Kathimerini.gr
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Με δύο κρίσιμα ζητήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι οι 32 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντώνται σήμερα και αύριο στην Πράγα, ενάμιση σχεδόν μήνα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στην Ουάσιγκτον.
Το πρώτο έχει κατατεθεί εδώ και καιρό από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ: Μπορεί η συμμαχία να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην παροχή στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία και να ανταποκριθεί συγχρόνως στις δεσμεύσεις έναντι του Κιέβου;
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει προτείνει να αναλάβει η Βορειοατλαντική Συμμαχία τη διαχείριση που έχει αναλάβει το λεγόμενο γκρουπ Ράϊμστάιν υπό τις ΗΠΑ στη Γερμανία για την αποστολή της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου έναντι της Ρωσίας. Εχει παράλληλα προτείνει μια συνολική μακροπρόθεσμη δέσμευση ύψους 100 δισ. δολαρίων.
Και οι δύο προτάσεις θα απασχολήσουν τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, καθώς θα πρέπει να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, πριν από τη σύνοδο στην Ουάσιγκτον έως τις 9 Ιουλίου. Κάποια κράτη-μέλη εκτιμούν ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα μιας διαχείρισης υπό το ΝΑΤΟ παρά από τις ΗΠΑ, με την ανησυχία της πιθανούς αλλαγής δεδομένων με την εκλογή Τραμπ, τον Νοέμβριο. Αρκετοί σύμμαχοι πάντως εκφράζουν προβληματισμό σε σχέση με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση, καθώς ήδη αρκετοί μετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα μέσω είτε διμερών συμφωνιών είτε κατά κύριο λόγο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κάποια κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ εκτιμούν πάντως ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί δίκαιη συνδρομή όλων των χωρών βάσει του ΑΕΠ ή των συντελεστών που υπολογίζονται για τη συνεισφορά στον νατοϊκό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, νατοϊκές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι τα 100 δισ. δολάρια δεν αφορούν νέα συνδρομή των μελών της Συμμαχίας.
Αυτό που σίγουρα δεν θα πραγματοποιηθεί είναι να ικανοποιηθεί το εδώ και καιρό αίτημα του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Νατοϊκές πηγές υπενθυμίζουν ότι θα συμβεί, αλλά όχι εν καιρώ πολέμου, και υπενθυμίζουν την ίδρυση ξεχωριστού συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, που λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Στη «γωνία» η Ουγγαρία
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, Πίτερ Σιγιάρτο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ομολόγους του κατά τη διήμερη συνάντησή τους στην Πράγα, ιδιαίτερα μετά τα συνεχιζόμενα βέτο που θέτει ως προς την Ουκρανία, με τελευταίο τη χθεσινή απαίτηση –στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε.–- αλλαγών για το διαπραγματευτικό πλαίσιο του Κιέβου σχετικά με τις ενταξιακές του συνομιλίες στην Ε.Ε., που οι Βρυξέλλες επιθυμούν να ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Είχε άλλωστε ήδη προηγηθεί το μπλοκάρισμα για την οικονομική ενίσχυση μέσω του ειδικού ταμείου EPF, παρά τη σχετική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον περασμένο Μάρτιο.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ρωτηθεί σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού του Βίκτορ Ορμπαν πριν από λίγες ημέρες, όταν δήλωσε πως έχει ήδη ζητήσει από τις νομικές υπηρεσίες της κυβέρνησης να «επαναπροσδιορίσουν» τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να μπορεί να μη συμμετέχει σε αποφάσεις αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Η πρότασή του έχει προκαλέσει σύγχυση, καθώς κάθε συνδρομή προς την Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ παραμένει σε εθελοντική βάση. Ισως βέβαια οι προτάσεις αυτές να εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει ευρωεκλογών.
Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Σιγιάρτο, προκάλεσε χθες αντιδράσεις και με την απόφασή του να ταξιδέψει στη Λευκορωσία μαζί με ομάδα Ούγγρων επιχειρηματιών προκειμένου να υπογραφούν συμφωνίες, ενώ δεσμεύθηκε για συνεργασία με τη χώρα-σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και όλα αυτά ενώ η Ε.Ε. προετοιμάζει νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας για τη βοήθεια που παρέχει προς τη Μόσχα εναντίον της Ουκρανίας.