ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στ. Κυριακίδου: Συντονισμένα να εργαστεί η Ευρώπη κατά του καρκίνου

Η κ. Κυριακίδου ανέλυσε τις ενέργειες της Κομισιόν για ολική αντιμετώπιση του καρκίνου σε ομιλία της σε συνάντηση στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο

ΚΥΠΕ

Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί συντονισμένα και να «θέσει τον καρκίνο υψηλή προτεραιότητα» στην πολιτική της για την υγεία, αν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον καρκίνο και να βελτιώσει την έρευνα και τις θεραπείες αλλά και να μειώσει τις ανισότητες, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου ανέλυσε τις ενέργειες της Κομισιόν για ολική αντιμετώπιση του καρκίνου σε ομιλία της σε συνάντηση στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο με θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική κατά της νόσου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

Η Επίτροπος Κυριακίδου υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί συντονισμένα και να «θέσει τον καρκίνο υψηλή προτεραιότητα» στην πολιτική της για την υγεία, αν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον καρκίνο και να βελτιώσει την έρευνα και τις θεραπείες αλλά και να μειώσει τις ανισότητες.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κυριακίδου επανέλαβε πως η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να αγγίξει τα θέματα που αφορούν τον χώρο της εργασίας, προαναγγέλλοντας την έκδοση έκθεσης από την Κομισιόν «για δίκαιη πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».

Αναφερόμενη στην Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, υπενθύμισε πως κάθε χρόνο στην ΕΕ γίνονται 2,6 εκατομμύρια διαγνώσεις καρκίνου και χάνονται 1,2 εκατομμύρια ζωές, και πως οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν δεν αντιστραφεί αυτή η τάση.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε ακόμα στις καθυστερήσεις και στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην προσπάθεια διάγνωσης και θεραπείας, καθώς και στη μείωση της πρόσβασης στα φάρμακα. Η πανδημία, πρόσθεσε, έχει αναδείξει επίσης την τάση για μείωση της χρηματοδότησης των συστημάτων υγείας της ΕΕ.

Μιλώντας για τους στόχους της Στρατηγικής της Ευρώπης κατά του Καρκίνου, η Επίτροπος Κυριακίδου σημείωσε πως η απόφαση της τρέχουσας τριάδας Προεδριών του Συμβουλίου (Γαλλία, Τσεχία, Σουηδία) να θέσει τον καρκίνο ψηλά στην πολιτική ατζέντα των επόμενων 18 μηνών «στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους πολίτες πως η υγεία τους είναι προτεραιότητα μας».

Η ίδια εκτίμησε πως η Ευρώπη έχει θέσει τα θεμέλια μιας επιτυχημένης πολιτικής καθώς οι τέσσερις πυλώνες του πλάνου καλύπτει όλη την πορεία της ασθένειας μέσω πρωτοβουλιών με κοινά στοιχεία την έρευνα και στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση, την εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή και την μείωση τω ανισοτήτων.

Όπως πρόσθεσε, έχει δημιουργηθεί ένα πλάνο υλοποίησης με χρονοδιαγράμματα και ορόσημα. «Ξέρουμε που πηγαίνουμε και τι κάνουμε πότε, επειδή σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την ίδια πορεία» σημείωσε, ενώ τόνισε πως η ΕΕ έχει ήδη δεσμεύσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ στους στόχους αυτούς.

«Πέρσι ξεκινήσαμε 16 μεγάλες πρωτοβουλίες, και φέτος θα έχουμε χρηματοδότηση για περισσότερες δράσεις με ισχυρή έμφαση στην πρόληψη και τη διάγνωση» προανήγγειλε.

Η Επίτροπος Κυριακίδου αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα ορόσημα του περασμένου έτους, μεταξύ άλλων με τη στήριξη της δημιουργίας και της διασύνδεσης εθνικών κέντρων καρκίνου σε όλα τα κράτη μέλη, με τη δημιουργία του Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο, την πρωτοβουλία HealthyLifestyle4All και το Σχέδιο Δράσης SAMIRA Action Plan το οποίο διασφαλίζει τη χρήση ραδιολογικών και πυρηνικών τεχνολογιών προς όφελος της υγείας των πολιτών της ΕΕ.

Επίσης κατά την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία της Κομισιόν για ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και πρόγραμμα διασφάλισης της ποιότητας της διάγνωσης και της θεραπείας του ορθοκολικού καρκίνου, ενώ η Κομισιόν ξεκίνησε τις εργασίες για αναθεώρηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους ελέγχους για τον καρκίνο.

Η Επίτροπος πρόσθεσε επίσης πως η Κομισιόν ανακοίνωσε τέσσερις νέες πρωτοβουλίες εστιασμένες στους καρκίνους που επηρεάζουν τις γυναίκες, και ειδικότερα για τον εμβολιασμό κατά του HPV, τη πρώτη φάση της εφαρμογής του Μητρώου Ανισοτήτων για τον Καρκίνο, το κάλεσμα για συνεισφορές με στοιχεία για την πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους ελέγχους για τον καρκίνο και την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου για Νέους Επιζήσαντες από τον Καρκίνο.

Τα κύρια θέματα που διέπουν τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν, συνέχισε, είναι η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, η βελτίωση των διαγνώσεων μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, η πρόληψη «μέσω δράσεων για την προώθηση ενός υγιεινού και ενεργού τρόπου ζωής, την περιβαλλοντική μόλυνση, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τον εγγραμματισμό για θέματα υγείας και τον εμβολιασμό κατά του HPV».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση