ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευλογιά πιθήκων: Ετοιμάζουν πλάνο - Τι ισχύει για εμβόλια και αντιικά φάρμακα

Κατά τη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα εργαστηριακών αναλύσεων που θα γίνονται στην Κύπρο, κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να γίνονται εδώ ή να αποστέλλονται στο εξωτερικό

ΚΥΠΕ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η διαδικασία καταρτισμού πλάνου διαχείρισης και δράσης του Υπουργείου Υγείας στην περίπτωση εντοπισμού περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να έχουν θέσει σε σύσκεψη, που πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη, χρονοδιάγραμμα μέχρι την Πέμπτη, έτσι ώστε η κάθε υπηρεσία από την πλευρά της να επανέλθει με πλήρη καταρτισμό διαδικασιών.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, τέθηκαν επί τάπητος εισηγήσεις από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, τις Ιατρικές Υπηρεσίες και τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, σε σχέση με την εισαγωγή και μεταφορά περιστατικών στα νοσηλευτήρια, τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, καθώς και τη διαχείρισή τους σε επίπεδο Μονάδας Επιδημιολογικής Διαχείρισης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείο Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ανέφερε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανέλθουν την προσεχή Πέμπτη με περαιτέρω εισηγήσεις για τον καταρτισμό διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αθανασίου, κατά τη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα εργαστηριακών αναλύσεων που θα γίνονται στην Κύπρο, κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να γίνονται εδώ ή να αποστέλλονται στο εξωτερικό, ενώ σημείωσε πως συζητήθηκε ο τρόπος νοσηλείας αυτών των περιστατικών.

Επίσης, ο κ. Αθανασίου είπε ότι ακούστηκαν εισηγήσεις σε σχέση με τη διαχείρισή των περιστατικών σε επίπεδο Μονάδας Επιδημιολογικής Διαχείρισης.

Η Κύπρος δεν διαθέτει εμβόλια, δύο αντιικά φάρμακα για αντιμετώπιση

Κληθείς να αναφερθεί στη διαθεσιμότητα εμβολίων στην Κύπρο, ο κ. Αθανασίου είπε πως αυτή τη στιγμή η Κύπρος δεν διαθέτει εμβόλια για την ευλογιά, ωστόσο, τόνισε ότι αν πρέπει στην πορεία να τα προμηθευτεί, τότε υπάρχει δυνατότητα να το πράξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εξήγησε πως τα εμβόλια αυτά υπάρχουν από το 1970, για να σημειώσει ότι στη σύσκεψη οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ανέφεραν ότι τέτοια εμβόλια διαθέτει η Δανία και η Ολλανδία, η οποία διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι έχει αρκετή ποσότητα και ότι θα μπορούσε να διαθέσει σε χώρες που ενδεχομένως τα χρειαστούν.

Σε σχέση με τα διαθέσιμα φάρμακα στην Κύπρο, ο κ Αθανασίου είπε πως η Κύπρος διαθέτει δύο αντιικά φάρμακα, για να σημειώσει ότι αυτά δίδονται σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι τα βρεφικά εμβόλια για την ευλογιά δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων.

Οδηγίες από ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Οι χώρες θα πρέπει, επίσης, να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα.

Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται, επίσης, μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά μικρής ηλικίας, εγκύους και ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση