ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αύξηση νοσηλειών αλλά και μείωση σοβαρών λοιμώξεων

Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί για την αυξητική τάση των νέων περιστατικών το τελευταίο διάστημα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μακριά από το αποτύπωμα που άφηνε ο αριθμός των περιστατικών COVID στο παρελθόν, κινείται ο δείκτης νοσηλειών ο οποίος τις τελευταίες δυο εβδομάδες συνεχίζει να έχει ανοδική τάση. Τάση που επί του παρόντος δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Αν επιχειρηθούν να εντοπιστούν τα δεδομένα της επιδημιολογικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, η απάντηση δεν δίνεται στο λογικό ερώτημα «γιατί αυξάνονται οι νοσηλείες» αλλά «τι είδους νοσηλείες είναι αυτές».

Οι περιπτώσεις νοσηλειών με COVID αφορούν ασυμπτωματικούς, με αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατάγματα, ουρολοιμώξεις, εμφράγματα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια και ογκολογικές παθήσεις.

Η καθημερινή αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους ειδικούς στο ασφαλές συμπέρασμα πως ο σκληρός δείκτης των νοσηλειών που είναι τα βαριά περιστατικά, παρουσιάζει αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τον αριθμό των περιστατικών που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας. Τουτέστιν οι σοβαρές νοσηλείες – λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, όπως αξιολογείται από τους ειδικούς με λιγότερο αριθμό νέων κρουσμάτων, περίπου 5 χιλιάδες, το περασμένο καλοκαίρι, οι νοσηλείες είχαν ανέλθει στις 300 από τις οποίες οι 60 έχρηζαν διασωλήνωσης. Σήμερα με μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων (πάνω από 6 χιλιάδες) και το διπλάσιο ποσοστό θετικότητας, οι νοσηλείες ανέρχονται στις 190 με τις μισές και πλέον σε ήπια μορφή. Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι ειδικοί είναι πως ναι μεν η τάση των νοσηλειών είναι ανοδική, πλην όμως αυτές δεν είναι με COVID-19 αλλά από άλλη αιτία από ασυμπτωματικούς.

Από COVID-19

Η εικόνα της κλινικής COVID του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί με τα σοβαρά περιστατικά και εν πολλοίς δίνει απαντήσεις στο γιατί αυξάνονται οι νοσηλείες. Από τα 40 περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας μόνο τα δυο είναι με βαριά πνευμονία COVID. Τα υπόλοιπα περιστατικά είναι ηπιότερης μορφής τα οποία νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ενώπιόν τους οι επιδημιολόγοι, φαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό όσων αυτή την περίοδο νοσηλεύονται δεν είναι από COVID αλλά με COVID.

Οι περιπτώσεις από COVID αυξάνονται κατακόρυφα, αφορούν ασθενείς οι οποίοι εισήχθησαν σε νοσοκομείο με κάποια άλλη αιτία και στον έλεγχο που τους πραγματοποιήθηκε εντοπίσθηκαν θετικοί. Αφορά δηλαδή ασυμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι κατά πιθανότητα να μην έχρηζαν νοσοκομειακής φροντίδας εάν δεν αντιμετώπιζαν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό από 30% έως 50% των υφιστάμενων νοσηλειών COVID. Οι περιπτώσεις, αυτές όπως εξήγησαν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, δεν εξελίσσονται σε σοβαρή νόσηση, δηλαδή λοίμωξη του αναπνευστικού. Η αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο αφορά κατάγματα ηλικιωμένων προσώπων, εγκεφαλικά επεισόδια, ουρολοιμώξεις, ογκολογικές παθήσεις και εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Με COVID-19

Η άλλη κατηγορία αφορά νοσηλείες με αιτία λοίμωξης του αναπνευστικού από COVID. Τα περιστατικά αυτά χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Λαμβάνοντας υπόψη τα περιστατικά ΜΑΦ της περασμένης Δευτέρας (16), από τα οποία τα περισσότερα αφορούν παλαιές λοιμώξεις, ο δείκτης των βαριών λοιμώξεων COVID19, στην παρούσα φάση, κινείται σε χαμηλά επίπεδα και δεν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Ένα άλλο στοιχείο ενισχυτικό των εκτιμήσεων κινδύνου που γίνονται αφορά τα στατιστικά νοσηλειών που δίνει η «Όμικρον» οι οποίες είναι χαμηλές. Όπως πιστεύεται, ο υψηλός αριθμός νοσηλειών έστω και σε ηπιότερη μορφή οφείλεται στη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην κοινότητα, δείκτης που σπρώχνει και τις νοσηλείες προς τα πάνω.

Επαναλοιμώξεις

Με βάση στοιχεία που υπάρχουν από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, οι επαναλοιμώξεις ανέρχονται στο 13% περιστατικών που νόσησαν στο παρελθόν από άλλες μεταλλάξεις. Για επαναλοιμώξεις που αφορούν την « Όμικρον» δεν υπάρχουν στοιχεία για νοσηλείες Οι επιδημιολόγοι θεωρούν πως η εικόνα των νοσηλειών κινείται σε λογικά επίπεδα και σε συνάρτηση με την έντονη διασπορά της «Όμικρον 2» στην κοινότητα. Πέρα από τα συμπεράσματα που αφορούν το κομμάτι σοβαρές νοσηλείες, οι ειδικοί παραδέχονται πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από το μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων είναι περισσότερο διαχειριστικής φύσεως. Μια κατάσταση που θα συνεχιστεί έως ότου κορυφωθεί η διασπορά της «Όμικρον 2» και εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη αλλαγή του ιού. Στο πνεύμα αυτό γίνονται εκτιμήσεις για ημερήσια κρούσματα που ενδεχομένως να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες.

Ξεκινά η χορήγηση της 4ης δόσης

Σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου πρεμιέρα θα κάνει η τέταρτη δόση. Η ενισχυτική δόση θα χορηγείται στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες. Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ενισχυτική σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε άτομα άνω των 80 ετών, σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από την λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης. Η λήψη της 4ης δόσης εμβολίου είναι προαιρετική. Παράλληλα με την 4η δόση ξεκινά και η χορήγηση της 3ης δόσης σε άτομα άνω των 12 ετών με εμβόλιο τεχνολογίας MRNA νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των έξι (6) μηνών από τη λήψη της 2ης δόσης. Για την χορήγηση εμβολίου σε άτομα ηλικίας 12-17 ετών, θα πρέπει να προσκομίζεται έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο) και η κάρτα εμβολιασμού. Και η λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης εμβολίου είναι προαιρετική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση