![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547721/images/b_1.jpg)
ΠΗΓΗ: Reuters
Νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε το Σάββατο στον Λίβανο, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας, μετά από μία ασυνήθιστη, αλλά και άμεση, εμπλοκή των ΗΠΑ στη διαδικασία.
Ο σχηματισμός της κυβέρνησης φέρνει πιο κοντά τη Βηρυτό σε χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το προεδρικό μέγαρο, ο νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, δήλωσε ότι το 24μελές υπουργικό συμβούλιο θα θέσει ως προτεραιότητα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την ανοικοδόμηση της χώρας και την εφαρμογή ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για τη σταθερότητα στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ.
Η ανακοίνωση για τον σχηματισμό της κυβέρνησης έρχεται μετά από συνομιλίες τριών εβδομάδων με τα αντιμαχόμενα πολιτικά κόμματα. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον αντιτάχθηκε στην επιρροή της Χεζμπολάχ σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση.
Την Παρασκευή, η αναπληρώτρια απεσταλμένη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Μόργκαν Ορτάγκους, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί «κόκκινη γραμμή» τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ στο νέο υπουργικό συμβούλιο και ευχαρίστησε το Ισραήλ για τα καταστροφικά πλήγματα σε βάρος της οργάνωσης. Η δήλωσή της Ορτάγκους προκάλεσε διαμαρτυρίες στον Λίβανο.
Ωστόσο, το Ανώτερο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου (Αμάλ), που είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ, είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τέσσερα από τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιασίν Τζαμπέρ, καθώς και να δώσει την έγκρισή της σε ένα πέμπτο.
Το χριστιανικό Κόμμα των Λιβανέζικων Δυνάμεων, που αντιτίθεται σφοδρά στη Χεζμπολάχ και δεν έχει συμμετάσχει σε υπουργικό συμβούλιο, τουλάχιστον για πέντε χρόνια, επέλεξε επίσης τέσσερις υπουργούς, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιουσέφ Ρατζί, αλλά και ο υπουργός Ενέργειας, Τζόζεφ Σαντί.
Την ελπίδα του ότι το πολιτικά ποικιλόμορφο υπουργικό συμβούλιο «θα λειτουργήσει αρμονικά», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ. «Αυτή η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και κράτους, μεταξύ του Λιβάνου και του αραβικού περιβάλλοντός του, μεταξύ του Λιβάνου και της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε.
Ο σχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου θεωρήθηκε απαραίτητο βήμα για την ανάληψη μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να θέσουν σε τροχιά υλοποίησης ένα σχέδιο χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, καθώς και να εξασφαλίσουν στήριξη από χώρες του Κόλπου.
Τα Ηνωμένα Εθνη δήλωσαν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης «προαναγγέλλει ένα νέο και φωτεινότερο κεφάλαιο για τον Λίβανο», προσθέτοντας ότι ελπίζουν να συνεργαστούν με το νέο υπουργικό συμβούλιο για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ζητά τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων στον Λίβανο, κάτι που θεωρείται αναφορά στη Χεζμπολάχ.
Από την πλευρά της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο χαιρέτισε την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι ελπίζει ότι θα ανοικοδομήσει τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου και θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Το υπουργικό συμβούλιο είναι τώρα επιφορτισμένο με τη σύνταξη μιας δήλωσης που θα αντανακλά το γενικό περίγραμμα της προσέγγισης και των προτεραιοτήτων της επερχόμενης κυβέρνησης. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο του Λιβάνου.