ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα

Αμεσος τερματισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα είναι απίθανος

Αν και το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για τετραήμερη ανθρωπιστική παύση και απελευθέρωση 50 ομήρων, καθώς και 150 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, άμεσος τερματισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα είναι απίθανος.

Με βάση τα συμφωνηθέντα, τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να είναι τα εξής:

  • Αναμένεται να σταλεί επίσημη ανακοίνωση στο Κατάρ σχετικά με την ψήφο του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου υπέρ της συμφωνίας εκεχειρίας. Θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας στο Κατάρ.
  • Με την ανακοίνωση θα αρχίσει να μετράει ο χρόνος για 24ωρη περίοδο κατά την οποία κάθε Ισραηλινός που αντιτίθεται στη συμφωνία μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.
  • Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ούτε οι αιχμάλωτοι στη Γάζα ούτε οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν.
  • Εφόσον παρέλθει αυτή η περίοδος προσφυγής, η πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή.

Έφεση εντός 24 ωρών

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η Eνωση Θυμάτων Τρομοκρατίας, Almagor, ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά κατά της συμφωνίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η οργάνωση απαιτεί να δει τις λεπτομέρειες των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει το Ισραήλ έναντι της Χαμάς και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν να τις δώσει στη δημοσιότητα.

Οι Times of Israel αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση αποκάλυψε περισσότερα στοιχεία για τον μηχανισμό απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Απελευθέρωση Παλαιστινίων

«Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και τον υπουργό Μπένι Γκαντς, θα αποφασίσει για την ταυτότητα των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε κάθε φάση», σύμφωνα με τις αναφορές.

Παράλληλα, η λίστα των ονομάτων προς απελευθέρωση αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ και περιλαμβάνει συνολικά 300 Παλαιστινίους κρατούμενους.

Διπλάσιους από τους 150 που η χώρα έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει σε αντάλλαγμα για 50 αιχμαλώτους στη διάρκεια της τετραήμερης παύσης, η οποία θα είναι η πρώτη έπειτα από την έναρξη του πολέμου. 

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, οι 274 από τους 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που αναφέρονται είναι άνδρες και είναι ηλικίας 17 ή 18 ετών, με το συνολικό εύρος ηλικίας να κυμαίνεται μεταξύ 14 και 59 ετών.

Καταγράφονται επίσης τα αδικήματα των κρατουμένων: απόπειρα δολοφονίας, ρίψη βόμβας, δημιουργία εκρηκτικού ή εμπρηστικού αντικειμένου, ρίψη πέτρας, επαφή με εχθρική οργάνωση, βαριά σωματική βλάβη και εμπρησμός για εθνικιστικούς λόγους.

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να παραταθεί, ανακοίνωσε στο μεταξύ το Κατάρ.

Τήρηση των όρων

Ο Δρ Ματζέντ Αλ Ανσαρί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, σε δήλωσή του σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους, ανέφερε:

«Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς συμφώνησαν σε αυτή τη συμφωνία μετά από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων. Το Κατάρ ηγήθηκε των προσπαθειών διαμεσολάβησης σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους περιφερειακούς εταίρους, προς τους οποίους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Η εστίασή μας είναι τώρα να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο πλευρές τηρούν τους όρους της συμφωνίας.

Οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν την τήρηση τετραήμερης ανθρωπιστικής παύσης για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση πολιτικών ομήρων σε αντάλλαγμα για κρατούμενους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Η συμφωνία μπορεί να παραταθεί εάν συμφωνηθεί η απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Ελπίζουμε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση και τη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός, που θα ακολουθηθεί από συνολική πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες».

Ανθρωπιστικές συνθήκες

Παρά τις ελπίδες που εκφράζει ο αξιωματούχος του Κατάρ, οι ισραηλινές επιδρομές εντείνονται τις τελευταίες ώρες σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι συγκρούσεις στο έδαφος συνεχίζονται και κλιμακώνονται πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η εκστρατεία του στο εσωτερικό της Γάζας συνεχίζεται.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι συνεχίζουν να επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας με «χτυπήματα σε τρομοκρατικές υποδομές, τη δολοφονία τρομοκρατών και τον εντοπισμό όπλων».

Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, Wafa, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας το πρωί της Τετάρτης.

Προσθέτει ότι περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστό χτύπημα στον καταυλισμό Τζαμπάλια, στα βόρεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ανθρωπιστικές συνθήκες χειροτερεύουν στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακο ολοένα περισσότερο και λόγω των ελλείψεων σε βασικά είδη.

Βραχυπρόθεσμη ανθρωπιστική παύση θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στους αμάχους, καθώς, μεταξύ άλλων, θα φτάσει περισσότερη βοήθεια.

Επιπλέον, εφόσον τηρηθεί η συμφωνία, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με ασφάλεια από Βορρά προς Νότο και το αντίστροφο, να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να ελέγξουν τα εδάφη τους και να ανασύρουν ακόμη και θύματα κάτω από τα χαλάσματα.

Αγωνία για τους ομήρους

Για τους συγγενείς των ομήρων, στους οποίους η συμφωνία εκεχειρίας θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση, η αγωνία κορυφώνεται.

Η Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που θα αφεθούν ελεύθεροι μόλις μια ημέρα πριν την απελευθέρωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις οικογένειες θα ενημερωθούν για το ότι οι αγαπημένοι τους δεν πρόκειται να επιστρέψουν άμεσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για τους ομήρους ήταν «το αποτέλεσμα ακούραστης διπλωματίας και αδιάκοπης προσπάθειας στο υπουργείο και συνολικά στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Αν και η συμφωνία σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο, δεν θα ησυχάσουμε όσο η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ομήρους στη Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Guardian, Al Jazeera, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση