ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρίτη ημέρα της ουκρανικής επίθεσης στο Κουρσκ

Δυσκολεύεται να απωθήσει τους εισβολείς ο ρωσικός στρατός – «Να καταλάβουμε την Οδησσό, το Χάρκοβο και το Κίεβο», ζητεί ο Μεντβέντεφ

Kathimerini.gr

Για τρίτη κατά σειράν ημέρα συνεχίζονταν χθες οι μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών στρατευμάτων στη μεθοριακή ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, καθώς ο ρωσικός στρατός δυσκολευόταν να απωθήσει πέρα από τη γραμμή των συνόρων τους εισβολείς, σε μία από τις πιο θεαματικές αντεπιθέσεις των Ουκρανών στα δυόμισι χρόνια του πολέμου.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι δυνάμεις του στρατού και συνοριοφύλακες κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση των εισβολέων, που επέδραμαν από την ουκρανική μεθοριακή περιφέρεια του Σούμι, και ότι τους υποχρέωσαν σε οπισθοχώρηση.

Στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σύσκεψη με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για την κατάσταση στο Κουρσκ. Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, ανέφερε ότι περίπου 100 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 200 τραυματιστεί μέχρι χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, οι περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες που εισέβαλαν στη ρωσική επικράτεια το πρωί της Τρίτης, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, κατάφεραν να προωθηθούν σε βάθος δέκα χιλιομέτρων προτού αναχαιτιστούν από τον ρωσικό στρατό. Οι πιο σφοδρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα γύρω από την πόλη Σούντζα, σημαντικό ενεργειακό κόμβο, γεγονός που προκάλεσε φόβους για διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προκαλώντας αύξηση των τιμών.

Το Κίεβο δεν έχει δώσει πληροφορίες για την τολμηρή αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε χθες τον στρατό του για τη δυνατότητά του να δημιουργεί εκπλήξεις και να προκαλεί ανατροπές στο σκηνικό του πολέμου. «Ολοι μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει να εκπλήσσει. Και ξέρει να πετυχαίνει αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι εκτιμήσεις

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως στόχος της ουκρανικής επιδρομής είναι να αναγκαστούν οι Ρώσοι να φέρουν στο Κουρσκ εφεδρείες από άλλα σημεία του μετώπου, εξασθενίζοντας την ορμή των επιθετικών τους επιχειρήσεων που τους έχουν αποφέρει σημαντικά κέρδη, τους τελευταίους μήνες, ιδίως στην ουκρανική περιφέρεια Ντονέτσκ. Αλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιλογή αυτή ενέχει ρίσκο, καθώς μπορεί να εξασθενίσει τις ήδη αδύνατες αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας, δέχονται όμως τον σοβαρό ρόλο που παίζουν παρόμοιες επιθετικές κινήσεις στο ηθικό του ουκρανικού στρατού και στη διεθνή κοινή γνώμη.

Σχολιάζοντας την επιχείρηση στο Κουρσκ, ο κορυφαίος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάλο Ποντόλιακ, σημείωσε ότι παρόμοιες επιθέσεις θα αναγκάσουν τη Ρωσία «να αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι ο πόλεμος αρχίζει να διεισδύει μέσα στο ρωσικό έδαφος» και προσέθεσε: «Πότε θα γίνει δυνατό να ξεκινήσουμε μια διαδικασία (ειρηνευτικών) διαπραγματεύσεων με τρόπο που θα είμαστε σε θέση να τους απωθήσουμε ή και να αποσπάσουμε κάτι από αυτούς; Μόνο τότε που ο πόλεμος δεν θα εξελίσσεται σύμφωνα με τα δικά τους σενάρια».

Την οργή της Μόσχας για την ουκρανική επιδρομή στο Κουρσκ απηχούν χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην προέδρου της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Από αυτή τη στιγμή και στο εξής, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (δηλαδή, ο πόλεμος στην Ουκρανία) πρέπει να αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός στρατός πρέπει να κατευθυνθεί προς την Οδησσό, το Χάρκοβο, το Ντνίπρο, το Μικολάγεφ, το Κίεβο, «και ακόμη πιο μακριά».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκε να σχολιάσει την ουκρανική επιχείρηση, αρκούμενος να αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων και ότι ζήτησε πληροφόρηση από το Κίεβο.

 

 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Συνεχής ροή παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών με κύριους στόχους την τελετή και την Ιμανέ Κελίφ κατέγραψε ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ