ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επόμενη μέρα της φονικής πυρκαγιάς - Κινδύνεψαν όλα τα χωριά της περιοχής

Η πλειοψηφία όσων πολέμησαν τις φωτιές στην πρώτη γραμμή κινδύνεψαν

ΚΥΠΕ

Στάχτες και αποκαΐδια, τέσσερις νέους ανθρώπους νεκρούς, καμένα σπίτια και επιχειρήσεις, άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου και εντούτοις η καταστροφή θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ακόμα πιο τρομακτική. Η πλειοψηφία όσων πολέμησαν τις φωτιές στην πρώτη γραμμή κινδύνεψαν. Η απειλή ήταν να εισέλθει η πυρκαγιά στο Δάσος του Μαχαιρά, και μετά να έσβηνε στις πεδινές περιοχές της Λευκωσίας. Δεν ήταν μόνο το Δάσος του Μαχαιρά, αλλά όλες οι κοινότητες που βρίσκονται στην περιοχή, που κινδύνεψαν.

Αυτή την απειλή περιγράφει ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ενώ τα όσα συνέβησαν και τα όσα επαπειλούνταν, αλλά και το τι πρέπει να γίνεται σε τέτοιες, απευχόμενες, καταστάσεις, σχολιάζουν με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας, Νικόλας Πάρη και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού Ολύβια Μιχαηλίδου.

Το Τμήμα Δασών δια του Διευθυντή του Χαράλαμπο Αλεξάνδρου στέλνει το μήνυμα ότι οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται εκεί που μπορούν να αντιμετωπιστούν και όχι όπως και όταν θέλουμε. Από πλευρά της η Πολιτική Άμυνα σύμφωνα με τις αναφορές του Λειτουργού της Πολιτικής Άμυνας, Νικόλα Πάρη, αλλά και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού Ολύβιας Μιχαηλίδου, σημειώνουν πως θα πρέπει ο κόσμος να ακολουθεί τις οδηγίες των κρατικών υπηρεσιών όσον αφορά την εκκένωση, και την κατεύθυνση της εκκένωσης, επισημαίνοντας ότι έμφαση πρέπει να δίνεται όχι μόνο στην αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων αλλά κυρίως στην πρόληψη και στην προετοιμασία.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως σήμερα ανακοινώθηκε πως η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Συνεχίσαμε είπε, με πλήρη δύναμη και με τον ίδιο αριθμό δυνάμεων που επιφορτίστηκαν με το έργο της κατάσβεσης και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χθες το βράδυ τόνισε, “σημειώθηκαν λιγότερο σοβαρές αναζωπυρώσεις και σήμερα το βράδυ έγινε μια τελική επιθεώρηση της περιοχής και είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σήμερα τον πλήρη έλεγχο”.

Πρέπει, τόνισε, να σταλεί το μήνυμα, και να γίνει κατανοητό ότι οι πυρκαγιές δεν είναι μια απλή κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζουμε όπως και όταν θέλουμε, αλλά οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται εκεί που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η πυρκαγιά συμπλήρωσε, έχει μια δυναμική εξέλιξη, και δεν μπορείς να τη σβήσεις εκεί που θέλεις εσύ, αλλά θα τη σβήσεις εκεί που σου επιτρέπουν οι συνθήκες.

Δεν είναι μόνο ότι είναι ακατόρθωτο να τη σβήσεις σε ένα σημείο, παρατήρησε, προσθέτοντας πως τίθεται και θέμα ασφάλειας του προσωπικού που ασχολείται με την κατάσβεση. Ενδεικτικά ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως η περισσότερη δύναμη που μπήκε στην πυρκαγιά, κινδύνεψε. Αυτό που απειλήθηκε συνέχισε ήταν ότι, “θα εισέρχονταν η πυρκαγιά στο Δάσος του Μαχαιρά, και μετά θα έσβηνε στις πεδινές περιοχές της Λευκωσίας», προσθέτοντας πως η μάχη δόθηκε στις απροσπέλαστες περιοχές μεταξύ των περιοχών Οράς και Λάγιας, Βαβατσινιάς, Αγίοι Βαβατσινιάς, Οδού και προς Φαρμακά και Σικόπετρα, προκειμένου να ανακοπεί η πυρκαγιά”. Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξάνδρου δεν ήταν μόνο το Δάσος του Μαχαιρά, αλλά όλες οι κοινότητες που βρίσκονται στην περιοχή, που κινδύνεψαν.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών εξέφρασε τη λύπη του για τους τέσσερις νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πρωτοφανείς φωτιές στην Κύπρο. «Εγώ θρηνώ τα θύματα, θρηνώ τις κατοικίες, θρηνώ τις περιουσίες, θρηνώ το βιός του κόσμου και μετά θρηνώ την οικολογική καταστροφή», είπε.

Πρόσθεσε πως οι πυρκαγιές αποτελούν θέμα ασφάλειας. Όπου ξεσπάσουν οι πυρκαγιές πλέον αποτελούν απειλή για ανθρώπινες ζωές, αποτελούν απειλή για τις κατοικίες, για την περιουσία του κόσμου για τις γεωργικές του καλλιέργειες.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κατέστησε σαφές πως ο σχεδιασμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα ασφάλειας. Επεσήμανε πως το Τμήμα Δασών από πλευράς σχεδιασμού, όχι μόνο έχει υλοποιήσει αυτόν τον σχεδιασμό που είχε καταρτιστεί από την αρμόδια Επιτροπή, αλλά πήγαν και τρία επίπεδα πιο κάτω. Σήμερα, συνέχισε, έχουμε δύο αεροπλάνα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σκαριά η άφιξη των άλλων δύο, ενώ, σημείωσε, έχει γίνει σχεδιασμός για άλλα τέσσερα αεροπλάνα.

Ο Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας Νικόλας Πάρης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφερόμενος στην επόμενη μέρα είπε πως την καταγραφή των ζημιών θα αναλάβουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών μαζί με τις Επαρχιακές Διοικήσεις, προσθέτοντας πως η Πολιτική Άμυνα θα φροντίσει για θέματα επιμελητείας δηλαδή εξήγησε, αν υπάρχουν ακόμα ανάγκες στέγασης και σίτισης των πληγέντων. Επίσης, θα εξεταστεί σε εσωτερικό επίπεδο, σημείωσε, “το τι μάθαμε από την κρίση και τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα”, προσθέτοντας πως αυτές είναι οι δύο γραμμές βάσει των οποίων θα κινηθούν σήμερα αλλά και ό,τι άλλο κρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα πρέπει να αναλάβουν. Όπως π.χ. τη συνεργασία με το Συντονιστικό Κέντρο του Εθελοντισμού που θα λειτουργήσει και σήμερα και θα χρειαστεί την επιμελητεία και την διοικητική υποστήριξη της πολιτικής άμυνας.

Ο κ. Νικόλας Πάρης, έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει ο κόσμος να ακολουθεί τις οδηγίες των κρατικών υπηρεσιών όσον αφορά την εκκένωση, την κατεύθυνση της εκκένωσης, σημειώνοντας πως είναι επικίνδυνο να προσπαθεί κάποιος να σώσει την περιουσία του από μόνος του, ενώ χρειάζεται η κατεύθυνση των δημόσιων υπηρεσιών γιατί μπορεί, όπως είπε, τα αποτελέσματα να είναι τραγικά. Αυτό συνέχισε, είναι ένα μήνυμα το οποίο θα μεταδώσουν ως Πολιτική Άμυνα κατά διάφορους τρόπους την επόμενη περίοδο, ότι δηλαδή, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών που βρίσκονται επί τόπου.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Νικόλα Πάρης ανέφερε πως οι τελευταίες πυρκαγιές άφησαν στην Πολιτική Άμυνα μια διάθεση να βελτιώσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες και να γίνουν ακόμη καλύτεροι, σε ό,τι αφορά την προσφορά βοήθειας προς τον κόσμο, αλλά κυρίως το γεγονός ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση όχι μόνο στην αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων αλλά κυρίως στην πρόληψη και στην προετοιμασία. Είπε δε, πως ο κύκλος μιας καταστροφής, είναι η πρόληψη, η προετοιμασία, η ανταπόκριση και η επιστροφή στην κανονικότητα. Δύο φάσεις στις οποίες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι η πρόληψη και η προετοιμασία, είπε. Πρόσθεσε τέλος πως όταν φτάσουμε στο στάδιο της ανταπόκρισης είναι πλέον λίγο αργά.

Στο μεταξύ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού Ολύβια Μιχαηλίδου σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις κοινοτικές αρχές και σε συνεργασία με τον Επίτροπο Προστασίας του Πολίτη για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πληγέντες, για αυτούς οι οποίοι χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία ή είδη σίτισης, ένδυσης, υπόδησης, και άλλα είδη άμεσης ανάγκης.

Η κ. Μιχαηλίδου ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε, πως οι τελευταίες πυρκαγιές στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας αποτέλεσαν τις χειρότερες εμπειρίες. Αυτή η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, είπε, “άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και μεγάλες ζημιές”, σημειώνοντας πως” ήταν από τις δυσκολότερες εμπειρίες που έχουν βιώσει”.

Έστειλε επίσης το μήνυμα στους κατοίκους όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν οδηγίες για εκκένωση, θα πρέπει να συμμορφώνονται άμεσα. Αντιλαμβανόμαστε σημείωσε, “ότι δεν είναι εύκολο για κανέναν να εγκαταλείπει το σπίτι του, αφού το σπίτι για τον καθένα από εμάς είναι το καταφύγιο του. Το υποστατικό στο οποίο εργάζεται είναι οι κόποι μιας ζωής. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι θα πρέπει να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους και να σώσουν ό,τι μπορούν, όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μάχη με τις φλόγες είναι άνιση και ότι η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα και κινείται ταχύτατα”.
Πρόσθεσε πως σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις θα πρέπει άμεσα οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που τους δίδονται και να μεταφέρονται σε ασφαλέστερο σημείο, αφού, όπως εξήγησε, πάνω από όλα προέχει η ανθρώπινη ζωή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση