Kathimerini.gr
Μόλις 90 λεπτά κράτησε, τελικώς, η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκεί Λαβρόφ, και των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη της Ελβετίας με φόντο το Ουκρανικό.
Μιλώντας μέτα το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «χρήσιμες» και «ειλικρινείς» τις επαφές που προηγήθηκαν. Υποστήριξε, δε, ότι και ο ίδιος ο Άντονι Μπλίνκεν έμεινε «ικανοποιημένος από την ανταλλαγή απόψεων».
Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, η αμερικανική πλευρά αναμένεται να δώσει την επόμενη εβδομάδα γραπτή απάντηση αναφορικά με τις ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Μόσχα.
«Δεν το γνωρίζω εάν είμαστε στον σωστό δρόμο. Θα το δούμε όταν λάβουμε την γραπτή αμερικανική απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας από τη Γενεύη.
«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», είπε ακόμη, τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο Μπλίνκεν συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».
Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».
Για «ειλικρινείς» και «ουσιαστικές» συνομιλίες έκανε λόγο από την πλευρά του και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από το πέρας της συνάντησης.
Ο ίδιος διευκρίνησε μάλιστα πως οι συνομιλίες σε διπλωματικό επίπεδο θα συνεχιστούν, ενώ παράλληλα έριξε το μπαλάκι στη ρωσική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι η έκβαση των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τον δρόμο που θα επιλέξει να ακολουθήσει η Ρωσία.
Σημειωτέον πως ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει νωρίτερα ο κ. Λαβρόφ, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ πρόκειται να απαντήσουν γραπτώς στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα. Οι δυο τους, Μπλίνκεν και Λαβρόφ, αναμένεται να έχουν μάλιστα και νέα επικοινωνία έπειτα από την αποστολή της αμερικανικής απάντησης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα από τη Γενεύη.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα.
Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.
«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.
Η συζήτηση με τον Λαβρόφ δεν ήταν πολεμική· ήταν ευθεία, επαγγελματική, είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως, αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».
Τι ζητά η Ρωσία – Τι δίνουν οι ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει παρουσιάσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο μια λίστα με απαιτήσεις (αξιώνοντας δεσμεύσεις από την πλευρά των Δυτικών περί μη ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, περί απομάκρυνσης των νατοϊκών δυνάμεων από τις χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, περί μη εγκατάστασης δυτικών στρατιωτικών βάσεων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κ.ά.) οι οποίες είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν συνολικά δεκτές ως «πακέτο» από τη Δύση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί πλέον και την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από Ρουμανία και Βουλγαρία.
Συνεπώς, τα ρωσικά αιτήματα για να μην προχωρήσει η Μόσχα σε στρατιωτική επιχείρηση λαμβάνουν νέες διαστάσεις, περνώντας πια και τα σύνορα των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, στις εγγυήσεις ασφαλείας περιλαμβάνονται προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που έως το 1989 ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα «σύνορα» του 1997.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.
Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις περιορισμού των δυνάμεων που διατηρούν σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική. Έχουν επιπλέον αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν και τα στρατιωτικά τους γυμνάσια αλλά και να αποσύρουν-μην εγκαταστήσουν συγκεκριμένους τύπους πυραυλικών συστημάτων. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ότι και η Ρωσία θα προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις «ανταπόδοσης».
Με πληροφορίες από the New York Times, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ