ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μελόνι: Πόσο κινδυνεύει η Ευρωζώνη από την «πατριωτική» ατζέντα της

Στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν οι αξιωματούχοι ανησυχούν, όπως σημειώνει το Politico

Kathimerini.gr

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη κερδισμένη των εκλογών που διεξάγονται πρόωρα στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου θα είναι η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι. Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia, FdI), η προερχόμενη από τις τάξεις της άκρας δεξιάς παράταξη της οποίας εκείνη ηγείται, παρουσιάζεται πια να συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 23% με 25%, ενώ πριν από μόλις τέσσερα χρόνια, στις προηγούμενες εκλογές του 2018, η ίδια παράταξη είχε συγκεντρώσει κάτω από 5%.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το πιο πιθανό σενάριο θέλει το μπλοκ της ιταλικής δεξιάς (FdI, Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια) να επικρατεί την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες και στην πορεία να σχηματίζει κυβέρνηση με πρωθυπουργό την ίδια τη Μελόνι που θα μείνει μάλιστα στην ιστορία και ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στα ιταλικά χρονικά.

«Στην Ευρώπη είναι λίγο ανήσυχοι. Η πλάκα τελείωσε. Η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, όπως κάνουν άλλοι», είπε η Μελόνι προ ημερών, από το βήμα προεκλογικής ομιλίας της στο Μιλάνο.

«Στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, οι αξιωματούχοι όντως ανησυχούν», επιβεβαιώνει από την πλευρά του το Politico, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

«Ναι, ανησυχούμε. Η Ιταλία είναι εδώ και καιρό ένας από τους αδύναμους κρίκους της οικονομίας της ευρωζώνης. Τα επίπεδα χρέους της είναι υψηλά. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία έχει σημασία», παρουσιάζεται να δηλώνει αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στο Politico.

Δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας και των υψηλών επιπέδων χρέους της, η Ιταλία έχει τεράστια σημασία για την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Όσο για την ίδια τη Μελόνι, εκείνη έρχεται πια να σηματοδοτήσει μια απότομη απομάκρυνση από όσα αντιπροσώπευε ο αγαπημένος των ευρωπαϊκών ελίτ Μάριο Ντράγκι: αυτός ο διαχρονικά αξιόπιστος στα μάτια των Ευρωπαίων πρώην κεντρικός τραπεζίτης που είχε δώσει τον δικό του αγώνα ως επικεφαλής της ΕΚΤ υπέρ της σταθερότητας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σύμφωνα με όσα γράφουν οι Τζόρτζιο Λεάλι και Σούζαν Λιντς στο Politico, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο «οικονομικός πατριωτισμός» της Μελόνι μπορεί να ωθήσει την Ιταλία να κάνει πίσω σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (βλ. άδειες ταξί κ.ά.), που είχαν ζητηθεί από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του μετά-πανδημικού πακέτου στήριξης που δόθηκε ως βοήθεια στην Ιταλία.

Η Μελόνι θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιβραδύνει κάποιες από αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται από τον Ντράγκι, πλην όμως η υλοποίηση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

Αναλυτές του οίκου Moody’s δεν κρύβουν την ανησυχία τους, ενώ ο εν λόγω οίκος υποβάθμισε προ εβδομάδων σε αρνητικό το outlook της Ιταλίας.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι διαθέσεις προστατευτισμού της Μελόνι, αναφορικά επί παραδείγματι με τη διάσωση ιταλικών επιχειρήσεων και/ή την αποτροπή διεθνών εξαγορών, θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε μια τροχιά σύγκρουσης με τους θεματοφύλακες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως η ίδια η Μελόνι ζητούσε στο παρελθόν να παραμείνουν σε ιταλικά – κρατικά χέρια εταιρείες όπως η Alitalia (νυν ITA Airways) και η Telecom Italia στην οποία όμως πλέον διατηρεί πλειοψηφικό μερίδιο ο γαλλικός όμιλος Vivendi.

Επιπλέον, υπάρχουν χώρες που φοβούνται ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν συμβιβασμοί με τη Μελόνι σε βασικές διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα οι σχετικές με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, καθώς εκεί η Ιταλία διεκδικεί μεγαλύτερη περιθώρια κινήσεων.

Η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι πάντως προσπαθεί από την πλευρά της, τώρα που βλέπει τη νίκη στις εκλογές να έρχεται, να παρουσιαστεί ως αξιόπιστη ενώπιον των Ευρωπαίων. «Ωστόσο, τα σχέδιά της για την ιταλική οικονομία εξακολουθούν να έρχονται σε αντίθεση με την οικονομική ορθοδοξία των Βρυξελλών», όπως σημειώνουν στο άρθρο τους οι συντάκτες του Politico.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι, που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών σε κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και που τώρα κατεβαίνει στις εκλογές με την Μελόνι, διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ Μελόνι και Βρυξελλών. Κι αυτό, επειδή είναι η Ευρώπη που έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Με αυτήν την Ευρώπη» μπορούμε να συνεννοηθούμε, παρουσιάζεται να λέει ο Τρεμόντι, μιλώντας στο Politico.

Η ιδέα ότι η ΕΕ έχει όντως χαλαρώσει αναφορικά με την επιβολή αυστηρών κανόνων για χρέος και έλλειμμα ισχύει σε έναν βαθμό. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη για «ευελιξία» αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης προ ημερών. Την ανάγκη για περισσότερη ευελιξία έχουν επίσης υπογραμμίσει και οι κ.κ. Μακρόν και Ντράγκι, ενώ η ΕΕ έχει ξεκινήσει ήδη με φόντο την πανδημία να δρομολογεί διαδικασίες έκδοσης κοινού χρέους, κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι αρνούνταν πεισματικά να κάνουν σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση