ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το εμβολιαστικό χάσμα, απειλή νέας μετάλλαξης

Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη δόση

Kathimerini.gr

CHRISTINE CHUNG / THE NEW YORK TIMES

Παρότι το κύμα της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης «Ομικρον» του κορωνοϊού μοιάζει να έχει φθάσει στο απόγειό του σε τμήματα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, ο αριθμός νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε μέρη του κόσμου με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Το φαινόμενο αυτό κάνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι η εξάπλωση της «Ομικρον» σε όλο τον κόσμο και το «εμβολιαστικό χάσμα» που χωρίζει τον δυτικό από τον αναπτυσσόμενο κόσμο μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση νέας επικίνδυνης μετάλλαξης.

Η διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών ενισχύει τις πιθανότητες εμφάνισης νέου επικίνδυνου στελέχους του κορωνοϊού.

Η Μαρία φαν Κερκχόφ, ανώτατο επιστημονικό στέλεχος του ΠΟΥ, είπε την Τρίτη μιλώντας μέσω βίντεο ότι όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις για τον εντοπισμό και τον εμβολιασμό πολιτών σε ευάλωτες κοινότητες. «Το γεγονός παραμένει ότι πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη δόση εμβολίου. Ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμη μακρύς. Πολλές χώρες βρίσκονται ακόμη στη μέση του κύματος της “Ομικρον”», λέει η δρ Φαν Κερκχόβ, επισημαίνοντας ότι περίπου 21 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον οργανισμό.

3,3 εκατ. ημερησίως

Τα νέα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλο τον πλανήτη, με ημερήσιο όρο τα 3,3 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αποκαλύπτει αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα, ενώ τα ημερήσια κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου κυμαίνονταν γύρω στις 600.000, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Ασία. Την ίδια στιγμή, η «Ομικρον» συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ανατολική και στην Κεντρική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.

Παρότι οι ελλείψεις εμβολίων αρχίζουν να αντιμετωπίζονται, μόνο το 62% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19. Το χάσμα διευρύνεται μάλιστα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών του κόσμου. Σε φτωχές χώρες, μόλις το 10% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έστω και μία φορά. Στις πλούσιες χώρες, ποσοστό 78% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση.

Οι πιθανές επιπτώσεις του εμβολιαστικού χάσματος υπογραμμίζονται από τη μετάλλαξη «Ομικρον», η οποία εντοπίσθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού και εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε τη Δευτέρα ότι η φάση συναγερμού της πανδημίας δεν έχει παρέλθει. «Είναι επικίνδυνο να υποθέτουμε ότι η “Ομικρον” θα είναι η τελευταία μετάλλαξη ή ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας. Αντιθέτως, σε παγκόσμιο επίπεδο οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων», είπε ο επικεφαλής του οργανισμού.

Ο δρ Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, ανέφερε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για τις χώρες να μειώσουν τις άμυνές τους, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστων ανθρώπων στον κόσμο. «Με εντατικότερους ρυθμούς εμβολιασμού και χάρη στη φυσική ανοσία έχουμε πιθανότητες σταθεροποίησης του κύματος της “Ομικρον”», είπε ο δρ Κλούγκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση