Γράφει η Διονυσία Βορίδη
Toν βίο και την πολιτεία του Σιμόν Λεβίεφ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε ο πιο εμπνευσμένος σεναριογράφος του Χόλιγουντ. Αμύθητος πλούτος, χλιδή, θυελλώδεις έρωτες, παραβατικότητα, απάτες και υπεξαιρέσεις κατά συρροή, αλίευση ευάλωτων γυναικών από το Διαδίκτυο με σκοπό την απόσπαση χρημάτων είναι οι δύο αλληλένδετες όψεις της πολυσχιδούς ζωής του.
Eστησε διαδικτυακή «ερωτική πυραμίδα», μάγευε τις γυναίκες – θύματά του και τις έπειθε να του δώσουν μεγάλα ποσά δανεικά (και αγύριστα).
Αυτό το δίπολο, άλλωστε, κίνησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και οδήγησε στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Tinder Swindler», δηλαδή ο απατεώνας του Τinder (γνωστής εφαρμογής γνωριμιών), μιας βιογραφίας του Λεβίεφ.
Ο Σιμόν Χαγιούτ, το πραγματικό όνομα του Λεβίεφ, γεννήθηκε το 1990 στο Ισραήλ. Γιος ραβίνου, από νεαρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπος με τον νόμο. Το ποινικό του μητρώο πλούσιο με κλοπές, απάτες, υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες. Ενώ εκκρεμούσε δικαστική υπόθεση στο Ισραήλ ο Χαγιούτ διέφυγε στο εξωτερικό με πλαστό διαβατήριο. Το 2015 συνελήφθη για απάτες κατά γυναικών στη Φινλανδία. Εξέτισε μία μικρή ποινή και επέστρεψε στο Ισραήλ όπου άλλαξε το όνομά του σε Σιμόν Λεβίεφ και άρχισε να παριστάνει τον γιο του ρωσοϊσραηλινού δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ. Αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στιγμές από τη μυθικού πλούτου ζωή του, ιδιωτικά αεροπλάνα, σκάφη και αυτοκίνητα, κατάφερε να μαγέψει γυναίκες που γνώριζε μέσω της εφαρμογής Tinder.
Προτίμηση στις Σκανδιναβές
Τα θύματά του, κυρίως από τη Σκανδιναβία, πίστευαν ότι στο πρόσωπό του είχαν βρει τον «πρίγκιπα του παραμυθιού». Υπερπολυτελή ξενοδοχεία και πανάκριβα εστιατόρια, βαρύτιμα δώρα, υποσχέσεις αιώνιας αγάπης, οικοδόμησαν το ιδανικό πλαίσιο για την επόμενη φάση του εγχειρήματος, την εκ βαθέων «εξομολόγηση» στη «γυναίκα της ζωής του» των προβλημάτων και των ανησυχιών του: oι εχθροί που προσπαθούσαν να τον εξοντώσουν, οι απειλές που δεχόταν και φυσικά η άμεση ανάγκη για χρήματα, πάντα δανεικά. Ολα θα διορθώνονταν και η ζωή του ζευγαριού θα γινόταν και πάλι ρόδινη, αν του έδιναν, για λίγο καιρό, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Σήμερα, το μοναδικό απομεινάρι που έχουν αυτές οι γυναίκες από τη γνωριμία τους με τον Λεβίεφ είναι υπέρογκα χρέη.
Στην πραγματικότητα ο Ισραηλινός Αρσέν Λουπέν ανέπτυξε ένα πρωτότυπο σύστημα «ερωτικής πυραμίδας». Τα χρήματα που αποσπούσε από την εκάστοτε «γυναίκα της ζωής του», τα «επένδυε» στην κατάκτηση του επόμενου θύματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων, ο «απατεώνας του Tinder» απέσπασε από τις συντρόφους του, κατά την περίοδο 2017-2019, πάνω από δέκα εκατομμύρια δολάρια. Μετά τη σύλληψή του το 2019 στην Αθήνα εκδόθηκε στο Τελ Αβίβ και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών, για παλαιότερη υπόθεση. Εξέτισε περίπου πέντε μήνες και αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων λόγω πανδημίας. Ακόμα όμως και αυτή η εμπειρία του δεν άρκεσε για να τον συνετίσει. Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μετά την αποφυλάκισή του, ο Χαγιούτ κατάφερε να εμβολιαστεί κατά της COVID-19 από τους πρώτους και εκτός προτεραιότητας, υποδυόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο τον ιατρό.
Οι γυναίκες – θύματα του μεγαλοαπατεώνα προσπαθούν σήμερα να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Αναγκάστηκαν να ανοίξουν διαδικτυακό λογαριασμό προκειμένου να συγκεντρώσουν κάποια από τα χρήματα που χρωστούν σε τραπεζικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Αυτή η εξέλιξη δεν ικανοποίησε τον Λεβίεφ, ο οποίος σε ανάρτηση του στο Instagram συνιστούσε: «Μη δώσετε χρήματα σε αυτές τις εκμεταλλεύτριες, αλλά σε πραγματικά ιδρύματα. Ολα αυτά είναι μάρκετινγκ». Αλλωστε, ο βασικός ρόλος που υποδύεται είναι αυτός του κατασυκοφαντημένου θύματος. Αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες εναντίον του και υποστηρίζει ότι «όταν δεν μπορείς να δώσεις τα πάντα σε αυτές τις γυναίκες κάνουν τη ζωή σου κόλαση», καλώντας τις να «αρχίσουν να λένε την αλήθεια». O αμετανόητος Λεβίεφ δηλώνει έτοιμος να κατακτήσει το Χόλιγουντ, να γράψει την αυτοβιογραφία του, να γίνει πρωταγωνιστής σε ριάλιτι γνωριμιών και γενικότερα να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις και εμπειρίες που έχει στον τομέα των σχέσεων.
Στον Κορυδαλλό
Το «τέλος του παιχνιδιού» για τον Σίμον Χαγιούτ ή Λεβίεφ ήρθε στις 28 Ιουνίου 2019 κατά την προσπάθειά του να ταξιδέψει, με πλαστό διαβατήριο, στην Αλβανία μέσω Ελλάδας. Καθώς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του για απάτες στο Ισραήλ, συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παρέμεινε τρεις μήνες, μέχρι την έκδοσή του. Ακόμα και πίσω από τα σίδερα της φυλακής συνέχισε να οικοδομεί τον μύθο του. Σε συνεντεύξεις σε ελληνικά ΜΜΕ επέμενε ότι το Λεβίεφ ήταν το πραγματικό του όνομα, ότι ήταν δισεκατομμυριούχος και το θύμα της υπόθεσης. Οι γυναίκες που τον κατηγορούσαν τον είχαν απομυζήσει συναισθηματικά και οικονομικά, έλεγε. Οχι μόνο γνώρισαν κοντά του τη μεγάλη ζωή, αλλά τους είχε δανείσει πολλά χρήματα που δεν ξαναείδε. Σε συνέντευξή του, πάλι από τον Κορυδαλλό, στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Μako, είχε διαμαρτυρηθεί ότι τα ΜΜΕ τον παρουσίαζαν ως «τέρας». Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Tinder Swindler», λέγοντας ότι όσα παρουσιάζουν είναι μυθεύματα και συκοφαντίες.