διάστημα οι βασικοί δείκτες θα επιβαρυνθούν όταν στο σύστημα ιχνηλάτησης μπει και η περίοδος της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται πως τα δεδομένα δείχνουν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα ημερήσια κρούσματα ενδεχομένως να προσεγγίσουν τις 10.000. Στο βεβαρημένο κλίμα θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το άνοιγμα της εκπαίδευσης την ερχόμενη εβδομάδα, με κάποιες επιστημονικές απόψεις να κάνουν λόγο για αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση