ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σεργκέι Ναρίσκιν: Ο σκληρός των μυστικών υπηρεσιών που έχασε τα λόγια του μπροστά στον Πούτιν

Πρόκειται για ένα από τα «γεράκια» της ρωσικής κυβερνητικής μηχανής που είναι μάλιστα γνωστός για τις σκληρές αντιδυτικές θέσεις του

Σχολιάζοντας την -βασανιστική για τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Ναρίσκιν- σύσκεψη της Δευτέρας, ο Guardian σημείωνε ότι πρόκειται για ένα από τα «γεράκια» της ρωσικής κυβερνητικής μηχανής που είναι μάλιστα γνωστός για τις σκληρές αντιδυτικές θέσεις του.

Άλλωστε, το σύνολο των συμμετασχόντων στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανήκουν στον σχετικά στενό εκείνο κύκλο στελεχών που έχουν «πρόσβαση στο αυτί» του Πούτιν.

Και όμως παρά την ισχυρή θεσμική του οντότητα ο Ναρίσκιν βρέθηκε στην πολύ δύσκολη, να διαβεβαιώνει τον Ρώσο Πρόεδρο για τις προθέσεις του έναντι της ανανγώρισης της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών περιοχών, με διατυπώσεις που δεν φάνηκε να ενθουσιάζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ως επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR) -σημείωνε σε άρθρο της η Ντόϊτσε Βέλε τον Δεκέμβριο του 2020- « ο Σεργκέι Ναρίσκιν γνωρίζει καλά πως να απορρίπτει κατηγορίες της Δύσης. «Κάθε τρεις και λίγο ζητείται από τον έμπιστο του προέδρου Πούτιν να πάρει επίσημα θέση: για τις πρόσφατες επιθέσεις χάκερ σε βάρος αμερικανικών υπηρεσιών και υπουργείων, τις κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016, την κυβερνοεπίθεση κατά της γερμανικής βουλής ή τις δολοφονίες αντιπάλων στο εξωτερικό».

Εκείνες ήταν και οι πρώτες ημέρες που ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος συνήθως παραμένει στην αφάνεια, άρχισε να εμφανίζεται δημόσια και να προβαίνει σε δηλώσεις.


Αφορμή ήταν η η συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού SVR, κύρια αποστολή της οποίας είναι να συλλέγει απόρρητες πληροφορίες, να αξιολογεί έξωθεν απειλές και να προστατεύει το ρωσικό κράτος.

Ο Ναρίσκιν έχει με περηφάνεια δηλώσει ότι η SVR είναι μια από τις αποτελεσματικότερες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου ενώ δεν κουράζεται να τονίζει ότι το δίκτυο κατασκόπων σε παγκόσμιο επίπεδο, που διαθέτουν ελάχιστες άλλες χώρες στο κόσμο, έχει τεράστια αξία.

O διορισμός του στη θέση που σήμερα κατέχει έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο αφανής σύντροφος από τα παλιά

Ο Ναρίσκιν σύμμαχος επί μακρόν του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατελέσει προηγουμένως πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας ενώ η γνωριμία του με τον Ρώσο Πρόεδρο τοποθετείται στα χρόνια της –φημολογούμενης- κοινής του πορείας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν υπηρετούσε στην KGB, δηλαδή προτού ακόμα η ΕΣΣΔ διαλυθεί.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε αναλάβει πόστο στο δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης, συμπίπτοντας, περίπου, χρονικά με τον Πούτιν, αλλά σε ανώτερη ιεραρχία από εκείνον, ενώ το 2008 – 2011 είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής προσωπάρχης του Ρώσου Προέδρου.

Επισήμως, στο πλάι του Πούτιν βρέθηκε για πρώτη φορά το 2004 όταν εντάχθηκε στην ομάδα του ως επικεφαλής του οικονομικού του επιτελείου:

Μιλώντας περί Οικονομικών, μία τελευταία λεπτομέρεια: Το 2015 ο Ναρίσκιν είχε αντιμετωπίσει μια βαριά κατηγορία: Ότι η διδακτορική διατριβή του στα Οικονομικά ήταν κατά μεγάλο ποσοστό, προϊόν λογοκλοπής, κάτι που ο ίδιος ουδέποτε παραδέχθηκε.

Mε πληροφορίες από BBC, Guardian, Ντόϊτσε Βέλε

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X