ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζαπορίζια: Αρχισαν ξανά οι βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό

Η Νικόπολη, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τον σταθμό της Ζαπορίζια, δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς

Kathimerini.gr

Η Ρωσία άρχισε ξανά τους βομβαρδισμούς κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τονίζει σε δηλώσεις του τοπικός αξιωματούχος.

Μόλις μία ημέρα πριν, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στην περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Η Νικόπολη, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τον σταθμό της Ζαπορίζια, δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

«Οι πυρκαγιές, τα μπλακ άουτ και άλλα που συμβαίνουν στον σταθμό μάς αναγκάζουν να προετοιμάσουμε τον τοπικό πληθυσμό για τις συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος», δήλωσε. Τις τελευταίες ημέρες οι τοπικές αρχές διανέμουν δισκία ιωδίου στους κατοίκους, εν μέσω φόβων για διαρροή ραδιενέργειας.

«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη»

Οι μάχες που διεξάγονται γύρω από το εργοστάσιο έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη» αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε έκθεση, έκτασης 52 σελίδων, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. «Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν προσωρινά μέτρα» για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα λόγω ζημιών που μπορεί να προκληθούν από στρατιωτικά μέσα, συνεχίζει, ζητώντας «να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας».

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, σημειώνοντας ότι «ανησυχούν σοβαρά» για την κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Διαπιστώθηκαν ζημιές στον σταθμό

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι διαπίστωσαν ζημιές σε ορισμένα τμήματα του σταθμού και συνέστησαν να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους Ουκρανούς εργαζομένους που παραμένουν εκεί και λειτουργούν το εργοστάσιο.

«Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι που λειτουργούν το υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή εργοστάσιο είναι συνεχώς υπό πίεση, ιδίως λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου προσωπικού» αναφέρει ο ΙΑΕΑ. «Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρώπινο λάθος, με συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια», τονίζεται στην έκθεση.

Με πληροφορίες από AP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X