Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη να μη δουν φέτος λευκά Χριστούγεννα, αλλά οι επιστήμονες της Ανταρκτικής δεν θα έχουν παράπονο. Μπορεί να εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες και μακριά από τις οικογένειές τους, αλλά θα γιορτάσουν με τους συναδέλφους τους κάπως διαφορετικά.
Στον παγετώνα Φλασκ, η δρ Κέιτ Γουίντερ του Πανεπιστημίου Northumbria και οι συνεργάτες της αναπτύσσουν όργανα για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο το λιωμένο νερό επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία ρέουν οι παγετώνες στον ωκεανό.
Μοιράζεται μαζί με δύο συνεργάτες της μια πορτοκαλί σκηνή, με τους υπνόσακους τοποθετημένους πάνω σε χαλιά από δέρμα προβάτου και ξύλινες σανίδες.
«Μπορεί να βάλουμε μερικά επιπλέον μπαχαρικά στο χυλό μας», είπε ο Γουίντερ, που θα στολίσει τη σκηνή με μάλλινα στολίδια φτιαγμένα στο χέρι με το βελονάκι. Ισως και με ζεστή σοκολάτα. «Και μετά νομίζω ότι θα πάμε να δουλέψουμε, ενώ θα σκεφτόμαστε τους δικούς μας στο σπίτι».
Η ομάδα σχεδιάζει να κάνει σκι 6 χιλιόμετρα περίπου μέχρι την τοποθεσία όπου κάνουν έρευνα. Θα είναι δεμένοι μεταξύ τους με σχοινί όπως οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη. «Αν κάποιος από εμάς πέσει σε μια ρωγμή, βασιζόμαστε στους άλλους για να μας σώσουν», εξηγεί.
Η Κέιτ Γουίντερ που έχει περάσει τα Χριστούγεννα στην Ανταρκτική στο παρελθόν, σχεδιάζει να δείξει τους άλλους «πώς να φτιάχνουν παγωτό: Γάλα σε σκόνη αρωματισμένο με βανίλια, συμπυκνωμένο γάλα και χιόνι».
Το υπόλοιπο μενού θα είναι έκπληξη: Οι σεφ της αποστολής «συσκευάζουν φαγητό σε κενό αέρος και το βρίσκουμε παγωμένο έξω από τη σκηνή. Μετά το ζεσταίνουμε σε ένα σκεύος με βραστό νερό».
Η Δρ Ρόι Μουτιάλα, από το Πανεπιστήμιο Columbia, πάντως δηλώνει «ενθουσιασμένη από την εμπειρία: «Ολα φαίνονται σουρεαλιστικά και όταν χιονίζει είναι απλά μαγικά», λέει.
Ο Δρ Μπεν Ντέιβισον, μέλος της ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, λέει: «Θα βρεθούμε σε έναν παγετώνα στον οποίο μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν πάει πριν, κάνοντας μια πραγματικά σημαντική δουλειά με μια φανταστική ομάδα. Και νομίζω ότι θα είναι μια πραγματικά πλούσια εμπειρία που ελπίζουμε να θυμόμαστε για πολύ καιρό».
Η Δρ Ρόουαν Γουίτλ, παλαιοβιολόγος στο British Antarctic Survey, θα μείνει στη βάση στη Νήσο του Βασιλιά Γεωργίου, 75 μίλια από τις ακτές της Ανταρκτικής, όπου το τοπίο δεν είναι παγωμένο.
«Την τελευταία φορά που πήγαμε στην Ανταρκτική, κοιτούσαμε θαλάσσια πλάσματα που ζούσαν στον πυθμένα της θάλασσας όταν η Ανταρκτική ήταν ζεστή και καλυμμένη από δάση», είπε. «Τώρα θα εξερευνήσουμε πώς ήταν η Ανταρκτική όταν καλύφθηκε για πρώτη φορά με πάγο».
Αναμένει ότι την ημέρα των Χριστουγέννων θα δημιουργηθεί κατασκήνωση στο νησί, που ακόμη και χωρίς πάγο και χιόνι θα είναι γεμάτη πιγκουίνους.
Οι πιγκουίνοι συναντώνται συχνά να χαζεύουν χριστουγεννιάτικες κάρτες, αλλά οι αρχαίους πρόγονοί τους μάλλον θα προκαλούσαν φόβο, λέει η Γουίτλ: «Πριν από περίπου 38 εκατομμύρια χρόνια ήταν γιγάντιοι πιγκουίνοι, περίπου 6 πόδια ύψος… με μακριά, μυτερά ράμφη. Πιγκουίνοι τέρατα».
Πηγή: The Guardian