ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Καλεί σε εκκένωση της πόλης όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός

Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς

Kathimerini.gr

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια.

Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.

«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ….και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία»,δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο εξόριστος Ουκρανός δήμαρχος του Ενερχοντάρ, της κύριας πόλης που εξυπηρετεί τον πυρηνικό σταθμό, δήλωσε σε δική του ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ότι η πόλη δέχεται πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση της.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάλει κατά αμάχων και κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό.

Νέοι βομβαρδισμοί

Σημειώνεται ότι η Ρωσία άρχισε ξανά τους βομβαρδισμούς κοντά στον πυρηνικό σταθμό, όπως τόνισε σε δηλώσεις του τοπικός αξιωματούχος.

Η Νικόπολη, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τον σταθμό της Ζαπορίζια, δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

«Οι πυρκαγιές, τα μπλακ άουτ και άλλα που συμβαίνουν στον σταθμό μάς αναγκάζουν να προετοιμάσουμε τον τοπικό πληθυσμό για τις συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος», δήλωσε. Τις τελευταίες ημέρες οι τοπικές αρχές διανέμουν δισκία ιωδίου στους κατοίκους, εν μέσω φόβων για διαρροή ραδιενέργειας.

Κίεβο για έκθεση ΙΑΕΑ: «Δεν λέει τι πρέπει να κάνουμε»

Επιπλέον, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον πυρηνικό σταθμό περιγράφει τη ρωσική παρουσία στις εγκαταστάσεις αλλά δεν προσδιορίζει τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

«Το βασικό μέρος λείπει από την έκθεση του (γενικού διευθυντή του ΙΑΕΑ) κ. Γκρόσι: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αλγόριθμος για το τι πρέπει να κάνουμε» είπε στο Reuters ο Ποντολιάκ.

«Λέει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διαπραγματευθούν, αλλά δεν λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν από τον πυρηνικό σταθμό. Δεν αναφέρει μια περιοχή αποστρατιωτικοποίησης 10-15 χιλιομέτρων», πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση