ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά την έξαρση, χαλαρώσεις - Τα σενάρια στο τραπέζι

Τι θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη Χατζηπαντέλα-ΣΕΕ

Την έντονη φημολογία και τα σενάρια χαλαρώσεων επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες μέσω δηλώσεων του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα με τον κυριότερο όγκο της συζήτησης υπουργείου και επιδημιολόγων να μεταφέρεται στην καθιερωμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου.

Φυσικά τα πάντα θα εξαρτηθούν και από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων τεσσάρων ημερών, αφού έχουμε αναφέρει κατά κόρον στο παρελθόν πως οι νοσηλευόμενοι -και ιδιαίτερα σε ΜΑΦ και ΜΕΘ- αποτελούν τον σκληρό δείκτη της πανδημίας και αυτοί ουσιαστικά καθορίζουν την κατεύθυνση των μέτρων.

Γύρω από ποιους άξονες όμως θα κινηθούν οι συζητήσεις που αφορούν τις επερχόμενες χαλαρώσεις και ποιοι θα είναι οι πρώτοι τομείς που θα απολαύσουν την αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα;

Γάμοι και βαφτίσεις

Ένας από τους τομείς που έχει πληγεί αρκετά από τα πρόσφατα μέτρα αφορά τις διοργανώσεις εκδηλώσεων. Ιδιαίτερα με τον τρόπο που συνηθίζονταν να πραγματοποιούνται γάμοι και βαφτίσεις στη χώρα μας, τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν πραγματικό βραχνά. Οι πρώτες πληροφορίες -τόσο από τις δηλώσεις Μιχάλη Χατζηπαντέλα, όσο και από πληροφορίες της «Κ» που επιβεβαιώνουν μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής- κάνουν λόγο για αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων που μπορεί να φιλοξενηθεί σε αίθουσες.

Επιστρέφει ο χορός και το… λίκνισμα

Μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται στη βάση του χιούμορ σε πολλές συζητήσεις παρ’όλα αυτά η απαγόρευση του χορού και οι οδηγίες για παρουσία αποκλειστικά καθήμενων πελατών και θαμώνων δημιουργεί ντόμινο προβλημάτων σε σωρεία χώρων. Η άρση της απαγόρευσης του… λικνίσματος ενδέχεται να αποτελέσει φιλί της ζωής σε μπαράκια, δισκοθήκες κλαμπ και μουσικοχορευτικά κέντρα που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την προηγούμενη απόφαση.

Χαλαρώσεις και για ανεμβολίαστους;

Αναφορά διά στόματος Υπουργού Υγείας έγινε και για το σενάριο παρουσίας ανεμβολίαστων (12-17 ετών) σε χώρους εστίασης με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικής εξέτασης. Κάτι τέτοιο θα τεθεί επί τάπητος εάν και εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα και για διευκόλυνση στις εξόδους των οικογενειών.

Κάτι παρόμοιο είχε εφαρμοστεί και για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων ενώ και το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης είχε δηλώσει ανοιχτά ότι θα ήταν ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακόμη και για τους ενήλικες ανεμβολίαστους, κάτι που σε αυτό το στάδιο μοιάζει ιδιαίτερα απομακρυσμένο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση