ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κλοιό πιέσεων ο Νετανιάχου

Αποδοκιμασία από Μπάιντεν, μερική απαγόρευση εξαγωγών όπλων από τη Βρετανία, γενική απεργία για τους αιχμαλώτους

REUTERS, A.P.

Εντεινόμενες πιέσεις από τους πιο στενούς διεθνείς συμμάχους του αλλά και από μεγάλο μέρος της ισραηλινής κοινωνίας δέχεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ύστερα από τον εντοπισμό των σορών άλλων έξι ομήρων στη Γάζα. Πέρα από την αυτονόητη οργή για τις ενέργειες της Χαμάς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγορείται ότι ευθύνεται για την τελευταία τραγική εξέλιξη γιατί δεν έπραξε ό,τι θα μπορούσε να πράξει προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους Παλαιστινίους.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε νεκρούς έξι ομήρους σε υπόγειο τούνελ της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι τους είχε εκτελέσει η Χαμάς προτού καταφέρουν να τους προσεγγίσουν οι ένοπλες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή. Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ενίσχυσε αυτή την εκδοχή αναφέροντας ότι οι αυτοψίες που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι οι έξι όμηροι εκτελέστηκαν με βολές από πολύ κοντινή απόσταση και πως είχαν σκοτωθεί δύο έως τρεις ημέρες νωρίτερα. Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, χωρίς να προσφέρει υποστηρικτικές ενδείξεις. Η θλιβερή είδηση προκάλεσε τεράστια συγκίνηση στο Ισραήλ. Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Μόνο στο Τελ Αβίβ συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι – μισό εκατομμύριο κατά τους οργανωτές, 200.000 έως 400.000 κατά τις εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης.

Οι άγονες προς το παρόν προσπάθειες για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα απασχόλησαν χθες το αμερικανικό επιτελείο εθνικής ασφαλείας, υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Λευκού Οίκου. Προσερχόμενος στη σύσκεψη ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάνει ό,τι θα έπρεπε και θα μπορούσε για την επίτευξη συμφωνίας και απάντησε κοφτά: «Οχι». Επέμεινε, δε, ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά» σε μια τελική πρόταση των μεσολαβητών και προσέθεσε ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Ιερουσαλήμ ζητούν την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς. [REUTERS / Ronen Zvulun]

Σε χθεσινοβραδινό διάγγελμα προς το έθνος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των νεκρών ομήρων και απαντώντας στους επικριτές του δήλωσε: «Κανείς δεν ποθεί την απελευθέρωση των ομήρων περισσότερο από μένα, αλλά και κανείς δεν μπορεί να μου κάνει κήρυγμα». Επέμεινε, δε, ότι η διατήρηση στρατευμάτων του Ισραήλ στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εκεχειρία γιατί, κατά την εκτίμησή του, «αυτός ο διάδρομος είναι το οξυγόνο της Χαμάς». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι η τοποθέτηση Μπάιντεν ισοδυναμεί με αναγνώριση, από πλευράς ΗΠΑ, του ρόλου του Νετανιάχου στην υπονόμευση κάθε προσπάθειας για διαπραγμάτευση, υποσχέθηκε, δε, ότι η οργάνωσή του θα υποδεχθεί θετικά κάθε πρόταση που θα οδηγεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Σε μια εξαιρετικά σπάνια, για τα δεδομένα του Ισραήλ, εξέλιξη, η ιστορική συνδικαλιστική συνομοσπονδία Histadrut (ιδρύθηκε το 1920, δηλαδή 28 χρόνια νωρίτερα από το εβραϊκό κράτος) κήρυξε χθες γενική απεργία για να αλλάξει πολιτική ο Νετανιάχου στο θέμα των ομήρων. Η απεργία είχε ένα ορισμένο αντίκτυπο στις τράπεζες, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ήταν περισσότερο αισθητή στο Τελ Αβίβ και στη Χάιφα παρά στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις, αλλά γενικά δεν οδήγησε στη γενική παράλυση που ήλπιζαν οι οργανωτές. Απόφαση δικαστηρίου έκανε δεκτή προσφυγή του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότρις περί πολιτικού χαρακτήρα της απεργίας και διέταξε την αναστολή της. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η απεργία σε καιρό πολέμου ήταν «επαίσχυντη» και «βοηθούσε τον Γιαχία Σινουάρ». Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση των Εργατικών αποφάσισε να αναστείλει τις εξαγωγές 30 οπλικών συστημάτων (σε σύνολο 350) στο Ισραήλ, κρίνοντας ότι θα παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο. Στη Γάζα, περισσότερα από 80.000 παιδιά εμβολιάστηκαν εναντίον της πολιομυελίτιδας στην πρώτη, τοπική κατάπαυση των εχθροπραξιών που εφαρμόστηκε από τις εμπόλεμες πλευρές προκειμένου να προχωρήσει ο εμβολιασμός από συνεργεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση