ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σίνζο Άμπε: Μια δολοφονία που ίσως αλλάξει για πάντα την Ιαπωνία

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σίνζο Άμπε, πολλοί αναρωτήθηκαν: «Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο στην Ιαπωνία;»

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν: «Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο στην Ιαπωνία;»

Δημοσιογράφος του BBC αναφέρει σε άρθρο του ότι το ίδιο αισθάνθηκε και εκείνος. Ζώντας στην Ιαπωνία, είχαν πάψει πλέον να τον απασχολούν τα βίαια εγκλήματα. Η ταυτότητα του θύματος μάλιστα, καθιστά την είδηση αυτή ακόμα πιο σοκαριστική.

Ο Άμπε μπορεί να μην ήταν πια πρωθυπουργός της χώρας, ήταν όμως μια σπουδαία προσωπικότητα στη δημόσια ζωή της Ιαπωνίας, και ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος Ιάπωνας πολιτικός των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Ποιος θα μπορούσε να τον θέλει νεκρό; Και γιατί;

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι προσπαθεί να σκεφτεί ένα αντίστοιχο περιστατικό πολιτικής βίας που να είναι το ίδιο σοκαριστικό για τον τοπικό πληθυσμό. Εκείνο που του έρχεται στο μυαλό είναι η ένοπλη επίθεση κατά του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε το 1986.

Τονίζει μάλιστα ότι δεν υπερβάλλει καθόλου όταν λέει πως τα βίαια εγκλήματα δεν αποτελούν ανησυχία για τους Ιάπωνες.

Υπάρχει βέβαια η Γιακούζα, το περιβόητο ιαπωνικό συνδικάτο εγκλήματος. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έρχονται ποτέ σε επαφή μαζί τους. Ακόμα και η Γιακούζα απέχει από τα όπλα, καθώς οι ποινές για παράνομη κατοχή τους είναι τέτοιες που δεν αξίζει να το διακινδυνεύσουν.

Στην Ιαπωνία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει κανείς στην κατοχή του όπλο. Απαιτείται λευκό ποινικό μητρώο, υποχρεωτική εκπαίδευση, ψυχολογική αξιολόγηση και εκτεταμένοι έλεγχοι για το υπόβαθρο ενός ατόμου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και συνεντεύξεις των γειτόνων του από την αστυνομία.

Στο μικροσκόπιο το όπλο του δράστη

Συνεπώς, το έγκλημα που περιλαμβάνει όπλα είναι σχεδόν ανύπαρκτο στη χώρα. Κατά μέσο όρο, καταγράφονται λιγότεροι από 10 θάνατοι που σχετίζονται με όπλα κάθε χρόνο, ενώ το 2017 ήταν μόλις τρεις.

Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη που δόθηκε μεγάλη προσοχή στον δράστη και το όπλο που χρησιμοποίησε.

Ποιος είναι; Πού βρήκε το όπλο; Τα ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο 41χρονος ήταν πρώην μέλος των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της χώρας, που είναι αντίστοιχες του στρατού.

Ωστόσο, μια πιο κοντινή εξέταση δείχνει ότι πέρασε μόλις τρία χρόνια στο Ναυτικό. Το όπλο που χρησιμοποίησε προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά. Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, μοιάζει σαν ένα όπλο που φτιάχτηκε στο σπίτι..

Δύο κομμάτια ατσάλινου σωλήνα κολλημένα μεταξύ τους με μαύρη ταινία καθώς και ένα είδος χειροποίητης σκανδάλης. Μοιάζει με κάτι που δημιουργήθηκε βάσει σχεδίων που βρέθηκαν στο Διαδίκτυο.

Επρόκειτο λοιπόν για μια σκόπιμη πολιτική επίθεση ή για την πράξη ενός φαντασμένου που ήθελε να γίνει διάσημος, πυροβολώντας κάποιον διάσημο; Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό.

Φυσικά, έχουν υπάρξει και άλλες δολοφονίες πολιτικών στην Ιαπωνία. Η πιο γνωστή διεπράχθη το 1960 όταν ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιαπωνίας, Ινετζίρο Ασανούμα, μαχαιρώθηκε στην κοιλιά με ένα σπαθί σαμουράι από έναν φανατικό υποστηρικτή της δεξιάς.

Παρ’ όλο που υπάρχουν ακόμα δεξιοί εξτρεμιστές στην Ιαπωνία, ο Άμπε, ο οποίος ήταν δεξιός εθνικιστής, δεν φάνταζε ως πιθανός στόχος.

Μια νέα μορφή εγκλήματος

Τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο αρθρογράφος, υπάρχει ένα άλλο είδος εγκλήματος που γίνεται όλο και συχνότερο στην Ιαπωνία και σχετίζεται με κάποιον ήσυχο, μοναχικό άνδρα που κρατάει κακία σε κάποιον ή για κάτι.

Το 2019, ένας άνδρας έβαλε φωτιά σε ένα κτίριο που φιλοξενούσε ένα δημοφιλές στούντιο κινουμένων σχεδίων, σκοτώνοντας 36 ανθρώπους.

Ο δράστης είπε στην αστυνομία ότι αισθανόταν οργή για το στούντιο επειδή είχε «κλέψει τη δουλειά του».

Σε ένα άλλο περιστατικό το 2018, ένας οργισμένος νεαρός έπεσε με ένα φορτηγό πάνω σε πλήθος ανθρώπων που έκανε τα ψώνια του, και στη συνέχεια βγήκε από το όχημα και άρχισε να μαχαιρώνει άτομα που βρίσκονταν στο σημείο. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πριν την επίθεση, ο δράστης ανήρτησε ένα διαδικτυακό μήνυμα που έλεγε «Θα σκοτώσω κόσμο στην Ακιχαμπάρα» καθώς και «Δεν έχω ούτε έναν φίλο, με αγνοούν γιατί είμαι άσχημος. Είμαι χειρότερος κι από σκουπίδι».

Ώρα για αλλαγές στην Ασφάλεια

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η δολοφονία του Άμπε ταιριάζει στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά αυτό που φαντάζει βέβαιο είναι ότι θα αλλάξει την Ιαπωνία.

Δεδομένου ότι ο κίνδυνος εγκλήματος στην Ιαπωνία είναι πολύ μικρός, τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ χαλαρά. Κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πολιτικοί στέκονται σε γωνίες δρόμων για να βγάλουν ομιλίες και κάνουν χειραψίες με τους περαστικούς και τον κόσμο που κάνει τις αγορές του.

Αυτός είναι σχεδόν σίγουρα ο λόγος που ο δράστης κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στον Άμπε και να τον πυροβολήσει με το όπλο που συναρμολόγησε μόνος του.

Και η κατάσταση αυτή θα πρέπει σίγουρα να αλλάξει μετά από τα σημερινά γεγονότα, καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ