ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι είναι οι βομβητές και γιατί η Χεζμπολάχ τους χρησιμοποιούσε

Η Χεζμπολάχ φέρεται να στράφηκε στη χρήση βομβητών έπειτα από την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων για την εσωτερική επικοινωνία των μελών της, για λόγους ασφαλείας

Μέχρι χθες, οι βομβητές ήταν συνώνυμο της ξεχασμένης τεχνολογίας. Κάποτε αποτελούσαν «εργαλείο» του προσωπικού νοσοκομείων και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ωστόσο τη δεκαετία του 2000 αντικαταστάθηκαν από κινητά τηλέφωνα.

Εκτοτε, σπάνια υπήρχαν αναφορές σε αυτές τις «ξεπερασμένες» συσκευές χαμηλής τεχνολογίας, στο μέγεθος περίπου πακέτου τσιγάρου, που συνήθως τοποθετούνταν στις ζώνες των χρηστών για πιο άμεση πρόσβαση.

Λειτουργούν σε συγχρονισμό με πομπούς υψηλής ισχύος – με ελάχιστους είναι δυνατόν να καλυφθεί μεγάλη περιοχή, σε αντίθεση με τους ιστούς κινητών τηλεφώνων.

Οι βομβητές μεταφέρουν μηνύματα που αποστέλλονται στη συχνότητά τους και οι περισσότεροι λαμβάνουν πληροφορίες, καθώς δεν έχουν δυνατότητα εκπομπής σημάτων.

Η Χεζμπολάχ φέρεται να τους προτίμησε έναντι των κινητών τηλεφώνων, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού του χρήστη τους μέσω GPS ή άλλων τεχνολογικών μέσων.

Οταν ένας βομβητής λαμβάνει μήνυμα, εκπέμπει ηχητικό σήμα και δονείται, ενώ εμφανίζεται σύντομο κείμενο που συνήθως ζητά από τον δέκτη να καλέσει το άτομο πίσω ή να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία.

Γιατί εξερράγησαν

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλων χωρών που επικαλούνται διεθνή Μέσα, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης τους βομβητές που χρησιμοποιούν μέλη της Χεζμπολάχ για εσωτερική επικοινωνία.

To CNN μεταδίδει, επικαλούμενο δικές του πηγές, ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από κοινού από τη Μοσάντ και τον ισραηλινό στρατό.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις των βομβητών, ενώ σχεδόν 3.000 είναι οι τραυματίες. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, ανέφερε ότι νεαρό κορίτσι είναι μεταξύ των νεκρών, καθώς και πως περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν βαριά τραύματα.

Οι μικρές συσκευές που έφεραν την επωνυμία της ταϊβανέζικης Gold Apollo φέρεται να είχαν παγιδευτεί από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο.

Η Gold Apollo υποστηρίζει ότι οι συσκευές δεν κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν αλλά από εταιρεία στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα από την BAC με έδρα τη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία.

Οπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, επικαλούμενοι ειδικούς, μερικά γραμμάρια εκρηκτικής ύλης –μέχρι και 57 γραμμάρια– μαζί με πυροκροτητές είχαν τοποθετηθεί δίπλα στην μπαταρία των βομβητών.

Στις 15.30 της Τρίτης στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να είχε σταλεί από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τες να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά.

Πάνω από 3.000 δείγματα είχαν παραγγελθεί από τη λιβανέζικη οργάνωση στην εταιρεία Gold Apollo.

Με πληροφορίες από Reuters, NYT

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση