ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το φωτογραφικό άλμπουμ του 2024

Οι σημαντικότερες στιγμές της χρονιάς που αποχαιρετούμε αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες και η «Κ» επέλεξε ορισμένες από αυτές

Kathimerini.gr

Δημήτρης Αθηνάκης

Χαρήκαμε, λυπηθήκαμε, θρηνήσαμε, εξοργιστήκαμε, πανηγυρίσαμε, απελπιστήκαμε, επιμείναμε. Το 2024 προκάλεσε όλη τη βεντάλια των αισθήσεων και των αισθημάτων των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη – για κάποιους, και εκτός αυτού. Πόλεμοι, φυσικά φαινόμενα, ανθρώπινα φαινόμενα, εκλογές, Ολυμπιακοί Αγώνες, πολιτιστικά γεγονότα, θάνατοι, θάνατοι, θάνατοι…

Ο φακός των ειδησεογραφικών πρακτορείων και των μεγάλων μέσων ήταν παντού. Οι σημαντικότερες στιγμές της χρονιάς που αποχαιρετούμε αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες και η «Κ» επέλεξε ορισμένες από αυτές για να θυμηθούμε και να μην ξεχάσουμε, για να μάθουμε και να ξαναχαρούμε, για να είμαστε ίσως προετοιμασμένοι.

Καλή χρονιά!

Ενα αεροσκάφος φλέγεται – Ιαπωνία, Ιανουάριος 2024

©REUTERS/Issei Kato

Η δεύτερη μέρα του απερχόμενου έτους το αεροσκάφος Airbus A350 της Japan Airlines έπιασε φωτιά στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο. Μαθημένοι οι Ιάπωνες στην τήρηση των κανόνων και των πρακτικών άμεσης εκκένωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, διέφυγαν τον κίνδυνο σε λίγα λεπτά. Η σύγκρουση στο αεροδρόμιο του Τόκιο με αεροσκάφος της Ακτοφυλακής, που μετέφερε βοήθεια στον σεισμόπληκτο Νότο, κόστισε, όμως, τη ζωή στα πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη. Η πτήση της Japan Airlines ήταν εσωτερική και είχε ως αφετηρία το αεροδρόμιο New Chitose κοντά στο Σαπόρο.

Η Ιαπωνία στο Φεγγάρι – Σελήνη, Ιανουάριος 2024

©JAXA

Κι ένα ιστορικό κατόρθωμα για την Ιαπωνία. Στις 19 Ιανουαρίου, κατέστη η τρίτη χώρα στον 21ο αιώνα και η πέμπτη στα χρονικά που βρέθηκε στη Σελήνη. Το μη επανδρωμένο SLIM της JAXA προσσεληνώθηκε κοντά στον κρατήρα Shioli, που βρίσκεται περίπου 320 χλμ. νότια της Θάλασσας της Ηρεμίας (Sea of Tranquility), μια περιοχή κοντά στον σεληνιακό ισημερινό, όπου το Apollo 11 μετέφερε για πρώτη φορά ανθρώπους στη Σελήνη, το 1969. Παρά τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε, η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία –και η επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο– γιόρτασε ακόμα μία κατά το μάλλον ή ήττον επιτυχή αποστολή εκτός Γης.

Η μονάρχης αποχωρεί – Δανία, Ιανουάριος 2024

Η Μαγκρέτε αποχωρεί, ο Φρέντερικ έρχεται… (©EPA/Mada Claus Rasmussen)

Η κουλ βασίλισσα της Δανίας παραιτήθηκε από τον θρόνο στις 14 Ιανουαρίου. Η Δανία στάθηκε άφωνη –αν όχι βαθιά συγκινημένη– που το «Gud bevare Danmark» ακούστηκε για τελευταία φορά από τα χείλη της βασίλισσας έπειτα από 52 αφοσιωμένες Πρωτοχρονιές, δέκα πρωθυπουργούς και 25 κυβερνήσεις. Αρχαιολόγος, μεταφράστρια, εικαστικός, η Μαγκρέτε Β΄ θα μείνει στην ιστορία της χώρας ως εκείνη που, σε κάθε περίπτωση, οριοθέτησε εκούσα άκουσα μιαν ολόκληρη εποχή για τη Δανία, μία χώρα με υψηλούς δείκτες σε κάθε επίπεδο της ανθρώπινης ζωής και κοινωνίας.

Ισότητα στον γάμο – Ελλάδα, Φεβρουάριος 2024

Τα θεωρεία της Βουλής πανηγυρίζουν… (©ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Με 175 ψήφους υπέρ, 77 κατά και 2 «παρών», σε σύνολο 254 παρόντων βουλευτών, ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο της ισότητας στον γάμο για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου. Στην ψηφοφορία-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβίωσε των εσωκομματικών αναταράξεων, επιμένοντας στη θέση της, και, με τη βοήθεια των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, θεσμοθέτησε το αυτονόητο δικαίωμα των δυτικών δημοκρατιών. Η 15η Φεβρουαρίου θα μείνει στην ιστορία.

Ο Αλεξέι δεν μένει πια εδώ – Ρωσία, Φεβρουάριος 2024

Ο Αλεξέι Ναβάλνι από τα βάθη της ρωσικής στέπας επικοινωνεί με βίντεο. (©EPA/Yuri Kochetkov)

Ο Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις ρωσικές φυλακές στην… άκρη του κόσμου. Ο άνθρωπος που συνόψισε όσο κανείς την αντίσταση κατά του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας για τη χώρα του, την οποία επωμίστηκε και σθεναρά θα αποπειραθεί να συνεχίσει η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια, που το 2021 το Vanity Fair την ανακήρυξε ως την «πραγματική πρώτη κυρία της Ρωσίας». Στις 16 Φεβρουαρίου, μπορεί να ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο τρόπο η ζωή του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησε η μεγάλη εκστρατεία για τον μετασχηματισμό της κληρονομιάς του σε πράξη.

Η survivor πριγκίπισσα – Βρετανία, Μάρτιος 2024

©EPA/Tolga Akmen

Η Κέιτ Μίντλεντον διαγνώστηκε με καρκίνο τον Μάρτιο του 2024. Η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, ανησύχησε, πλην ασφαλώς της βασιλικής οικογένειας, τους Βρετανούς αλλά και τους θαυμαστές του θρόνου όπου Γης. Επέδειξε, ως όφειλε μια μέλλουσα βασίλισσα, το σθένος και την υπομονή που απαιτούνται και, λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2024, έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση και πήγε όλων η καρδιά στη θέση της.

Ενα Οσκαρ για την Εμμα – ΗΠΑ, Μάρτιος 2024

©Jordan Strauss/Invision/AP

Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου απέφερε το Οσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου στην Εμμα Στόουν-Μπέλα Μπάξτερ. Η… μόνιμη ηρωίδα του Ελληνα σκηνοθέτη που κατακτά τον κόσμο πήρε το ένα από τέσσερα Οσκαρ της ταινίας – τα υπόλοιπα τρία ήταν: Σκηνογραφίας, Μακιγιάζ & Κομμώσεων και Κοστουμιών. Το «Poor Things», πάντως, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ η Εμμα Στόουν έλαβε το δεύτερο Οσκαρ της μετά το «La La Land» το 2017.

Η Σουηδία σπάει την «ουδετερότητα» – Βρυξέλλες, Μάρτιος 2024

©AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Η σημαία της Σουηδίας κυματίζει από τον περασμένο Μάρτιο στα κεντρικά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Επειτα από την ανυποχώρητη μεταπολεμική της ουδετερότητα, η Στοκχόλμη, μετά το Ελσίνκι το 2023, υπό τον φόβο της απειλής της Ρωσίας και των συν αυτή, αποφασίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, που υποστήριζε τους μουσουλμάνους στη χώρα, αλλά και την Ουγγαρία, της οποίας ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν είναι τακτικός και ένθερμος συνομιλητής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πού είναι ο Ηλιος; – Απρίλιος 2024

©REUTERS/Evelyn Hockstein

Χιλιάδες επιστήμονες και πολίτες κατέκλυσαν περιοχές των ΗΠΑ και του Μεξικού για να θαυμάσουν το φαινόμενο της έκλειψης του Ηλίου. Εκεί, ασφαλώς, βρέθηκε και ελληνική αποστολή που μας είχε μιλήσει για όλη την περιπέτεια των λεγόμενων «Eclipseros» προς την ολική έκλειψη του Ηλίου όταν η Σελήνη ευθυγραμμίστηκε μαζί του και για λίγο όλα σκοτείνιασαν. Ενα φαινόμενο που δεν πρόκειται ποτέ να πάψει να προκαλεί θαυμασμό, ενθουσιασμό και περιέργεια – και stories στο Instagram.

Και γυναίκα και Εβραία – Μεξικό, Ιούνιος 2024

©AP Photo/Eduardo Verdugo

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ έγινε ταυτόχρονα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος και η πρώτη επικεφαλής του Μεξικού εβραϊκής καταγωγής. Η 62χρονη επιστήμονας και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού ορκίστηκε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τους οπαδούς της και ανέλαβε τα ηνία της χώρας έως το 2030. Εχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα των καρτέλ, το μεταναστευτικό με τις ΗΠΑ, την οικονομική κατάσταση της χώρας της, αλλά έχει δηλώσει αποφασισμένη να προχωρήσει μαζί με τη χώρα της στην επόμενη περίοδό της μέσω γενναίων και επίμονων μεταρρυθμίσεων.

Οι Ολυμπιακοί στους δρόμους – Παρίσι, Ιούλιος 2024

©AP Photo/Matthias Schrader

Ηταν η πρώτη ολυμπιακή διοργάνωση της οποίας η τελετή έναρξης ήταν υπαίθρια και ο σκηνοθέτης Τομά Ζολί τράβηξε τα βλέμματα, χαρούμενα ή με σηκωμένο φρύδι, αφού σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η ματιά του. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πάντα το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς κατά την οποία διοργανώνονται και αυτή τη φορά είχε πολλές πρωτιές: την απόλυτη ισότητα στην παρουσία ανδρών και γυναικών αθλητριών και την εκτεταμένη χρήση της ΑΙ, όπως μας είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος της OBS, Γιάννης Εξαρχος. Ηταν οι αγώνες όπου βγήκαν στο προσκήνιο τα διαφυλικά άτομα, η μητρότητα, η έμμηνος ρύση και οι διατροφικές και ψυχικές διαταραχές, προσδίδοντας ορατότητα σε ζητήματα που απασχολούν τον αθλητικό αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, σπάζοντας ταμπού δεκαετιών. Ο Αρμάντ Ντουμπλάντις από τη Σουηδία κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η Σιμόν Μπάιλς (ΗΠΑ) επέστρεψε θριαμβευτικά στην ενόργανη γυμναστική, κατακτώντας τρία χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο. Ο θρύλος από τη Σερβία, Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε το πρώτο του ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στο τένις.

Οι Ελληνες στ’ αστέρια – Παρίσι, Ιούλιος 2024

Ο Μίλτος Τεντόγλου. (©AP Photo/David J. Phillip)

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της γαλλικής πρωτεύουσας διακρίθηκαν –και προκάλεσαν ρίγη– ο Μίλτος Τεντόγλου (χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος), ο Λευτέρης Πετρούνιας (χάλκινος ολυμπιονίκης στους κρίκους), ο Απόστολος Χρήστου (ασημένιο μετάλλιο στην κολύμβηση) και ο Εμμανουήλ Καραλής (χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ). Ηταν οι λόγοι που η Ελλάδα είχε να πανηγυρίσει, να συγκινηθεί αλλά και να έρθει αντιμέτωπη και με το χρέος της απέναντι σε αθλητές που προπονούνται και παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες.

Κόλαση επί Γης – Ελλάδα, καλοκαίρι 2024

©AP Photo/Petros Giannakouris, File

Ηδη από τον Ιούλιο, τα θερμόμετρα στην Ελλάδα έδειχναν… ανθρώπινο πυρετό. Τους θερινούς μήνες, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα 30άρια και τα 35άρια, με αποκορύφωμα τους 40+°C, έφεραν για λίγο την αίσθηση της κόλασης στα άγια τούτα χώματα. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τις ακραίες θερμοκρασίες, μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης έδειξε ότι, για το 2023, η χώρα Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό θνησιμότητας-ρεκόρ στην Ευρώπη, με 393 θανάτους ανά εκατομμύριο. Στις επόμενες θέσεις ήταν η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ισπανία. Η επιβάρυνση στην υγεία μας, τα θερμικά σοκ, η δυσκολία στην καθημερινότητα και το διάχυτο αίσθημα δυσφορίας ήταν παρόντα επί εβδομάδες…

Η επέλαση της φωτιάς – Ελλάδα, Αύγουστος-Οκτώβριος 2024

Στηρίγματα στην Πεντέλη… (©REUTERS/Stelios Misinas)

Η φωτιά του Βαρνάβα, που έφτασε έως το Χαλάνδρι, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, με μία νεκρή, και εκείνη της Κορινθίας, στα τέλη Σεπτεμβρίου, με δύο νεκρούς, απείλησαν, έκαψαν, κατέστρεψαν, προκάλεσαν απελπισία. Η Ελλάδα, κάθε χρόνο, έρχεται αντιμέτωπη με πυρκαγιές μεγάλου εύρους. Φέτος, έμοιαζε να οριοθετήθηκαν τα μέτωπα πιο αποτελεσματικά από τις άλλες φορές, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο για πλήρη αντιπυρική προστασία και οπωσδήποτε για πιο άμεση πολιτική προστασία.

Ενας δισεκατομμυριούχος στο Διάστημα – ΗΠΑ, Σεπτέμβριος 2024

Η παρέα του δισεκατομμυριούχου: η ειδικός της αποστολής Ανα Μένον, ο πιλότος Σκοτ Πότιτ, ο Τζάρεντ Αϊζακμαν και η επίσης ειδικός της αποστολής Σάρα Γκίλις. (©AP Photo/John Raoux)

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Αϊζακμαν περπάτησε στο Διάστημα, κατά την αποστολή Polaris Dawn της SpaceX του Ελον Μασκ. Στα 738 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης, ο Αϊζακμαν κατέστη ο πρώτος μη αστροναύτης που κατάφερε να αιωρηθεί στο αχανές Σύμπαν. Αργότερα, ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον πρότεινε για επικεφαλής της NASA.

Η Βαλένθια σκεπάστηκε – Ισπανία, Οκτώβριος 2024

©AP Photo/Emilio Morenatti

Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι. Η Βαλένθια θρήνησε, απελπίστηκε, προσπάθησε, θα τα καταφέρει. Ο φετινός Οκτώβριος είναι γραμμένος πάνω στη λάσπη που σκέπασε τα πάντα. Μέσα σε 72 ώρες, όλα πνίγηκαν κάτω από τη μανία της φύσης. Οι Ισπανοί τα έβαλαν με την κυβέρνηση, πέταξαν λάσπη στον βασιλιά και τη βασίλισσα, επέμεναν όμως στη διάσωση των πόλεών τους. Η Ισπανία δεν πλημμυρίζει μόνο – φλέγεται διαρκώς σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Κάτι που δείχνει και πόσο απροετοίμαστη είναι εν γένει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων.

Make Trump president again – ΗΠΑ, 2024

©AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Είναι ίσως το μοναδικό γεγονός για το οποίο δεν μοιάζει απαραίτητο να πούμε πολλά. Ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε της Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του Νοεμβρίου και επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ έπειτα από διάλειμμα μίας τετραετίας, κατά την οποία, αφενός, ο ίδιος τροφοδοτούσε τα… εμφυλιοπολεμικά πάθη της χώρας και, αφετέρου, ο διάδοχός του, Τζο Μπάιντεν, αδυνατούσε να ενώσει τη χώρα του. Ξέρουμε ήδη τι έχει κάνει στην πρώτη του θητεία. Μένει να δούμε αν θα εφαρμόσει τις δηλώσεις, τις υποσχέσεις, τις απειλές και τις προειδοποιήσεις του.

Το «αντίο» των Ασαντ έπειτα από μισόν αιώνα – Συρία, Δεκέμβριος 2024

©Nicole Tung/The New York Times

Κεραυνός εν αιθρία. Ετσι χαρακτηρίστηκε η εξέγερση των ανταρτών στη Συρία εναντίον του καθεστώτος Ασαντ που ξεκίνησε στις αρχές του Δεκεμβρίου. Οι τζιχαντιστές, με στοχευμένες κινήσεις από το Χαλέπι και με επικεφαλής τον Αχμπέντ αλ-Σαράα (Αμπου Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι), έφτασε γρήγορα στη Δαμασκό, εισέβαλε, κατέκτησε, διέλυσε το παλάτι του Ασαντ και όρισε μια νέα εποχή για τη Συρία. Προφανώς, τα πράγματα –στη διεθνή πολιτική– περιεπλάκησαν, καθώς στη χώρα εμπλέκονται η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ. Οψόμεθα εις Φιλίππους…

Οταν η ντροπή άλλαξε στρατόπεδο – Γαλλία, Δεκέμβριος 2024

©EPA/Guillaume Horcajuelo

Κατά τις πρώτες ακροάσεις της δίκης της συγκλονιστικής υπόθεσης σεξουαλικών κακοποιήσεων, η Ζιζέλ Πελικό προσερχόταν στο δικαστήριο φορώντας τα γυαλιά ηλίου της, σαν να ήθελε να προφυλαχθεί, να κρύψει το βλέμμα της. Στις 19 Δεκεμβρίου, οπότε και το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ντομινίκ Πελικό και τους άλλους 50 συγκατηγορούμενούς του, η Ζιζέλ προσήλθε στο δικαστήριο με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να φοράει τα γυαλιά της, και δεν ήταν η πρώτη φορά. Στο μεσοδιάστημα είχε μετατραπεί σε παγκόσμιο σύμβολο θάρρους.

Μια τουρ ολοκληρώνεται – Δεκέμβριος 2024

©AP Photo/Lindsey Wasson

Το Eras tour της Τέιλορ Σουίφτ κατέκτησε τον κόσμο. Επρόκειτο περί… μνημειώδους περιοδείας σε όλο τον κόσμο που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2023, από την Αριζόνα και ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2024, στο Βανκούβερ του Καναδά. Εκανε 149 συναυλίες σε πέντε ηπείρους, την είδαν λάιβ 10 εκατ. άνθρωποι, κόπηκαν εισιτήρια αξίας 2 δισ. δολαρίων. Ηταν ένα μεγάλο, παγκόσμιο αφιέρωμα στα έξι της άλμπουμ και, όπου βρισκόταν, ανέβαινε… ο πληθωρισμός της περιοχής. Αυτή είναι η Τέιλορ Σουίφτ.

Η Γη πονάει – 2024

Λάβα στην Ισλανδία. (©EPA/Anton Brink)

Πλημμύρες, φωτιές, ηφαίστεια, ξηρασία. Η Γη περνάει όλο και περισσότερες επώδυνες φάσεις. Και όσο περισσότερο προσπαθεί να κάνει τις πληγές ουλές, άλλο τόσο δημιουργούνται νέα τραύματα στο σώμα της – και σε εκείνο όσων την κατοικούν. Είναι η φύση, αλλά είναι και η ανθρωπογενής κλιματική κρίση. Είναι η τύχη αλλά είναι και αποτυχία. Και το κακό δεν σταματά πουθενά.

Μέση Ανατολή – Ισραήλ, Γάζα, Λίβανος, 2024

Οι άνθρωποι σπεύδουν προς τα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας που έπεσαν πάνω από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στις 23 Απριλίου 2024 εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο παλαιστινιακό έδαφος μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς. (©AFP)

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η Μέση Ανατολή ήταν σε αιματηρό αναβρασμό. Ισραήλ, Χαμάς, Λίβανος, Χεζμπολάχ, Ιράν ενεπλάκησαν σε βομβαρδισμούς, πυραυλικές επιθέσεις, προβοκάτσιες (με τους βομβητές), χερσαίες επιχειρήσεις. Η ανθρωπιστική κρίση είναι πλέον «λίγος» όρος για να περιγράψει την κατάσταση, το αίμα είναι πολύ για να μετρηθεί με οποιαδήποτε μέτρα και σταθμά. Η εκεχειρία του Ισραήλ με τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ επήλθε, αλλά τα παλαιστινιακά εδάφη εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος – όπως και πολλές ισραηλινές οικογένειες που χάνουν τα παιδιά τους σε έναν πόλεμο που δεν λέει να τελειώσει.

Μια χώρα που αντιστέκεται – Ουκρανία, 2024

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο. (©EPA/Oleg Petrasyuk)

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αμυνόμενη χώρα, με σύσσωμη τη Δύση στο πλευρό της, αντιστέκεται στα ρωσικά στρατεύματα, προσπαθεί να ανακτήσει εδάφη χωρίς επιτυχία, αλλά επιμένει να διατηρεί τους εχθρούς της στα εδάφη που έχει έως τώρα κατακτήσει. Με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, τα πράγματα ενδέχεται να περιπλακούν. Ισως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγκαστεί να συνθηκολογήσει με υποχωρήσεις, προκειμένου η χώρα να σταματήσει να πληρώνει με αίμα την επιθετικότητα των Ρώσων, που και εκείνοι θρηνούν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Μια χώρα περιμένει τη λύτρωση· αλλά δεν θα απεμπολήσει, καταπώς φαίνεται, τα δίκια της.

Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή του Ντονέτσκ παρακολουθούν το ματς Ουκρανία-Ρουμανία στο πλαίσιο του Euro 2024, σε μια ανάπαυλα από τις μάχες. (©REUTERS/Alina Smutko)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση