ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το διπλωματικό μπρα ντε φερ στα χαρακώματα της Ράφα

Η αποδοχή από τη Χαμάς της μη δημοσιοποιημένης πρότασης για εκεχειρία δεν απέτρεψε το Ισραήλ από το να συνεχίσει την επιχείρηση που είχε μόλις ξεκινήσει. Οι αντιδράσεις από Αίγυπτο, Κατάρ και ΗΠΑ

Κορυφώνεται η αγωνία για τη Ράφα και την τύχη των Ισραηλινών ομήρων, καθώς οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται πρόταση συμφωνίας, χθες Δευτέρα.

Ο διπλωματικός αιφνιδιασμός από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση δεν απέτρεψε το Ισραήλ από το να συνεχίσει την επιχείρηση που είχε μόλις μερικές ώρες νωρίτερα ξεκινήσει στη νότια πόλη της Γάζας, καλώντας σε μερική εκκένωσή της.

Μία επιχείρηση που κλιμάκωσε σήμερα Τρίτη, καταλαμβάνοντας και αποκλείοντας το στρατηγικό πέρασμα της Ράφα – μοναδική «πύλη» εισόδου και εξόδου προς την Αίγυπτο.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο λαμβάνουν χώρα, με φόντο τη μετακίνηση χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων, με ισραηλινή εντολή, μετά την προαναγγελθείσα επίθεση στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, εναντίον της οποίας είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και άλλες δυνάμεις.

Υποβάθμιση της προοπτικής συμφωνίας;

Τις επόμενες ώρες, ομάδα «μεσαίου επιπέδου Ισραηλινών αξιωματούχων» θα μεταβεί στο Κάιρο με αποστολή να αξιολογήσει εάν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να μετατοπιστεί από την τελευταία της πρόταση για κατάπαυση του πυρός, όπως ανέφερε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος την Τρίτη. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η πρόταση ως έχει σήμερα είναι απαράδεκτη για το Ισραήλ.

«Η αντιπροσωπεία αποτελείται από απεσταλμένους μεσαίου επιπέδου. Εάν υπήρχε αξιόπιστη συμφωνία στα σκαριά, επικεφαλής της θα ήταν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη», σχολίασε ο ίδιος, μιλώντας στο Reuters, υποδεικνύοντας ενδεχόμενη προσπάθεια υποβάθμισης της διαδικασίας από το Ισραήλ.

Η Χαμάς τόνισε από την πλευρά της ότι η εισβολή του Ισραήλ στο πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα έχει στόχο να υπονομεύσει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

Τι λένε οι Αμερικανοί

Οι ΗΠΑ προς το παρόν τηρούν σιωπή όσον αφορά την ουσία της συμφωνίας που αποδέχθηκε η Χαμάς. Εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης υπήρξαν πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, αρνούμενοι να σχολιάσουν την ανακοίνωση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η Ουάσιγκτον τόνισε πως μία συμφωνία είναι εφικτή, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή από τη Χαμάς της μη δημοσιοποιημένης πρότασης για εκεχειρία αναπτέρωσε τις ελπίδες για συμφωνία έπειτα από έναν πολύμηνο κύκλο προόδου και οπισθοδρομήσεων.

«Βιώσιμη εκεχειρία»

Η δυναμική που οδήγησε στην ανακοίνωση της Δευτέρας από τη Χαμάς ξεκίνησε πριν από μία και πλέον εβδομάδα, όταν αξιωματούχος της οργάνωσης δήλωνε ότι δεν υπήρχαν «σημαντικά ζητήματα» προς επίλυση στην τελευταία πρόταση που είχε λάβει.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «ήλπιζαν» πως η Χαμάς θα αποδεχόταν την πρόταση, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά γενναιόδωρη».

Οι όροι δεν δημοσιοποιήθηκαν, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, το Ισραήλ είχε καταλήξει σε νέα διατύπωση σχετικά με την παύση των μαχών – κάνοντας λόγο για «βιώσιμη ηρεμία» στη Γάζα – κάτι μεταξύ εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός.

Μια ημέρα αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα θα συνεχιζόταν ανεξάρτητα από το αν θα υπήρχε εκεχειρία – εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία της Χαμάς να δώσει θετική απάντηση.

Το «πάγωμα» και η νέα δυναμική

Οι ελπίδες μειώθηκαν περαιτέρω την Κυριακή, όταν οι συνομιλίες στο Κάιρο μεταξύ της Χαμάς και των μεσολαβητών «πάγωσαν», με το Ισραήλ και την ισλαμιστική οργάνωση να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Μία επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς από τη Ράφα την ίδια ημέρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών ενέτειναν την απαισιοδοξία.

Ακολούθησαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, οι οποίες φέρεται να προκάλεσαν τον θάνατο 19 Παλαιστινίων, καθώς και η εντολή του Ισραήλ, λίγες ώρες αργότερα, προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τμήματα της Ράφα.

Οταν η ηγεσία της Χαμάς εξέδωσε την ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας λέγοντας ότι είχε εγκρίνει την πρόταση με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη, αρχικά στους Παλαιστινίους της Γάζας, που βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Το Ισραήλ και η Χαμάς δεν θέλουν να χρεωθούν τυχόν αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο μένει να φανεί πόσο έτοιμη είναι η κάθε πλευρά να συνεχίσει, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα περισσότερο.

Ο ισραηλινός στρατός χτενίζει τη Ράφα

Εν τω μεταξύ, οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ «χτενίζουν» τη Ράφα σε αναζήτηση «τρομοκρατικών υποδομών».

Το Ισραήλ έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει εντοπίσει τρεις σήραγγες, ενώ εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι η Ράφα αποτελεί το σημείο εισόδου για όπλα και άλλες προμήθειες της Χαμάς.

Η Αίγυπτος, διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις, επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση στην αντίδρασή της καθώς το Ισραήλ επιχειρεί πλέον ακριβώς στα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κάιρο έχει καταδικάσει τον έλεγχο του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ, όπως και το Κατάρ, έτερος διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, που επιδιώκουν να αποτρέψουν διεύρυνση της σύγκρουσης.

Πηγές: kathimerini.gr, Reuters, AP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X