ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία Χαμάς - Φατάχ έπειτα από 17 χρόνια ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων

Οι αντίπαλες Χαμάς και Φατάχ, συμφώνησαν να δώσουν τέλος σε μία πολυετή διαμάχη και να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν στην Κίνα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, οι αντίπαλες Χαμάς και Φατάχ, συμφώνησαν να δώσουν τέλος σε μία πολυετή διαμάχη και να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν στην Κίνα την Τρίτη.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, η Διακήρυξη του Πεκίνου υπογράφηκε κατά την τελετή λήξης ενός διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ 14 παλαιστινιακών παρατάξεων, ο οποίος έλαβε χώρα στην κινεζική πρωτεύουσα από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου.

Προηγούμενες προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών που αποσκοπούσαν στο να συμφιλιωθούν η Χαμάς και η Φατάχ είχαν αποτύχει να δώσουν τέλος σε 17 χρόνια συγκρούσεων, ενώ ο διαμοιρασμό της εξουσίας αποδυνάμωνε τις πολιτικές φιλοδοξίες των Παλαιστινίων. Μένει να φανεί αν η συμφωνία θα έχει μέλλον.

Ο αντίκτυπος της συμφωνίας για την «επόμενη ημέρα»

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω προσπαθειών διεθνών διαμεσολαβητών για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με ένα από τα ακανθώδη σημεία να θεωρείται το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» και το πώς θα κυβερνηθεί ο θύλακος που διοικείται από τη Χαμάς μετά τη λήξη του πολέμου που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Χουσάμ Μπαντράν ανέφερε ότι το πιο σημαντικό σημείο της Διακήρυξης του Πεκίνου είναι ο σχηματισμός παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις των Παλαιστινίων.

«Αυτό δημιουργεί ένα τρομερό εμπόδιο ενάντια σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς παρεμβάσεις που προσπαθούν να επιβάλουν πραγματικότητες ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας στη διαχείριση των παλαιστινιακών υποθέσεων μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο Μπαντράν.

 

Ισραήλ: Ο Αμπάς θα βλέπει τη Γάζα από μακριά

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να καταστρέψει την υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χαμάς και αντιτίθεται σθεναρά στο ένα αναλάβει ρόλο στη μεταπολεμική διοίκηση της Γάζας.

«Αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο (ηγέτης της Φατάχ) Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους και τους βιαστές της Χαμάς, αποκαλύπτοντας το πραγματικό του πρόσωπο. Στην πραγματικότητα, δεν θα υλοποιηθεί, γιατί η κυριαρχία της Χαμάς θα συντριβεί και ο Αμπάς θα βλέπει τη Γάζα από μακριά. Η ασφάλεια του Ισραήλ θα παραμείνει αποκλειστικά στα χέρια του Ισραήλ», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ στο Χ.

Ο Μπαντράν ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, θα επιβλέπει τις διαδικασίες ανοικοδόμησης και θα προετοιμάσει τις συνθήκες για εκλογές.

Σήμερα η Γάζα διοικείται από τη Χαμάς, ενώ η Φατάχ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία διατηρεί περιορισμένο έλεγχο στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη. 

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν θέτουν χρονοδιάγραμμα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Τον Μάρτιο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Φατάχ, διόρισε νέα κυβέρνηση με επικεφαλής έναν από τους στενούς του συνεργάτες, τον Μοχάμεντ Μουσταφά.

 

Ποιος θα εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους

Παρόλα αυτά, η συμφωνία ισοδυναμεί με διπλωματικό «πραξικόπημα» του Πεκίνου και την αυξανόμενη επιρροή του στη Μέση Ανατολή, αφότου μεσολάβησε πέρυσι για επαναστατική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των μακροχρόνιων περιφερειακών εχθρών, Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

«Το βασικό επίτευγμα είναι να καταστήσουμε σαφές ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, σύμφωνα με το κείμενο που διαβάστηκε.

«Η Κίνα ελπίζει ειλικρινά ότι οι παλαιστινιακές παρατάξεις θα επιτύχουν την παλαιστινιακή ανεξαρτησία σε σύντομο χρονικό διάστημα στη βάση της εσωτερικής συμφιλίωσης και είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με τα σχετικά μέρη για να εργαστούν από κοινού με σκοπό την εφαρμογή της δήλωσης του Πεκίνου που επιτεύχθηκε σήμερα».

Το πιο «εξέχον σημείο αναφοράς» ήταν η συμφωνία για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης ως προς τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, δήλωσε ο Γουάνγκ. Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες για τον σχηματισμό μιας προσωρινής παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα ελέγχει τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ δεν είναι μέλη της ΟΑΠ, του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων των Παλαιστινίων, αλλά απαιτούν οποιαδήποτε συμφωνία ενότητας να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών ώστε να διασφαλιστεί η ένταξή τους σε αυτή. Οι ισλαμιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ΟΑΠ ως προς τις ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

«Η δήλωση έρχεται σε κρίσιμη στιγμή, καθώς ο λαός μας αντιμετωπίζει γενοκτονικό πόλεμο, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπαντράν.

Οι αντίπαλες παρατάξεις Χαμάς και Φατάχ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Πεκίνο τον Απρίλιο για να συζητήσουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης και για να βάλουν τέλος σε μία διαμάχη που διαρκεί εδώ και περίπου 17 χρόνια. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που έγινε δημόσια γνωστό, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πως αντιπροσωπεία της Χαμάς επισκέφθηκε την Κίνα.

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο μήνα, καθυστέρησε, καθώς οι δύο παρατάξεις αντάλλασσαν κατηγορίες.

Οι παλαιστινιακές παρατάξεις που είχαν επί μακρόν διαφωνίες, είχαν αποτύχει σε παλαιότερες προσπάθειες να λύσουν τις πολιτικές τους διαφωνίες, ιδίως μετά την εκδίωξη της Φατάχ από τη Γάζα, από τους ενόπλους της Χαμάς, σε σύντομο πόλεμο το 2007.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση