ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κοινωνία μας να εμπιστευτεί τα κωφά άτομα, λέει η δρ Κίκα Χατζηκακού

Εβδομάδα Διαφώτισης για την Κώφωση στη Μνήμη Γεωργίου Μάρκου και η «Κ» επισκέφθηκε τη Σχολή Κωφών Λευκωσίας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η εβδομάδα από τις 14 μέχρι τις 20 Μαρτίου 2022 ορίστηκε από το Ταμείο Ευημερίας Σχολής Κωφών Παίδων (ΤΕΣΚΠ) και τη Σχολή Κωφών-Γεώργιος Μάρκου (Σχολή) ως «Εβδομάδα Διαφώτισης για την Κώφωση-στη Μνήμη Γεωργίου Μάρκου», θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη και την ανεξάντλητη προσφορά του πρώτου δασκάλου και πρώτου διευθυντή της Σχολής, Γεωργίου Μάρκου.

Στόχος της εβδομάδας αυτής είναι η διαφώτιση της κυπριακής κοινωνίας σε θέματα κώφωσης. Η «Κ» μίλησε με τη διευθύντρια της Σχολής δρα Κίκα Χατζηκακού για τους στόχους και την προσφορά της Σχολής στην κυπριακή κοινωνία, τις εκδηλώσεις της Σχολής και του Ταμείου Ευημερίας. Η ειδική δασκάλα Κωφών Αθηνά Νεοφύτου επίσης μας κάνει μια σύντομη παρέμβαση... κάνοντας ένα σύντομο διάλειμμα από το μάθημά της.

Η δρ Χατζηκακού λέει στην  «Κ» πως πέρα από την εκπαίδευση των παιδιών, η Σχολή Κωφών εργάζεται και για τη διαφώτιση της κυπριακής κοινωνίας. Στις τάξεις της Σχολής φιλοξενούνται παιδιά αλλά και ενήλικες από 0 έως 21 ετών, καλύπτοντας όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Η Σχολή έχει επίσης και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που καλύπτει παιδιά από 0 έως 3 ετών, μέσω του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Σχολής.

«Το μήνυμα» λέει η κα Χατζηκακού «είναι η κοινωνία μας να εμπιστευτεί τα κωφά άτομα και να τους δώσει την ευκαιρία να εργαστούν», συμπληρώνοντας: «Δώστε ευκαιρία στα κωφά άτομα να εργοδοτηθούν. Δεν θέλουν να ζουν με τα επιδόματα, θέλουν μια αξιοπρεπή συμμετοχή στην κοινωνία μας, όπως όλοι μας». Με την κατάλληλη τεχνολογική εξέλιξη, τις παρεμβάσεις και την εκπαίδευση τα κωφά άτομα μπορούν να αποκτήσουν ακαδημαϊκά διπλώματα, και να εργαστούν σε όλα τα επαγγέλματα: «έχουμε επιστήμονες πολλούς και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως μπορούν να ασκήσουν όλα τα επαγγέλματα» τονίζει η δρ Χατζηκακού.

 

Οι εκδηλώσεις

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε για την ανακοίνωση των εκδηλώσεων, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, ο βοηθός διευθυντής Α της Σχολής κ. Γιάννης Γιαννακίδης χαρακτήρισε τον Γεώργιο Μάρκου «πατέρα των Κωφών», προσθέτοντας ότι η ενημέρωση και η ισότητα με τα ακούοντα άτομα θα πρέπει να αναγνωριστεί.

Η πρώην διευθύντρια της Σχολής κ. Χρύσω Στυλιανού τόνισε ότι «χρωστούμε πάρα πολλά στον Γεώργιο Μάρκου, ο οποίος έγραψε ιστορία στη Σχολή Κωφών, κάτι που οφείλουμε να αναδείξουμε», τονίζοντας ότι τα κ/Κωφά άτομα είναι ισότιμοι και χρήσιμοι για την κοινωνία, πολίτες, που πλέον εργοδοτούνται σε όλους τους τομείς, επίσης ανέφερε ότι η στάση της κοινωνίας έναντι των κ/Κωφών ατόμων εξαρτάται από την ενημέρωση που έχουν. Ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, πρόεδρος του ΤΕΣΚΠ εξήρε τη μεγάλη προσφορά του Γεώργιου Μάρκου. Η κ. Χρύσω Στυλιανού, σημειώνοντας

Στο πλαίσιο της εβδομάδας διαφώτισης, προγραμματίζονται τρεις εκδηλώσεις: α) Έκθεση Φωτογραφίας στην Παλαιά Αγορά Παλουριώτισσας, με τίτλο «Εφφαθά», που λειτουργεί από τις 10:00-13:00 και 16:00-19:00 έως τις 17 Μαρτίου 2022.

β) Φιλολογικό Μνημόσυνο του πρώτου διευθυντή της Σχολής Γεωργίου Μάρκου, στη Σχολή Κωφών, στις 16 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ.

γ) Ανοικτή Μέρα Διαφώτισης και Γνωριμίας με την Κώφωση στη Σχολή Κωφών-Γεώργιος Μάρκου το Σάββατο 19 Μαρτίου, από τις 11:00-16:00. Η εκδήλωση περιλαμβάνει φαγητό, ποτό, παιχνίδια, ψυχαγωγικές και ενημερωτικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

  

Ο «πατέρας των κωφών»

Η ιστορία της εκπαίδευσης των κωφών παιδιών αρχίζει ουσιαστικά το 1953 με την ίδρυση της Σχολής Κωφών στη Λευκωσία, μετά από εισήγηση της Σεμέλης Τσώτου, Διευθύντριας του Σχολείου Κωφών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας ανέλαβε τα έξοδα και την ευθύνη για τη λειτουργία της Σχολής, ο Δήμος Λευκωσίας παραχώρησε το οίκημα και η Κυπριακή Κυβέρνηση το διδακτικό προσωπικό και τον εξοπλισμό. Το 1949 ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας είχε προσφέρει υποτροφία στον Γεώργιο Μάρκου για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό σε θέματα ακουστικής απώλειας. Έναν χρόνο μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, το 1952, ο Γεώργιος Μάρκου ανέλαβε χρέη διευθυντή της πρώτης Σχολής Κωφών.

*Από κείμενο της διευθύντριας της Σχολής Κωφών, δρος Κίκας Χατζηκακού.

  

Για συμμετοχή στις εκδηλώσεις παρακαλώ επικοινωνήστε με το 22305422 ή στο email eid-scholi-kofon-lef@schools.ac.cy ή στη σελίδα της Σχολής Κωφών και του Ταμείου Ευημερίας Σχολής Κωφών στο facebook.

 

*κωφός με μικρό «κ», αναφέρεται τόσο στους ακουολογικά βαρήκοους, όσο και στους ακουολογικά κωφούς, ενώ η λέξη «Κωφός» χρησιμοποιείται για τα άτομα που συμμετέχουν στην Κοινότητα των Κωφών και χρησιμοποιούν την ΚΝΓ.

  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση