ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε σημείο καμπής ο πόλεμος στην Ουκρανία, 50 ημέρες μετά την εισβολή

Πενήντα ημέρες πολέμου συμπληρώνονται σήμερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να επικεντρώνουν τα χτυπήματά τους στα ανατολικά

Πενήντα ημέρες πολέμου συμπληρώνονται σήμερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να επικεντρώνουν τα χτυπήματά τους στα ανατολικά.

Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου με μια σειρά από πυραυλικές επιθέσεις και τη χρήση πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, πριν εξαπλωθεί γρήγορα στην κεντρική και ανατολική Ουκρανία, καθώς ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στη χώρα από τρεις πλευρές.

Όμως το σχέδιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ανατρέψει γρήγορα το Κίεβο απέτυχε εξατίας της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης, της αποτυχίας επίτευξης αεροπορικής υπεροχής, των προβλημάτων διοίκησης και ανεφοδιασμού και των μεγάλων απωλειών προσωπικού.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από περιοχές κοντά στο Κίεβο για να επικεντρωθούν εκ νέου στα ανατολικά, η φρίκη της κατοχής έγινε σαφής με αναφορές για εκτεταμένες απώλειες αμάχων και δολοφονίες, βασανιστήρια, εξαφανίσεις και άλλες φρικαλεότητες. Πόλεις απ’ άκρη σ’ άκρη της Ουκρανία συνεχίζουν να βομβαρδίζονται με τη Ρωσία να δημιουργεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

 Μετά από 50 ημέρες, ο πόλεμος εισέρχεται σε ένα κρίσιμο νέο στάδιο:
  • Ο πόλεμος κινείται προς τα ανατολικά: Ο Πούτιν αναθεώρησε την αρχική του στρατηγική και επικεντρώνεται πλεόν στην προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο του Ντονμπάς και άλλων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. Στόχος της Μόσχας είναι να επικρατήσει σε αυτή την περιοχή μέχρι τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια τεράστια κλιμάκωση, με τις προειδοποιήσεις για μάχη που «θα θυμίζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» να αυξάνονται. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν αυξημένο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων που προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία.
  • Αλλαγή εδάφους: Στην ανατολική επικράτεια η Ρωσία έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα από ό,τι στην προηγούμενη επίθεσή της στη βόρεια Ουκρανία και την πρωτεύουσα, Κίεβο. Η μάχη θα γινεί σε ανοιχτό έδαφος και όχισε αστικές και δασώδεις περιοχές. Η περιοχή συνορεύει επίσης με τη νοτιοδυτική Ρωσία, επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να αποφύγουν τα προβλήματα ανεφοδιασμού που εκτροχίασαν την εισβολή στη χώρα σχεδόν από την αρχή.
  • Ανάγκη για όπλα: Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη δέσμευσή τους στην Ουκρανία — στέλνοντας επιπλέον όπλα και πυρομαχικά αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει ελικόπτερα Mi-17, κανόνια Howitzer, drones Switchblade, συστήματα ραντάρ και προστατευτικό εξοπλισμό για πιθανές χημικές επιθέσεις. Για εβδομάδες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρακαλούσε τους παγκόσμιους ηγέτες για περισσότερα όπλα και εξοπλισμό.
  • Ανθρωπιστική καταστροφή: Από την έναρξη της εισβολής, περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία με προορισμό γειτονικές χώρες και χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επαληθεύσει σχεδόν 120 επιθέσεις σε δομές υγειονομικής περίθαλψης από την έναρξη της εισβολής. Οι παγιδευμένοι σε πόλεις που βομβαρδίζονται και αναφέρουν ότι δεν υπάρχει φαγητό, νερό ή φάρμακα και δεν επιτρέπεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιέγραψε τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία ως «γενοκτονία» για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα. Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας διερευνά 5.800 υποθέσεις ρωσικών εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης στόχευσης αμάχων. Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες με τουλάχιστον 20 πτώματα σκορπισμένα στον δρόμο στην Μπούκα, ενώ δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό. Ακολούθησαν βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία, σχολεία και ένα θέατρο όπου εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, βρήκαν καταφύγιο.
  • ΝΑΤΟ: Ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο απαιτώντας να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Ενώ ο Ζελένσκι έχει αποδεχθεί ότι η χώρα του δεν θα γίνει μέλος, ο πόλεμος έχει συσπειρώσει τη Δύση ενάντια στη Μόσχα. Την ίδια ώρα, η Φινλανδία και η Σουηδία -έθνη που είναι επίσημα στρατιωτικά ουδέτερα- πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο προς την ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Πηγή: CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ