ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Τριγμοί» διεθνώς μετά τις καταγγελίες ότι η Μόσχα εξαγόραζε πολιτικούς

Kathimerini.gr

Το σχετικό δημοσίευμα έσκασε σαν «βόμβα» στις 13 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να εκπλήσσει. Ανάλογου περιεχομένου καταγγελίες και υπόνοιες είχαν προηγηθεί άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις τα περασμένα χρόνια, κυρίως από την περίοδο των ετών 2016 – 2018 και έπειτα, με φόντο μια σειρά από εξελίξεις (προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και νίκη Τραμπ, δημοψήφισμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία, πρώτη εκλογή Μακρόν στη Γαλλία ενάντια στη Λεπέν, «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, ένταση στην Καταλονία κ.ά.) τις οποίες λέγεται πως είχε επιχειρήσει να επηρεάσει η ρωσική πλευρά κατά τρόπο αποσταθεροποιητικό για τη Δύση.

Σύμφωνα με όσα γράφει – επικαλούμενη πηγές προερχόμενες από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών – η Μίσι Ράιαν στην Washington Post, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει διοχετεύσει κρυφά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους σε περισσότερες από 20 χώρες από το 2014 και έπειτα, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα πέρα ​​από τα σύνορά της».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που επικαλείται τα ευρήματα έρευνας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, «η Μόσχα σχεδίαζε να δαπανήσει και άλλα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο αυτής της μυστικής εκστρατείας της με στόχο την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων και την προώθηση διεθνώς πολιτικών δυνάμεων που θεωρούνται ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου».

Σύμφωνα με την Washington Post, η Ρωσία έχει χρηματοδοτήσει κόμματα σε Ευρώπη, Αφρική και αλλού.

Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρονται χώρες η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και ο Ισημερινός.

Υπήρξε μια χώρα της Ασίας, που δεν κατονομάζεται, όπου ο πρέσβης της Ρωσίας λέγεται πως είχε δώσει σε έναν υποψήφιο για την προεδρία εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Κατά τα λοιπά, όπως αναφέρεται, «δυνάμεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο είχαν επίσης χρησιμοποιήσει εταιρείες βιτρίνα, δεξαμενές σκέψης και άλλα μέσα με στόχο να επηρεάσουν τα πολιτικά γεγονότα, μερικές φορές προς όφελος ακροδεξιών ομάδων».

«Το Κρεμλίνο και οι άνθρωποι που δουλεύουν γι’ αυτό μετέφεραν αυτά τα κονδύλια για να διαμορφώσουν το πολιτικό περιβάλλον τρίτων χωρών προς όφελός τους. Οι ΗΠΑ θα ενεργοποιήσουν διαύλους επικοινωνίας με τις χώρες που αποτέλεσαν στόχους, προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες τους για τις ρωσικές δραστηριότητες», σημειώνει από την πλευρά του ο Έντουαρντ Γουόνγκ στους New York Times, επικαλούμενος την ίδια έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται και η Μίσι Ράιαν της Washington Post.

Αν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις προσπάθειες της Ρωσίας να ασκήσει επιρροή στα εσωτερικά άλλων χωρών, η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε έπειτα από εντολή ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν αυτό το καλοκαίρι, στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις επιβεβαίωσε ότι τα πορίσματα για τις ρωσικές δραστηριότητες προέκυψαν από έρευνες των μυστικών υπηρεσιών. Σχολίασε δε ότι η Ρωσία διεξάγει «πόλεμο κατά της εθνικής κυριαρχίας» άλλων χωρών τον οποίο παραλλήλισε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Για να τους αντιμετωπίσουμε, πρέπει να τους αποκαλύψουμε», προσέθεσε.

Στο σχετικό ντοκουμέντο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατονομάζονται, σύμφωνα με τους New York Times, δύο άνδρες: ο Γεβγκένι Πριγκοζίν και ο Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, στενοί συνεργάτες του προέδρου Πούτιν, ως άμεσα εμπλεκόμενοι στην εκστρατεία πολιτικού επηρεασμού τρίτων χωρών. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι Ρώσοι πληρώνουν πολιτικούς με διάφορους τρόπους – σε σκληρό συνάλλαγμα τοις μετρητοίς, σε κρυπτονομίσματα, με ηλεκτρονικές μεταφορές κονδυλίων, με δώρα πολυτελείας. Ενα ευρύ δίκτυο κρατικών επιχειρήσεων, think tanks και άλλων ιδρυμάτων χρησιμοποιείται για να συσκοτίζεται η προέλευση των χρημάτων.

«Λίγες μέρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.

Αλβανία – Ιταλία

Παράλληλα ωστόσο, οι σχετικές καταγγελίες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν εντάσεις και σε άλλες χώρες. Στην Αλβανία για παράδειγμα, κάποιοι βγήκαν και υποστήριξαν ότι ο πρώην ηγέτης του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα και το κόμμα του είχαν λάβει 500.000 δολάρια από τη Ρωσία πριν από τις εκλογές του 2017, πράγμα το οποίο ωστόσο διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον ίδιο τον Μπάσα.

Παράλληλα, και στην Ιταλία, που πάει σε πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα υποστήριξε με ανάρτησή του στο twitter πως «οι Ιταλοί ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εάν έχει χρηματοδοτηθεί από τον Πούτιν κάποιο από τα κόμματα που παίρνουν μέρος στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου».

Κόμματα της ιταλικής δεξιάς και ακροδεξιάς, που φημίζονταν άλλοτε για τις καλές σχέσεις που διατηρούσαν με τη Ρωσία του Πούτιν, σπεύδουν τώρα να διευκρινίσουν πως ουδέποτε έλαβαν χρήματα.

«Ουδέποτε ζήτησα και ουδέποτε πήρα χρήματα, ρούβλια, ευρώ, δηνάρια ή δολάρια από τη Ρωσία. Έχουν γίνει σχετικές έρευνες εδώ και χρόνια οι οποίες συνεχίζονται. Ποτέ δεν βρέθηκε τίποτα γιατί δεν υπάρχει τίποτα», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό την Τετάρτη, ενώ και η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα της παράταξης Αδέλφια της Ιταλίας που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ξεκαθάρισε πως δεν έχει πάρει χρήματα από το εξωτερικό.

Με πληροφορίες από Washington Post, New York Times, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση