ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και υπό προϋποθέσεις το τέλος της πανδημίας

Πληθαίνουν οι επιστημονικές απόψεις που θέλουν τον ερχόμενο Μάρτιο τον COVID-19 να μετατρέπεται σε ενδημία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση ενός ιού που ονομάσθηκε COVID-19, ακούγεται όλο και δυνατότερα πως η πανδημία που ταλαιπώρησε το παγκόσμιο ολοκληρώνει τον κύκλο της και πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι και τόσο μακριά. Το τελευταίο διάστημα επιστήμονες απ’ όλο το κόσμο θεωρούν πως το 2022 θα είναι η χρονιά που ο COVID-19 θα πάρει μορφή και χαρακτηριστικά ενδημίας με την οποία ο πλανήτης θα πρέπει να μάθει να ζει το επόμενο διάστημα.

Οι αισιόδοξες φωνές εντάθηκαν μετά την εμφάνιση της τελευταίας μετάλλαξης του ιού, της Όμικρον, και εφόσον οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα πρώτα δεδομένα για τη συμπεριφορά της. Σε Ευρώπη και Αμερική η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται αισιόδοξη πως ο ερχόμενος Μάρτιος ενδεχομένως να είναι η αρχή του τέλους του COVID-19 ο οποίος ωστόσο δεν θα εξαφανιστεί, όπως έγινε με άλλους ιούς την τελευταία δεκαετία.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη της Όμικρον μιλώντας πρόσφατα στο Center for Strategic and International Studies (CSIS). Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφήνει ελπίδες που ενισχύουν τις επιστημονικές απόψεις εκείνες που θέλουν να ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του τέλους. Στην Κύπρο η επιστημονική κοινότητα κινείται στην κατεύθυνση του αισιόδοξου σεναρίου.

Με προϋποθέσεις

Σε μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων που αφήνει πίσω της, η επέλαση της Όμικρον και στην Κύπρο οι επιστημονικές απόψεις αντιμετωπίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία τα μηνύματα που φθάνουν από διακεκριμένους επιστήμονες και οργανώσεις. Η εκτίμηση ότι οδεύουμε προς την κατεύθυνση αντιμετώπιση της πανδημίας ως ενδημία, δεν απορρίπτεται πλην όμως τίθενται κάποιες προϋποθέσεις.

Πρώτον να μην διαφοροποιηθεί η νοσηρότητα της μετάλλαξης Όμικρον. Δεύτερον πριν η Όμικρον ολοκληρώσει τον κύκλο της να μην εμφανισθεί κάποια άλλη μετάλλαξη στο μεσοδιάστημα, όπως έγινε με προηγούμενες μεταλλάξεις. Οι επιστημονικές απόψεις στην Κύπρο κινούνται στην λογική πως με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να ειπωθεί πως «κινούμαστε προς μια ενδημική διαχείριση του ιού».

Τα προαπαιτούμενα

Πέρα από το βασικό κορμό του σκεπτικού που αναπτύσσεται για την εξέλιξη της πανδημίας, οι επιστήμονες θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών καταπολέμησης του ιού με τα όπλα που υπάρχουν. Η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος στην Κύπρο ήταν και παραμένει η αιχμή του δόρατος που μπορεί να οδηγήσει σε άμβλυνση των συνεπειών του COVID-19, σε πρώτη φάση και τερματισμού της πανδημίας σε δεύτερη.

Πέρα από το βασικό εμβολιαστικό σχήμα οι επιστημονικές απόψεις προτρέπουν ζωηρά τους πολίτες να ολοκληρώσουν και την αναμνηστική δόση η οποία όπως έχουν δείξει τα δεδομένα μειώνει σημαντικά, περιστατικά μόλυνσης να εξελιχθούν σε σοβαρές νοσηλείες. Το στόχο αποτροπής των βαριών περιστατικών ενισχύουν και τα αντιϊκά φάρμακα η χρήση των οποίων εισήλθε στην δεύτερη εβδομάδα.

Η Όμικρον

Σε διεθνές επίπεδο οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο πως το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον με την εκπληκτική, και πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητά του να μεταδίδεται, όπως είπε ο Άντονι Φάουτσι, τελικά θα μολύνει σχεδόν όλους. Ωστόσο όπως εκτίμησε ο αμερικανός επιδημιολόγος “καθώς η Όμικρον ανεβαίνει και κατεβαίνει”, οι ΗΠΑ τελικά θα εισέλθουν σε μια νέα φάση “στην οποία θα υπάρχει αρκετή προστασία στην κοινότητα, αρκετά διαθέσιμα φάρμακα ώστε, όταν κάποιος μολύνεται και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να είναι εύκολο να λάβει θεραπεία”.

Ο ΠΟΥ πρόσφατα και για πρώτη φορά από την εμφάνιση της πανδημίας, δημόσια εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως η Όμικρον οδηγεί προς το τέλος την πανδημία στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X