Kathimerini.gr
Μανώλης Κωστίδης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τις αρχικές προσδοκίες και υποσχέσεις, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες –η οποία άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα– η Τουρκία δεν έδωσε την έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στους ομολόγους του ότι εργάζεται σκληρά για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία συζητείται στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εκτίμησε πως η επικύρωση από την Αγκυρα θα γίνει πριν από το τέλος του έτους.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο της συνόδου και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, αλλά κυρίως η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μπλίνκεν, για άλλη μία φορά, εξέφρασε στον κ. Φιντάν την επιθυμία των ΗΠΑ να κλείσει το ζήτημα της Σουηδίας, εξηγώντας και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μπλίνκεν πριν από τη συνάντηση δήλωσε πως «είχαν πολύ καλές συνομιλίες με τον Φιντάν στην τουρκική πρωτεύουσα πριν από μερικές εβδομάδες και πως περιμένει να έχουν το ίδιο καλή συνάντηση και στις Βρυξέλλες». «Καθώς προχωράμε προς τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Ιουνίου, την 75η επέτειο, έχουμε πολλά ζητήματα εδώ στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Σουηδίας. Υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα, όπως οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», ανέφερε.
Σε αυτό το πλαίσιο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Χακάν Φιντάν και οι δύο άνδρες συζήτησαν το ζήτημα της Σουηδίας αλλά και τις εξελίξεις στη Γάζα.
Ισορροπίες Στόλτενμπεργκ
Πριν από την έναρξη της συνόδου ο κ. Στόλτενμπεργκ σχεδόν δικαιολόγησε τη στάση της Τουρκίας και την άρνησή της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ λόγω «ανησυχιών ασφάλειας». Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «ήλπιζα στην πλήρη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι αυτή τη συνάντηση, αλλά αυτό τελικά δεν συνέβη».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι καλή για όλους, όμως φρόντισε να τονίσει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες ασφάλειας σχετικά με την τρομοκρατία, για τη στενότερη συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση μιας πραγματικής τρομοκρατικής απειλής. Κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Αγκυρα δεν θα δώσει οποιαδήποτε έγκρισή της αν δεν πάρει ξεκάθαρη έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με το αίτημά της για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Ουγγαρία και να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν.
Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι δύο χώρες που βάζουν εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη μελλοντική τους στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Βουδαπέστη επιβεβαίωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ και τόνισε πως ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Βουδαπέστη στο πλαίσιο του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.