IVAN NECHEPURENKO / THE NEW YORK TIMES
Οι κάτοικοι της γεωργιανής κωμόπολης Σεκβετίλι, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, έγιναν την τελευταία πενταετία μάρτυρες ενός σουρεαλιστικού θεάματος: γιγάντια, αιωνόβια δέντρα έπλεαν όρθια στη θάλασσα. Επιβλητικές μανόλιες, τουλίπες και άλλα πολύχρωμα είδη φυτών μεταφέρονταν με φορτηγίδες σε πάρκο, δημιουργία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου και πρώην πρωθυπουργού της Γεωργίας την περίοδο 2012-13, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος συνεχίζει να ασκεί επιρροή, παρά την απόσυρσή του από την ενεργό πολιτική σκηνή.
Περισσότερα από 200 δέντρα ξεφορτώθηκαν στην όχθη του πάρκου του Γεωργιανού μεγιστάνα, ενώ άλλα τόσα έφθασαν στο σημείο με φορτηγά μέσα από φτωχά χωριά της μικρής χώρας του Καυκάσου, παρακάμπτοντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Το πάρκο άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2020.
Περισσότερα από 200 δέντρα ξεφορτώθηκαν στην όχθη του πάρκου του Γεωργιανού μεγιστάνα
Το Βοτανικό Πάρκο Σεκβετίλι αντικατοπτρίζει το κραυγαλέο εκκεντρικό γούστο του 65χρονου δημιουργού του. Το κεντρικό μονοπάτι περιστρέφεται γύρω από τεχνητή λίμνη γεμάτη με φλαμίνγκο, πελεκάνους και άλλα εξωτικά πτηνά. Ολα σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον Ιβανισβίλι, ενώ μεταλλικός φράκτης χωρίζει το ανοικτό στο κοινό πάρκο, από το κτήμα και την έπαυλή του. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά ο Ιβανισβίλι λέει ότι το έργο του κόστισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Παντού, ωστόσο, βρίσκονται σημάδια της ιδιωτικής φύσης του πάρκου. Κάμερες ασφαλείας σε κάθε μονοπάτι και αισθητήρες κίνησης προστατεύουν τον κορμό κάθε δέντρου. «Κοίτα, αλλά μην αγγίζεις», μοιάζει να είναι το κεντρικό μήνυμα του πάρκου. Φρουροί με τηλεβόες σπεύδουν να απομακρύνουν όσους θελήσουν να ξαπλώσουν στο γρασίδι. Κάποιοι Γεωργιανοί εικάζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι δρυΐδης και λατρεύει τα δέντρα σαν θεότητες.
Πολλοί κάτοικοι δηλώνουν τον θαυμασμό τους για την πρωτοβουλία με περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι στιγμής. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ιβανισβίλι τον παρομοιάζουν με φεουδάρχη. Ο Ιβανισβίλι έχτισε την περιουσία του (σήμερα 6 δισ. δολ. – μεγαλύτερη από τον κρατικό προϋπολογισμό) στη Ρωσία, δημιουργώντας όμιλο χαλυβουργιών και πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια του μετασοβιετικού χάους.