ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιωτικών

Η μικροβιακή αντοχή ευθύνεται για 35 χιλιάδες θανάτους το 2020, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών και τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής, αναφέρθηκε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών και τη Μικροβιακή Αντοχή.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας ξεκινά από σήμερα εκστρατεία για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών και τη Μικροβιακή Αντοχή, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα τόσο των πολιτών, όσο και των επαγγελματιών υγείας.

Σε χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός είπε πως «η Κύπρος, δυστυχώς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής», για να σημειώσει ότι «η μικροβιακή αντοχή ευθύνεται για 35 χιλιάδες θανάτους το 2020, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε περίπτωση μη λήψης αποτελεσματικών μέτρων εκτιμάται ότι η μικροβιακή αντοχή το 2050 θα ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από ό,τι ο καρκίνος».

Ο κ. Δαμιανός είπε πως «η αλόγιστη και υπέρμετρη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής, γεγονός που αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία με ανυπολόγιστες συνέπειες», για να σημειώσει ότι «αποτέλεσμα της είναι η έξαρση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, η αύξηση της νοσηρότητας, της διάρκειας νοσηλείας και της θνησιμότητας των ασθενών με συνεπακόλουθο την οικονομική επιβάρυνση των Συστημάτων Υγείας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας «η συνετή και υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αναχαιτίσει την αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή», ενώ «η ορθή χρήση τους, η αποφυγή κατάχρησής τους και η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητάς τους αποτελεί ευθύνη όλων μας».

Ανέφερε, επίσης, ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά με δική τους πρωτοβουλία, αλλά να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό και να ακολουθούν τις οδηγίες του, αφού η μη ενδεδειγμένη χρήση τους δεν θα τους βοηθήσει, αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στους επαγγελματίες υγείας, λέγοντας ότι «έχουν την ευθύνη για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, την τήρηση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, καθώς επίσης της προώθησης των προληπτικών εμβολιασμών, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα αντιβιοτικά θα παραμείνουν πολύτιμα και δραστικά».

Όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανός, το Υπουργείο Υγείας θεωρώντας το θέμα της αντοχής στα αντιβιοτικά ύψιστης προτεραιότητας, βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσεως, για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο πλαίσιο της «Ενιαίας Υγείας» σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς.

Είπε πως έχει υλοποιήσει και δρομολογήσει αριθμό δράσεων όπως τη σύσταση Ομάδας Επιμελητείας Αντιβιοτικών και τοπικών επιτροπών ελέγχου λοιμώξεων στα νοσηλευτήρια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των νοσηλευτών και επιτηρητών ελέγχου λοιμώξεων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, τη διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου Ομάδων Επιμελητείας Αντιβιοτικών Drive – AMS στην Κύπρο, στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο EU-JAMRAI-2 τον Φεβρουάριο του 2025, την ετοιμασία Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών (ΚΚΟ), που αφορούν στην πρόληψη και τον έλεγχο λοιμώξεων στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και τον σχεδιασμό και δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιτήρηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης αντιβιοτικών και των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Τονίζοντας τη σημασία της ορθής και ενδεδειγμένης χρήσης των Αντιβιοτικών στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, ο εκπρόσωπος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ Λίνος Χατζηχάννας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τη μικροβιακή αντοχή «ως μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία».

Όπως ανέφερε «σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι από λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια», για να προσθέσει ότι «στην EU/EEA καταγράφονται πάνω από 670.000 λοιμώξεις / ετησίως από πολυανθεκτικά μικρόβια, με τον αριθμό των σχετιζόμενων θανάτων να ανέρχεται σε 33 χιλιάδες ανά έτος.

Ο Δρ Χατζηχάννας ανέφερε ακόμα ότι η παγκόσμια τράπεζα προειδοποιεί ότι μέχρι το 2050 οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα θα μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα, αντίστοιχο, με αυτό της οικονομικής κρίσης του 2008.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηχάννας αναφέρθηκε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιτήρηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης αντιβιοτικών και των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ανέφερε ότι η δημιουργία της πλατφόρμας θα γίνει με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, ενώ η λειτουργία της αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025

Εξήγησε ότι στην πλατφόρμα θα καταχωρούνται δεδομένα σε επίπεδο νοσηλευτηρίου, ενώ θα επιτρέπεται ανάλυση δεδομένων τόσο σε τοπικό επίπεδο (νοσηλευτήριο), όσο και σε κεντρικό επίπεδο (Υπουργείο Υγείας).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση