Kathimerini.gr
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε μία Ρωσική επίθεση, που παραμένει μια πολύ πιθανή», τόνισε στο διάγγελμα του για την ουκρανική κρίση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Μία τέτοια επίθεση δεν θα είχε ούτε λόγο, ούτε σκοπό», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κάποιες ρωσικές μονάδες επέστρεψαν στις βάσεις τους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει», σημείωσε, για να υπογραμμίσει ότι αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι τεράστιο.
Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι σύμμαχοι τους, είναι έτοιμες να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις και ελέγχους στις εξαγωγές, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή.
Διαβεβαίωσε τους Ρώσους πολίτες ότι «δεν είμαστε ο εχθρός σας», λέγοντας ότι «δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας». Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ρεαλιστικοί τρόποι για να ανταποκριθούν στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα. Έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πυραύλους στην Ουκρανία, ούτε και σχέδια να τοποθετήσουν πυραύλους εκεί.
«Η διπλωματία θα πρέπει να έχει κάθε ευκαιρία να επιτύχει», ανέφερε.
Δείτε το διάγγελμα Μπάιντεν
Επικοινωνία Μπάιντεν – Μακρόν
Ο Λευκός Οίκος, λιγά λεπτά μετά το διάγγελμα Μπάιντεν, γνωστοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν την ετοιμότητά τους να επιβάλλουν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία και να ενισχύσουν το ανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ.
Αμφότεροι, σύμφωνα πάντα με την Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της υποστήριξης σε μια διπλωματική λύση για την ουκρανική κρίση.
Το διάγγελμα Μπάιντεν έρχεται λίγες ώρες μετά τους ισχυρισμούς του προέδρου Πούτιν ότι μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφει στις βάσεις του. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν σκεπτικισμό, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος του ρωσικού στρατού παραμένει στη θέση του και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισβάλλει στην Ουκρανία.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπέργκ, τόνισε ότι «δεν έχουμε δει σημάδια αποκλιμάκωσης».
Σύμφωνα με τους New York Times, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην προσέγγιση του Λευκού Οίκου όσον αφορά στην πιθανότητα ρωσικής εισβολής. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους τους για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, είναι ο καταλληλότερος τρόπος να πείσουν τον Πούτιν προκειμένου να δεχθεί τη διπλωματία και να αφήσει πίσω κάθε σενάριο εισβολής.
Αξίζει να σημειωθεί, τονίζουν οι ΝΥΤ, ότι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες στις ΗΠΑ έχουν μελετήσει και αναλύσει την κατάσταση τις τελευταίες ημέρες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια εισβολή είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή.