ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δασική γη: Αδύναμο το κράτος απέναντι σε παράνομες επεμβάσεις

Τις επεμβάσεις στο Πραστειό Κελλακίου εξέτασε για τρίτη φορά η Βουλή – Προωθούνται στο Υπουργικό 3 αιτήματα νομιμοποίησης παρανομιών

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Οι καταγγελίες για τις αυθαίρετες επεμβάσεις σε δασική προστατευόμενη περιοχή και την αποκοπή δέντρων στην κοινότητα Πραστειού Κελλακίου από γεωργό, απασχόλησαν για τρίτη φορά την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος την Τετάρτη. Οι βουλευτές διαπίστωσαν, μετά την ενημέρωση που έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ότι, αν και πέρασαν 10 μήνες από τον Ιανουάριο του 2024 που αναδείχθηκε η αδυναμία τους να συντονίζονται ώστε να αποτρέπονται τέτοιες παρανομίες, αυτές δεν κατάφεραν ακόμη να στήσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του θέματος στις προηγούμενες συνεδρίες διαφάνηκε «τρύπα» στο σύστημα αδειοδότησης της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, η οποία πριν τη λειτουργία των ΕΟΑ, ήταν η αδειοδοτούσα αρχή, με αποτέλεσμα τη «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας έκδοση αδειών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο αιτήτης υπέβαλλε αιτήσεις για μικρές - μικρές επεκτάσεις και έργα, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να δημιουργήσει ένα μεγάλο θερμοκήπιο. Ο κ. Θεοπέμπτου τόνισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας να βρουν ένα λογισμικό σύστημα για διπλό έλεγχο των αιτήσεων, ώστε να αποφεύγεται η «σαλαμοποίηση».

Στο πλαίσιο της κατασκευής θερμοκηπίων έγινε ισοπέδωση λοφοειδών εκτάσεων, καθώς κατά την παραχώρηση της άδειας για ανέγερση θερμοκηπίων, δεν είχε ληφθεί υπόψη η μορφολογία του εδάφους. Τα ζητήματα αυτά θεωρούνται από τα πιο σημαντικά που χρειάζεται τα εξεταστούν, όπως αναφέρθηκε από πλευράς Τμήματος Περιβάλλοντος στη συνεδρίαση.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΑ Λεμεσού, μετά τις καταγγελίες που έγιναν για επεμβάσεις σε κρατική γη η πρώην πολεοδομική αρχή επέδωσε στις 25 Ιανουαρίου προειδοποίηση επιβολής στον γεωργό, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των χωματουργικών εργασιών και την επαναφορά του τοπίου στην προτέρα κατάσταση. Τότε εκείνος υπέβαλε ιεραρχική προσφυγή, με τον εκπρόσωπο του ΟΕΑ να διευκρινίζει ότι ο γεωργός δεν έχει δικαίωμα περαιτέρω εργασιών μέχρι την εξέταση της προσφυγής του. Επίσης σημείωσε ότι διαπιστώθηκε παράνομη ανόρυξη διάτρησης νερού σε κρατική γη.

Τρία αιτήματα νομιμοποίησης

Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στη συνεδρίαση από την εκπρόσωπο του Τμήματος Κτηματολογίου, από χωρομετρική εργασία διαφάνηκαν οι επεμβάσεις, όχι μόνο από τον πρώτο γεωργό, αλλά και από δεύτερο πρόσωπο, σε τεμάχιο γης που γειτνιάζει με το πρώτο, ενώ μετά από ιεραρχική προσφυγή και των δύο, δρομολογούνται, μετά από εξασφάλιση απόψεων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η κατάθεση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τριών αιτημάτων νομιμοποίησης και από τους δύο επεμβασίες, δύο αιτήματα για τις επεμβάσεις και ένα για τη διάτρηση.

Τα πρόστιμα

Το Τμήμα Δασών επέβαλε εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ στον γεωργό για την παράνομη υλοτομία 6 πεύκων και 500 ευρώ στον γείτονα για παράνομη επέμβαση και αποψίλωση θαμνώδους βλάστησης, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Τμήματος, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο ελέγχουν τη οροθετική γραμμή του κρατικού δάσους και όποια παρανομία γίνεται καταγγέλλεται. Μετά την προηγούμενη συνδρίαση στη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, κάθε εβδομάδα η περιοχή ελέγχεται για τυχόν παραβιάσεις στον δασικό χώρο, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας επέβαλε στον γεωργό εξώδικο πρόστιμο 2,000 ευρώ για αλλοίωση του χώρου σε κρατική γη, ενώ αναμένουν διευκρινίσεις για ενδεχόμενες παραβιάσεις στην ιδιωτική γη.

Η αδυναμία

Καταλογίζοντας αδυναμία στα αρμόδια Τμήματα, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, είπε ότι χρειάστηκε η κόντρα των δύο ιδιοκτητητών, ενός γεωργού και ενός γείτονα ο οποίος θέλει να δημιουργήσει τουριστικά καταλύματα, για να γίνει γνωστή η υπόθεση παράνομων επεμβάσεων στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, έκανε λόγο για πρακτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών από πλευράς αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ ο συνάδεφός του στο ίδιο κόμμα, Ανδρέας Καυκαλιάς συνόψισε όλα τα προβληματικά σημεία που ανέδειξε η συζήτηση:

«Δεν ξέρω αν η λέξη απελπισία, απογοήτευση, κατάθλιψη, ταιριάζει σε κάποιον ο οποίος μας παρακολουθεί σήμερα. Μπορεί να συμπεράνει ότι συζητάμε για την ανεπάρκεια ενός κράτους να εφαρμόσει κανονισμούς, νόμους, χρηστή διοίκηση σε αυτόν τον τόπο. Παράνομες επεμβάσεις, παράνομες διατρήσεις, χωματουργικές εργασίες, καταστροφή της παρεδάφιας βλάστησης έγιναν και αναγνωρίστηκαν από όλους σας εδώ, και τώρα συζητάμε πώς θα ετοιμαστεί η έκθεση να πάει στο Υπουργικό. Αυτός που θα μας παρακολουθούσε σήμερα, θα μας έλεγε να πάμε σπίτι μας», ανάφερε ο κ. Καυκαλιάς.

Την ίδια ώρα συμφώνησε στο θέμα της καθυστέρησης της κρατικής γραφειοκρατίας με τον καταγγελλόμενο γεωργό, ο οποίος ζήτησε να παρευρεθεί στη συζήτηση, καθυστερήσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν, όπως είπε, στους γεωργούς να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, αλλά και στο επιχείρημα ότι την ίδια ώρα στην περιοχή και πολύ κοντά στις παρανομίες, λειτουργεί ένα μεγάλο λατομείο, το οποίο δεν ενοχλέι κανένα, τονίζοντας ωστόσο, ότι αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να νομιμοποιούν κάποιον στο να προβαίνει σε παρανομίες.

Ο πρόεδρος Συμπλέγματος Κοινοτικής Ανατολικής Λεμεσού, Μενέλαος Μενελάου, επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνυπάρξει το φυσικό περιβάλλον με την αγροτική δραστηριότητα και τα θερμοκήπια, και ότι δε θα πρέπει να εξαντλήσει το κράτος όλη την αυστηρότητά του στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Συχνό φαινόμενο η αίτηση νομιμοποίησης παρανομιών

Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συνέδεσε την υπόθεση με τα προβλήματα που διπιστώνουν ότι δημιουργεί ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων σε κρατικές υπηρεσίες, ενώ είπε ότι βλέπουν συχνά να γίνονται παρανομίες σε κρατική γη, με τον αιτητή να ζητά ακολούθως να νομιμοποιείται η παρανομία του. Την ίδια ώρα ενημέρωσε ότι, σε αντίθεση με άλλα τρία αρμόδια Τμήματα που απάντησαν σε αίτημα της Υπηρεσίας τον Ιούλιο του 2023 για να αποστείλουν άποψη, εκκρεμεί η απάντηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ώστε να προχωρήσει με Έκθεση η Ελεγκτική Υπηρεσία από την πλευρά της.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, επεσήμανε τη σοβαρότητα των παραβιάσεων σε κρατική γη και μάλιστα σε δασική έκταση και σημείωσε ότι θα πρέπει να τιμωρείται όποιος προχωρά σε τέτοιες ενέργειες, για να μη νομιμοποιούνται οι παραβιάσεις με την παραχώρηση άλλης άδειας.

Για κενά στην καταγραφή δεδομένων περιοχών, ιδίως σε ιδιωτικές εκτάσεις, για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, για δυσαρέρεσκεια για το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά την πρώτη συζήτηση του θέματος στη Βουλή γίνεται λόγος για νομιμοποίηση των παρεμβάσεων και για αδύναμες κρατικές υπηρεσίες στο να επιβάλουν νομοθεσίες και να προστατεύσουν το περιβαλλον, έκαναν λόγο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Terra Cypria και Οικολογική Κίνηση Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X