ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα «αγκάθια» στο μέτωπο Μελόνι, Σαλβίνι, Μπερλουσκόνι

Τι διάρκεια ζωής θα έχει ένας κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη Τζόρτζια Μελόνι; Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα.

Προ των πυλών της πρωθυπουργίας βρίσκεται από χθες η Τζόρτζια Μελόνι, που ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, ως επικεφαλής ενός σχήματος που συνιστά την πιο δεξιά στροφή της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα τρία κόμματα – Αδέλφια της Ιταλίας (Μελόνι), Λέγκα (Σαλβίνι) και Forza Italia (Μπερλουσκόνι) – θα κερδίσουν καθαρή πλειοψηφία σε Γερουσία και Βουλή, αθροίζοντας συνολικά ένα ποσοστό κοντά στο 43% – 44%.

Ωστόσο, αυτό που τονίζουν διεθνή μέσα, είναι ότι η προβληματική σχέση μεταξύ Μελόνι και Σαλβίνι κάθε άλλο παρά εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα. Αν και τώρα θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο, πολλοί προειδοποιούν για επερχόμενες αναταράξεις.

Ο Σαλβίνι, για παράδειγμα, αμφισβητεί τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τόσο αυτός όσο και ο Μπερλουσκόνι έχουν εκφράσει συχνά τον θαυμασμό τους για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έχουν επίσης διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των «φουσκωμένων» λογαριασμών λόγω ενεργειακής κρίσης και έχουν δώσει μια σειρά από υποσχέσεις, όπως είναι οι φορολογικές περικοπές και η μεταρρύθμιση των συντάξεων, κάτι που η Ιταλία θα δυσκολευτεί να αντέξει οικονομικά.

Μια άλλη απειλή για τη σταθερότητα της πιθανής κυβέρνησης υπό τη Μελόνι θα μπορούσε να προέλθει από τον ίδιο τον συνασπισμό, που θα αποτελείται από την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Η συμμαχία προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά ο κ. Σαλβίνι, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί πολύ εν μέσω της ανόδου της κας Μελόνι, βρίσκει αφόρητη την προοπτική να γίνει εκείνη πρωθυπουργός, έναν ρόλο που ο ίδιος επιθυμεί από καιρό.

Τον περασμένο Οκτώβριο, αφότου τα Αδέλφια της Ιταλίας κατάφεραν να αποσπάσουν ψήφους από τη Λέγκα στα βόρεια προπύργια της στις τοπικές εκλογές, μια μυστική ηχογράφηση αποκάλυψε ότι ο κ. Σαλβίνι δυσφήμησε την κα Μελόνι, αποκαλώντας την πολύ υποτιμητικά «ενοχλητική». Ενώ μοιράζονται πολλές κοινές πολιτικές, πρόσφατα συγκρούστηκαν για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της στιγμής – τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η κα Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις, ενώ ο κ. Σαλβίνι τις επέκρινε διότι «γονάτισαν την Ιταλία».

Η Νάντια Ουρμπινάτι, πολιτική επιστήμων στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια, είχε πει ότι εάν τα Αδέλφια της Ιταλίας εξασφάλιζαν, κάτι που έγινε, το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων, τότε η κα Μελόνι θα είναι «φυσικά» ηγέτης του συνασπισμού. «Ο Σαλβίνι βρίσκεται σε παρακμή και για έναν μεγαλομανή σαν αυτόν, αυτό [θα ήταν] αφόρητο, επομένως είναι πιθανό να υπάρξει ψυχολογική ένταση».

Ο κ. Μπερλουσκόνι, εν τω μεταξύ, φημολογείται επίσης ότι δεν βλέπει και τόσο θετικά την κα Μελόνι, η οποία ήταν υπουργός νεολαίας στην τρίτη κυβέρνησή του, ενόψει ανάδειξής της στην πρωθυπουργία. Μέρος της γοητείας της κας Μελόνι για τους ψηφοφόρους ήταν η ικανότητά της να σταθεί στη ύψος της απέναντι στους δύο άνδρες, αλλά η διατήρηση της ενότητας θα είναι σχεδόν αδύνατη τους επόμενους μήνες, δεδομένων των προσωπικών αντιπαλοτήτων, σύμφωνα με τον Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρο της ερευνητικής εταιρείας Teneo με έδρα το Λονδίνο.

«Η κακή απόδοση της Λέγκας και της Forza Italia [στις εκλογές] περιπλέκει ενδεχομένως τη ζωή της κας Μελόνι, επομένως το να τους κρατάς τα ηνία θα είναι σημαντικό, καθώς διαφορετικά θα αρχίσουν να κάνουν θόρυβο και ειδικά σε θέματα που είναι δύσκολο να χειριστεί η κα Μελόνι, όπως οι συντάξεις και κυρώσεις στη Ρωσία», είπε.

Η κα Μελόνι θα πρέπει επίσης να διατηρήσει τη δημοτικότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ψηφοφόρων της καθώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις τους επόμενους μήνες.
Ο Ρομπέρτο Ντ’Αλιμόντε καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης προεξοφλεί ότι θα υπάρξει μια σύγκρουση που θα οδηγήσει στη φθορά: «Ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλον ενόψει των εκλογών και αυτό θα ενταθεί μετά τις εκλογές».

Επίσης, οι δύο ηγέτες έχουν βιώσει δραματικές αλλαγές στην προσωπική τους πορεία τα τελευταία χρόνια. Το αστέρι της Μελόνι ανέτειλε σε βάρος του κ. Σαλβίνι. Στις βουλευτικές εκλογές του 2018, το κόμμα της κας Μελόνι κέρδισε το 4,3% των ψήφων, ενώ η Λέγκα κέρδισε το 17,6%.

Η δημοτικότητα του κ. Σαλβίνι αυξήθηκε το 2019 και η Λέγκα κέρδισε το 34,4% των ψήφων στις Ευρωεκλογές, το υψηλότερο από οποιοδήποτε ιταλικό κόμμα. Αλλά το «παιχνίδι» του κ. Σαλβίνι που ακολούθησε με στόχο να προκαλέσει πρόωρες εκλογές αποχωρώντας από τον κυβερνητικό συνασπισμό του με τα «Πέντε Αστέρια» απέτυχε. Αντίθετα, σχηματίστηκε ένας νέος συνασπισμός χωρίς τον ίδιο.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της κας Μελόνι να παραμείνει εκτός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, που σχηματίστηκε στις αρχές του περασμένου έτους, της επέτρεψε να μονοπωλήσει τον χώρο της αντιπολίτευσης και να αυξήσει σημαντικά την προβολή της.

«Πριν από δύο χρόνια, η Μελόνι ουσιαστικά δεν υπήρχε και ο Σαλβίνι γνώριζε μεγάλη επιτυχία» είπε ο κ. Ντ’ Αλιμόντε και πρόσθεσε πως «τώρα ο τροχός της τύχης έχει γυρίσει. Δεν μπορεί να είναι και πολύ ευχαριστημένος με αυτό».

Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ένα άλλο σημείο τριβής. Με τους Ιταλούς να παρασύρονται από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, ο κ. Σαλβίνι πίεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση του κ. Ντράγκι να αναλάβει πρόσθετο δημόσιο δανεισμό που ισοδυναμεί με περίπου το 2% του ΑΕΠ για να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο, η κα Μελόνι ζήτησε προσοχή και σύνεση σχετικά με το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Τέτοιες διαφωνίες είναι πιθανό να γίνουν πιο εμφανείς καθώς μια νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις σοβαρές οικονομικές και γεωστρατηγικές προκλήσεις της Ιταλίας, οδηγώντας σε αστάθεια εντός του συνασπισμού.

Ο Ντανιέλε Αλμπερτάτσι, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Surrey, προέβλεψε ότι ο κ. Σαλβίνι, αντιμετωπίζοντας μια υπαρξιακή κρίση για το μέλλον του, θα αναζητήσει ευκαιρίες να επικρίνει την κυβέρνηση για να «ξαναχτίσει» το δικό του προφίλ και να προκαλέσει κλίμα δυσαρέσκειας εναντίον της κας Μελόνι. «Δεν νομίζω ότι έχει την πολυτέλεια να αφήσει τη Μελόνι να παίξει τον ρόλο της επιτυχημένης ηγέτιδος της δεξιάς», είπε ο κ. Αλμπερτάτσι. «Θα χαλάσει το πάρτι. Θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι το κανίς κανενός».

Πηγή: Reuters, Financial Times, Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση