ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοΐός, γρίπη και RSV – Το τρίπτυχο της χειμωνιάτικης ανησυχίας

Πώς η παράλληλη εμφάνιση τους προβληματίζει τους επιδημιολόγους

Παρά την αισθητή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, με τους δείκτες της πανδημίας να παρουσιάζουν πτώση, εφησυχασμός δεν υπάρχει από πλευράς ειδικών με την καμπή της καθόδου του χειμώνα να θεωρείται ιδιαίτερα κομβική. Εστία ανησυχίας φέρεται να αποτελεί ένας συνδυασμός του Covid-19, μαζί με την εποχική γρίπη αλλά και τον RSV (συγκυτιακός ιός) που μαζί δύναται να συνθέσουν την απειλή της τρι-δημίας.

«Ο RSV κυκλοφόρησε και πέρυσι ενώ είχαμε και μωρά που νοσηλεύτηκαν στο Μακάρειο»

Πόσο ανησυχητικά θεωρούνται τα δείγματα από τους τρεις ιούς; Θα υπάρξει έξαρση; Και αν ναι σε ποιο βαθμό θα μας επηρεάσει; Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως πρόκειται για τρεις ιούς με αρκετές ομοιότητες, με βασικότερο κοινό γνώρισμα την προσβολή του αναπνευστικού συστήματος. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ιούς που εμφανίζονται κάθε χρόνο, η ταυτόχρονη εμφάνιση τους σε συνάρτηση με το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια ενήλικες και παιδιά δεν έχουν έρθει σε μεγάλο βαθμό σε επαφή με αρκετό κόσμο, δημιουργεί κενό στη δημιουργία φυσικής ανοσίας.

Φωτογραφία: ΑΡ

Ερωτηματικό η απουσία μάσκας - Προσβάλει κυρίως μικρά παιδιά ο RSV

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας η χρήση προστατευτικής μάσκας τα προηγούμενα δύο χρόνια λειτούργησε ευεργετικά στο να μην εμφανιστεί μεγάλος αριθμός περιστατικών εποχικής γρίπης, προσθέτοντας παράλληλα πως ο ιός RSV δεν είναι κάτι καινούριο ή ξένο. Πρόκειται για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που προσβάλλει ως επί το πλείστον μικρά μωρά –ηλικίας ενός με πέντε χρονών- ενώ μπορεί να προκαλέσει βρογχιολύτιδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής. «Ο RSV κυκλοφόρησε και πέρυσι ενώ είχαμε και μωρά που νοσηλεύτηκαν στο Μακάρειο» πρόσθεσε.

Κλειδί το πότε θα εμφανιστεί η γρίπη

Αναφορικά με την εποχική γρίπη ο Δρ Καραγιάννης θεωρεί πως τα πάντα εξαρτώνται από το πότε θα κάνει την εμφάνιση της, αφού παραδοσιακά ο μεγαλύτερος όγκος εντοπίζεται στην Κύπρο μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. «Εάν εμφανιστεί νωρίτερα του αναμενομένου πιθανόν να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα όμως ενόσω ο καιρός παραμένει ιδιαίτερα θερμός για την εποχή δεν ανησυχεί» δήλωσε.

Φωτ. AP/ Manu Fernandez

Έξαρση μεν... αλλά - Πότε αναμένεται

Ο Covid-19 βρίσκεται ακόμη ανάμεσα μας, με τα επιδημιολογικά στοιχεία να παρουσιάζουν μία σταθερότητα στους δείκτες κρουσμάτων αλλά και τις νοσηλείες να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο έξαρσης –λαμβάνοντας υπόψη και την προιστορία των προηγούμενων αντίστοιχων περιόδων από την έναρξη της πανδημίας- ο Δρ Καραγιάννης υπογράμμισε πως η δική του άποψη είναι πως εάν υπάρξει έξαρση δεν θα είναι ιδιαίτερα σοβαρή, παραλληλίζοντάς την με αυτή του καλοκαιριού που μας πέρασε. Τα τρία νέα στελέχη που προσπαθούν να επικρατήσουν σε διάφορες χώρες (BQ1, BQ.1 & XBB) παρουσιάζονται ως εξόχως μεταδοτικά αλλά δεν εμπνέουν ανησυχία.

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να γίνει ασφαλής εκτίμηση σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων απέναντι στις νέες υποπαραλλαγές, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής υπενθύμισε πως αποτρέπουν την βαριά νόσηση. Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να τοποθετήσει χρονικά μια προδιαγραφόμενη έξαρση ανέφερε πως με βάση της εκτιμήσεις που έγιναν για την Ελλάδα –που αναμένει μία αύξηση των δεικτών από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου- τα πρότερα στοιχεία δείχνουν συσχέτιση με την Κύπρο με απόκλιση τριών εβδομάδων, τοποθετώντας την γύρω στα Χριστούγεννα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση