ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Washington Post: Τι σημαίνει η καταιγίδα απελάσεων για τη ρωσική διπλωματία

Σχεδόν 400 Ρώσοι διαπιστευμένοι σε πρεσβείες υποχρεώθηκαν να φύγουν από ευρωπαϊκές χώρες

Στην εκτίμηση ότι η απέλαση Ρώσων διπλωματών από χώρες της Δύσης μπορεί, πέρα από το συμβολικό νόημα που έχει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, να έχει και πολύ πιο ουσιαστική αξία υπέρ της αποδυνάμωσης της ρωσικής κατασκοπείας, προβαίνει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

Το καλά ενημερωμένο μέσο της αμερικανικής πρωτεύουσας επισημαίνει ότι «στο διεθνές παιχνίδι “κατάσκοπος εναντίον κατασκόπου” η Ευρώπη έχει καταφέρει ένα δυνητικά καταστροφικό πλήγμα στη Ρωσία».

Στην ανάλυσή της η Ποστ επισημαίνει πως πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, έχουν απελάσει εκατοντάδες μέλη ρωσικού διπλωματικού προσωπικού από πρεσβείες και προξενεία αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ένας σημαντικός αριθμός των απελαθέντων είναι κατάσκοποι υπό την προκάλυψη του διπλωμάτη.

Η Ρωσία, εκτιμά το σχετικό δημοσίευμα, βασίζεται σε αυτά τα δίκτυα για τη συγκέντρωση πληροφοριών από τις χώρες όπου αυτοί υπηρετούν, επομένως οι απελάσεις ίσως αποσυναρμολογούν μεγάλα τμήματα των κατασκοπευτικών δικτύων της Μόσχας και οδηγούν σε δραματική περιστολή των επιχειρήσεων κατασκοπείας και παραπληροφόρησης κατά της Δύσης, σύμφωνα με ενεργούς και πρώην αξιωματούχους.

«Ο πόλεμος πληροφοριών με τη Ρωσία είναι σε πλήρη εξέλιξη», είπε ο ελληνικής καταγωγής Μάρκ Πολυμερόπουλος, πρώην στέλεχος της CIA που είχε ως τομέα ευθύνης του τις μυστικές επιχειρήσεις σε Ευρώπη και Ρωσία: «Αυτό θα αποδειχθεί σημαντικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στην Ευρώπη», πρόσθεσε. Αξιωματούχοι σημειώνουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορικά συντονισμένη απέλαση διπλωματών στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη ήταν πάντα η παιδική χαρά των Ρώσων. Έχουν προκαλέσει χάος με παρεμβάσεις σε εκλογές και με δολοφονίες. Ήταν ένα βήμα που έπρεπε από καιρό να είχε γίνει», τόνισε ο κ. Πολυμερόπουλος.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες οι χώρες της Ευρώπης έχουν ζητήσει την απομάκρυνση σχεδόν 400 Ρώσων διπλωματών, σύμφωνα με καταμέτρηση της Ουάσιγκτον Ποστ. Ακόμη και χώρες που για καιρό απέφευγαν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι μεταξύ όσων κήρυξαν ανεπιθύμητους κάποιους Ρώσους διπλωμάτες.

Δήθεν διπλωμάτες

Για παράδειγμα, οι απελάσεις από την Τσεχία (που παλαιότερα είχε πολύ πιο ήπια στάση έναντι της Μόσχας) έχουν αφήσει πλέον μόνο έξι Ρώσους διπλωμάτες στην Πράγα. Σε ανάρτησή του το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών ανέγραφε με κεφαλαία γράμματα «ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΜΕ 100 ΡΩΣΟΥΣ “ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ” ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ», υπονοώντας ότι δεν επρόκειτο για διπλωμάτες αλλά για μέλη υπηρεσιών πληροφοριών.

Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης αποκάλεσε την απέλαση των Ρώσων «μεγάλη αναστάτωση» στο ρωσικό έργο συλλογής πληροφοριών στην Ευρώπη, και ενδεχομένως μόνιμη. Πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει το χαμένο στελεχιακό του δυναμικό.

«Η τοποθέτηση και καθοδήγηση θα πάρει χρόνο και μπορεί και να μην είναι εφικτή καθόλου», επεσήμανε ο ίδιος διπλωμάτης διατηρώντας την ανωνυμία του.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συζητούν εδώ και πάνω από έναν μήνα για μια συντονισμένη απέλαση Ρώσων αλλά κάποιες από αυτές κινήθηκαν ταχύτερα μετά την αποκάλυψη περί σφαγών αμάχων στα περίχωρα του Κιέβου, αναφέρουν αξιωματούχοι με γνώση των εξελίξεων.

Η Λιθουανία και η Λετονία, που συνήθως έχουν την πρωτοβουλία στις κινήσεις κατά του Κρεμλίνου, διέταξαν το κλείσιμο ρωσικών προξενείων αυτή την εβδομάδα και προέβησαν σε νέο κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών, περιλαμβανομένου του ίδιου του Ρώσου πρέσβη στη Λιθουανία. «Για τους Ρώσους αυτό είναι οδυνηρό, τους κλείσαμε το περιφερειακό δίκτυο», σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή από τη Βαλτική.

Η ταυτόχρονη απέλαση εκατοντάδων Ρώσων «αναδεικνύει τη σοβαρότητα της συμμαχικής αντίδρασης», σχολίασε ο κ. Πολυμερόπουλος. «Υπάρχει πάντα ο υπολογισμός ότι αν μια χώρα διώξει κάποιους Ρώσους η Μόσχα θα απαντήσει με την αντίστοιχη πρεσβεία στη Ρωσία, ενάντια στους διπλωμάτες της χώρας εκεί. Το γεγονός όμως ότι τόσες χώρες αποφάσισαν μαζικές απελάσεις καταδεικνύει πόσο έχει αλλάξει ο υπολογισμός του ρίσκου», εξήγησε.

Πηγή: The Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση