Kathimerini.gr
Με τίτλο «Ο εμπρηστής» και τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν κυκλοφόρησε χθες το τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Stern, που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου εναντίον του Τούρκου προέδρου.
Η ενόχληση φαίνεται ότι πηγάζει από την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Στο χθεσινό δημοσίευμα το Stern καταγγέλλει τον Ερντογάν ότι για να παραμείνει στην εξουσία, υποκινεί συγκρούσεις όχι μόνο στη δική του χώρα, αλλά και στη Γερμανία.
«Το εξώφυλλο ήταν στον αέρα για αρκετό καιρό προτού πάει στο πιεστήριο το περιοδικό, δεν ξέραμε με βεβαιότητα αν θα επισκεφθεί τη Γερμανία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι γνωστό ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους Τούρκους της Γερμανίας για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στις επικείμενες εκλογές. Θέλει επίσης να παραμείνει ένας ταραξίας και εμπρηστής τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο», έγραψε στο κύριο άρθρο του ο διευθυντής του περιοδικού, Γκρέγκορ Πέτερ Σμιτς.
Το τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Stern, το οποίο κυκλοφόρησε χθες, καταγγέλλει τον Ταγίπ Ερντογάν ότι για να παραμείνει στην εξουσία, υποκινεί συγκρούσεις όχι μόνο στη δική του χώρα, αλλά και στη Γερμανία.
«Προκειμένου να εξασφαλίσει την εξουσία αναμοχλεύει συγκρούσεις στη χώρα του, στη Συρία και εδώ στη Γερμανία. Από την Ουκρανία έως τη Συρία ο Ερντογάν κρατάει πολλά νήματα στα χέρια του και χρησιμοποιεί αναλόγως την ισχύ του», έγραψε το περιοδικό σε έτερο άρθρο. Σε επικοινωνία της «Κ» με την καγκελαρία, πάντως, διαψεύστηκε ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ολαφ Σολτς, όπως ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ.
Μία εβδομάδα μετά το καυστικό αφιέρωμα του περιοδικού Economist για το καθεστώς Ερντογάν και τη διολίσθησή του προς την απολυταρχία, η φιλοκυβερνητική μερίδα του τουρκικού Τύπου συνεχίζει να κατακεραυνώνει το περιοδικό για το άρθρο, αλλά και για το εξώφυλλό του.
Την ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν διεθνής ταραξίας, παρεμποδίζοντας με διάφορες προφάσεις την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών του Μαΐου περιπλέκει τα δεδομένα.
Καθώς πλησιάζει την τρίτη του δεκαετία στην εξουσία, γράφει ο Economist, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστεί πιο απρόβλεπτος και επιθετικός, αξιοποιώντας την απειλή του βέτο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ προκειμένου πιέσει το αμερικανικό Κογκρέσο να πουλήσει νέα παρτίδα αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Τα οπλικά αυτά συστήματα, συνεχίζει ο Economist, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας. «Κάθεται σε ένα πολυτελές ανάκτορο, εκτοξεύοντας διαταγές σε τρομοκρατημένους αυλικούς, που δεν τολμούν να επισημάνουν τα λάθη του. Οι ολοένα και πιο εκκεντρικές απόψεις του μετατρέπονται γρήγορα σε κρατική πολιτική.
Ο Ερντογάν είναι ένας νταής, ο οποίος αντιμετωπίζει τον δισταγμό και τη συστολή ως ευκαιρία για ενίσχυση της επιρροής του. Εχει επανειλημμένως και συστηματικά υποβαθμίσει την αξιοπιστία των ανεξάρτητων αρχών της χώρας του και μετέτρεψε τα ΜΜΕ σε όργανα προπαγάνδας», συνεχίζει ο Economist.
Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής των Times της Νέας Υόρκης στην Κωνσταντινούπολη, «ο Ερντογάν δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια κρατικών κεφαλαίων με στόχο την επανεκλογή του, εξαπολύοντας παράλληλα ομοβροντία νομικών απειλών κατά των πολιτικών του αντιπάλων».
Η ελβετική Le Temps χαρακτηρίζει, από τη μεριά της, ριψοκίνδυνες, επικίνδυνες και «με τα μάτια στραμμένα στην τουρκική πολιτική σκηνή» τις ενστάσεις της Άγκυρας για διεύρυνση του ΝΑΤΟ, διαπιστώνοντας άτυπη σύμπραξη μεταξύ ακροδεξιών ισλαμόφοβων στοιχείων της σουηδικής πολιτικής σκηνής με τουρκικές εθνικιστικές οργανώσεις, οι οποίες έσπευσαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την καύση κορανίων. «Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται μόνο να αποστρέψει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης από τον υπερπληθωρισμό, που πλήττει τους συμπατριώτες του», λέει στην Le Temps ο διευθυντής τουρκικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Πολ Λέβιν.
«Ευκαιρία στον Ερντογάν να κλείσει λίγο περισσότερο την πόρτα του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία» έδωσε η καύση κορανίων από διαβόητο Δανό ακτιβιστή, ανέφερε στην ιστοσελίδα του το γαλλικό δίκτυο RFI.
Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητάει από την Τουρκία να λάβει σοβαρά τον ρόλο του Κογκρέσου στις διαδικασίες που συνδέονται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, είπαν χθες η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Σελέστ Γουαλάντερ στη διάρκεια ακρόασης για τη Ρωσία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Απαντώντας σε ερώτηση της γερουσιαστού Τζιν Σαχίν σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον έχει γνωστοποιήσει στην Τουρκία ότι το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ συνδέεται με το αίτημα της Άγκυρας για F-16, η κ. Γουαλάντερ απάντησε θετικά. Η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι «έχουμε πει στους Τούρκους συμμάχους μας ότι χρειαζόμαστε την υποστήριξη του Κογκρέσου για να προχωρήσουμε στη βελτίωση της ασφαλείας (σ.σ. F-16) που πιστεύουμε ότι χρειάζονται ως σύμμαχοι. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση».