ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σρι Λάνκα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα – Κλιμακώνεται το χάος

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Kathimerini.gr

Βυθισμένη σε ένα επιδεινούμενο χάος παραμένει η Σρι Λάνκα, με τις κατοικίες και τα γραφεία του προέδρου και του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα Κολόμπο να έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις από τη μια πλευρά και τους χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούν, από την άλλη, την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας καταγγέλλοντας την κακοδιοίκηση ως υπεύθυνη για την βαθιά οικονομική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ασιατική χώρα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα έκαναν νωρίτερα σήμερα χρήση δακρυγόνων, χωρίς όμως να καταφέρουν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να εισβάλουν στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε στο Κολόμπο.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Βικρεμασίνγκε ζήτησε από τον στρατό και την αστυνομία να αποκαταστήσουν την τάξη, όμως οι στρατιώτες υποχωρούσαν και άφηναν τις πόρτες του κτιρίου ανοικτές στους διαδηλωτές.

«Διέταξα τους στρατιωτικούς διοικητές και τον αρχηγό της αστυνομίας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσουν την τάξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι διαδηλωτές «θέλουν να με εμποδίσουν να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να σκίσουμε το Σύνταγμά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την απειλή στη δημοκρατία», είπε και πρόσθεσε πως τα δημόσια κτίρια που έχουν καταληφθεί από τους διαδηλωτές πρέπει να παραδοθούν στο κράτος.

Υπενθυμίζεται πως και το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν εκτυλιχθεί σκηνές χάους, με τους διαδηλωτές να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο και να βάζουν φωτιά στην κατοικία του πρωθυπουργού.

Τα πλήθη, που βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στους δρόμους, απαιτούν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε αλλά και ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

Αμφότεροι οι κ.κ. Βικρεμεσίνγκε και Ρατζαπάξα (που είναι συνεργάτες και διατηρούν στενούς δεσμούς) έχουν διαμηνύσει πως πρόκειται να παραιτηθούν, με την κατάσταση ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας να παραμένει χαοτικά νεφελώδης.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος έχει από την πλευρά του έχει καταφύγει στις Μαλδίβες (και λέγεται πως ίσως αναζητήσει άσυλο στο Ντουμπάι ή στη Σιγκαπούρη), αφήνοντας πίσω «στο πόδι του» τον πρωθυπουργό που βρίσκεται όμως και εκείνος αντιμέτωπος με την οργή του λαού.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εξελίξεων, η ασιατική χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται, επισήμως από σήμερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αφού ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ντινούκ Κολομπάζ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, με την αστυνομία να ανακοινώνει την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας που μένει όμως να φανεί εάν και κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη.
«Γίνονται διαδηλώσεις μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Κολόμπο και χρειαζόμαστε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για να ελέγξουμε την κατάσταση», εξήγησε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Για την οικονομική κατάρρευση της Σρι Λάνκα ευθύνονται η κακοδιαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης, το χρέος που έχει συσσωρευθεί, αλλά και η ευπάθεια της χώρας σε εξωτερικούς κραδασμούς (η απώλεια εσόδων από τον τουρισμό λόγω της πανδημίας, πιο πρόσφατα ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία), όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero.

Η Σρι Λάνκα χρεοκόπησε τον Μάιο και εν συνεχεία «ξέμεινε» από ξένο νόμισμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώνει για τις εισαγωγές βασικών ειδών στα οποία θα παρουσιάζονταν σημαντικές ελλείψεις με την ασιατική χώρα να οδηγείται σε ανθρωπιστική κρίση.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν την Κυριακή στο Κολόμπο για να διαπραγματευτούν τη σύνθεση μιας διακομματικής προσωρινής κυβέρνησης.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, εξακολουθεί να είναι η οικονομία. Η Σρι Λάνκα χρειάζεται μεν ένα τεράστιο πρόγραμμα διάσωσης από το ΔΝΤ το οποίο θα συνοδεύεται όμως από όρους και από προϋποθέσεις…

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, Gzero, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση