ΚΥΠΕ
Τίθεται στις 11 απόψε σε εφαρμογή το μέτρο για αφορά τη διενέργεια PCR 48 ώρες πριν την άφιξη όλων των επιβατών στην Κύπρο, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Μαρία Κουρούπη Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports.
Η κ. Κουρούπη ανέφερε ότι «από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ρύθμιση με βάση την οποία όσοι επιβάτες 12 ετών και άνω φτάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούνται να έχουν προχωρήσει στη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης PCR, 48 ώρες πριν την αναχώρηση τους».
«Η ρύθμιση ισχύει για όλες τις πτήσεις που φτάνουν στην Κύπρο από τις 11 απόψε και αφορά όλους τους επιβάτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Κουρούπη είπε πως «η επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου που καλύπτει καθολικά όλους όσοι επισκέπτονται την Κύπρο, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αφού τα τελευταία δύο χρόνια μάθαμε να λειτουργούμε με απαιτούμενα που αφορούν τη διενέργεια PCR πριν την άφιξη ή με την άφιξη ενός επιβάτη στο νησί. Πιστεύουμε ότι το κοινό έχει συνηθίσει αυτές τις διαδικασίες και έχει εξοικειωθεί μαζί τους».
Ωστόσο σημείωσε, «αυτό που επηρεάζει τη ζήτηση στα αεροπορικά εισιτήρια, είναι η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την πανδημία τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».
Σε ερώτηση για τις αφίξεις που είχαμε στην Κύπρο το 2021, η κ. Κουρούπη απάντησε πως «ο Δεκέμβριος έκλεισε σχετικά καλά, δηλαδή είχαμε 5,1 εκατομμύρια επιβάτες που έφτασαν ή αναχώρησαν από το νησί. Αυτό υπολογίζεται στο 45% του 2019, αλλά δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία, δεν είναι μακριά από αυτό που αναμέναμε για το 2021».
Σημείωσε ακόμα πως «μέχρι και το Νοέμβριο, είχαμε ορισμένους καλούς μήνες όσον αφορά την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων της Κύπρου. Τον Δεκέμβριο δεν είχαμε ιδιαίτερες ακυρώσεις θέσεων και πτήσεων, αλλά είχαμε πιο χαμηλούς δείκτες πληρότητας, που έφτασαν γύρω στο 60%».
Σε ερώτηση αναφορικά με την αεροπορική κίνηση για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η Μαρία Κουρούπη απάντησε ότι «από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, όταν δηλαδή τελειώνει η χειμερινή περίοδος στην αεροπορική βιομηχανία, υπάρχουν ορισμένες ακυρώσεις/αναπροσαρμογές πτήσεων τόσο στη Λάρνακα όσο και στην Πάφο».
Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα «παρατηρείται κυρίως στη Πάφο όπου υπήρχε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που ήταν μεγαλύτερο από το χειμώνα του 2019».
Τώρα, συνέχισε «αυτός ο προγραμματισμός μειώθηκε γύρω στο 40%. Αναμένουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μέσο όρο γύρω στις 250 – 280 πτήσεις την εβδομάδα, που είναι σίγουρα καλύτερος από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους».
Ωστόσο, όπως είπε, «θα πρέπει να αναμένουμε με κάποια διστακτικότητα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στις αερομεταφορές».
Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη «το κυριότερο πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα οι αεροπορικές εταιρείες πέραν της ζήτησης, είναι τα θέματα προσωπικού, αφού αρκετά μέλη των πληρωμάτων είτε νοσούν με κορωνοϊό, είτε είναι στενές επαφές».
«Πολλές ακυρώσεις των αεροπορικών εταιρειών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε αρκετές χώρες του κόσμου, αφορούν έλλειψη προσωπικού», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την Κύπρο είπε ότι «δεν έχουμε επηρεαστεί από τις ακυρώσεις πτήσεων, αφού τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, είχαμε περίπου 350 πτήσεις εβδομαδιαίως. Φαίνεται όμως πως από τον Ιανουάριο και μετά θα υπάρχει κάποια επίπτωση, με τις πτήσεις να μειώνονται στις 280 ακόμα και 250 εβδομαδιαίως».
Προς το παρόν, ανέφερε, «η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική, ενώ σε περίπτωση που τα πράγματα με τις διεθνείς αερομεταφορές μείνουν ως έχουν, αφού συνεχώς εξελίσσονται, τότε θα είναι, ας πούμε, διαχειρίσιμα».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας κατά την άφιξη τους στην Κύπρο όλοι οι επιβάτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR και το κόστος επιβαρύνει τους ίδιους.
Επιπρόσθετα, με εξαίρεση όσων αποδεδειγμένα έχουν λάβει ενισχυτική δόση του εμβολίου, οι υπόλοιποι επιβάτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη συμπλήρωση 72 ωρών από την άφιξή τους.