ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ασφυκτικό κλοιό τα νοσοκομεία της Γάζας

Αναφορές για 13 νεκρούς από πλήγμα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το οποίο, σύμφωνα με το Ισραήλ, χρησιμοποιεί η Χαμάς ως διοικητικό κέντρο

Kathimerini.gr

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται τρία κεντρικά νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία έχουν περικυκλώσει οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το BBC. 

Πρόκειται για τα νοσοκομεία Αλ Σίφα, Αλ Κουντς και Ινδονησιακό Νοσοκομείο, τα οποία, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, βρίσκονται υπό στρατιωτική πολιορκία.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως η Χαμάς χρησιμοποιεί τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Από την πλευρά τους, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας, που ελέγχονται από τη Χαμάς, διαψεύδουν και προειδοποιούν για «μεγάλη καταστροφή».

Στο στόχαστρο

Σε ασφυκτικό κλοιό τα νοσοκομεία της Γάζας-1

Ο εκπρόσωπος του διοικούμενου από τη Χαμάς, υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι απομένουν μόνο «λίγες ώρες» μέχρι να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες τα νοσοκομεία της Γάζας και της βόρειας Γάζας, σύμφωνα με το Associated Press.

Σε δήλωσή του ο Ασραφ αλ-Κίντρα ανέφερε ότι τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν στο παιδικό νοσοκομείο Αλ-Νασρ για να απομακρύνουν τραυματίες, επειδή βρίσκεται στο στόχαστρο.

Οπως τόνισε, οι αρχές στη Γάζα έχουν κάνει όλες τις προσπάθειες για να διατηρήσουν τις υπηρεσίες υγείας σε λειτουργία.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες «και τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου» να αναλάβουν άμεση δράση για να φέρουν ιατρικές προμήθειες και καύσιμα στα νοσοκομεία πριν «συμβεί η μεγάλη καταστροφή».

«Κέντρο τρομοκρατών»

Η έκκληση έρχεται τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός εισχωρεί όλο και πιο βαθιά σε πυκνές αστικές γειτονιές στη μάχη του με τους μαχητές της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει επαναλάβει πολλές φορές από την έναρξη της σύγκρουσης ότι οι ένοπλοι της Χαμάς κρύβονται σε νοσοκομεία.

Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι χρησιμοποιούν το συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ Σίφα ως κέντρο διοίκησης για τις «τρομοκρατικές επιχειρήσεις τους».

Ο ισχυρισμός έχει διαψευστεί από τη Χαμάς και το προσωπικό του νοσοκομείου, που υποστηρίζουν πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί προσχήματα για να χτυπήσει.

Νωρίς την Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να έπληξαν προαύλιο χώρο του εν λόγω νοσοκομείου, καθώς και το μαιευτικό τμήμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης της Χαμάς, Σαλάμα Μααρούφ.

Οι αναφορές για πλήγματα αφορούν συνολικά τρία νοσοκομεία, ανέφερε ο Μααρούφ στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ωστόσο, δεν έδωσε στοιχεία για απώλειες.

«Καταφύγιο» αμάχων

Σε ασφυκτικό κλοιό τα νοσοκομεία της Γάζας-2

Βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει επιβεβαιωθεί από το Reuters δείχνει νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά, στον χώρο του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Αλλα βίντεο, η γνησιότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, δείχνουν νεκρά παιδιά και σκηνές πανικού έξω από την κλινική εξωτερικών ιατρείων.

Σε προηγούμενα νυχτερινά βίντεο, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ακούγεται ο ήχος πυραύλου ή όλμου που φέρεται να χτυπάει στον προαύλιο χώρο.

Σε άλλο, άνδρας φαίνεται να έχει χτυπηθεί, ενώ ακόμα ένα δείχνει σορό σε φορείο με λίμνη αίματος δίπλα του.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σύμφωνα με τη Χαμάς, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πλήγμα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας.

Η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε την Παρασκευή ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα «δέχεται βομβαρδισμούς».

Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν, σε σχετική ερώτηση του BBC, ότι «ελέγχουν τις πληροφορίες» για το νοσοκομείο.

Το Αλ Σίφα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Γάζας και πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε αυτό.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πεζικό και ειδικές δυνάμεις με αεροπορική υποστήριξη πραγματοποίησαν επιδρομή σε στρατιωτικά καταλύματα της Χαμάς κοντά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Χωρίς αναισθητικό

Το μικρό κορίτσι έκλαιγε από τον πόνο και φώναζε «μαμά, μαμά» την ώρα που ο νοσηλευτής της έκανε ράμματα στο τραύμα που έφερε στο κεφάλι χωρίς να της χορηγηθεί αναισθησία, καθώς δεν είναι διαθέσιμη στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Αυτή ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές που θυμήθηκε ο νοσηλευτής Αμπού Εμάντ Χασανέιν καθώς περιέγραφε στο Reuters τη μάχη που δίνει το υγειονομικό προσωπικό για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή εισροή τραυματιών και την έλλειψη φαρμάκων αναισθησίας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου.

«Μερικές φορές τους δίνουμε αποστειρωμένες γάζες (για να δαγκώνουν) ώστε να μειώνεται ο πόνος», εξήγησε ο Χασανέιν.

«Γνωρίζουμε ότι ο πόνος που νιώθουν είναι μεγαλύτερος από ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί, πέρα από αυτό που θα μπορούσε να αντέξει κάποιος στην ηλικία τους», πρόσθεσε αναφερόμενος στα παιδιά, όπως κορίτσι με τραύμα το κεφάλι.

Ο Νέμερ Αμπού Τάιρ, μεσήλικας άνδρας, πήγε στο νοσοκομείο για να του αλλάξουν τη γάζα και να του βάλουν αντισηπτικό στο τραύμα στην πλάτη του, το οποίο προκλήθηκε από αεροπορική επιδρομή. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι δεν του χορηγήθηκε αναισθησία όταν του έκαναν ράμματα στην πληγή.

«Απήγγειλα το Κοράνι μέχρι να τελειώσουν», είπε.

Χειρουργεία στο πάτωμα

Ο Μοχάμαντ Αμπού Σελμεγιάχ, διευθυντής του νοσοκομείου Aλ Σίφα, δήλωσε ότι, όταν φτάνει μεγάλος αριθμός τραυματιών, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο πάτωμα, χωρίς τη χορήγηση αναισθητικού.

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλι αλ Αραμπ στις 17 Οκτωβρίου, όταν περίπου 250 τραυματίες έφτασαν ταυτόχρονα στο Αλ Σίφα, το οποίο διαθέτει μόνο 12 χειρουργεία.

«Αν περιμέναμε για να τους χειρουργήσουμε έναν έναν, θα είχαμε χάσει πολλούς από τους τραυματίες», εξήγησε. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε επεμβάσεις στο πάτωμα χωρίς γενική αναισθησία, ή χρησιμοποιώντας απλή αναισθησία ή παυσίπονα, προκειμένου να σώσουμε ζωές», τόνισε ο Αμπού Σελμεγιάχ.

Μεταξύ των επεμβάσεων που έχουν κάνει υπό αυτές τις συνθήκες οι γιατροί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα περιλαμβάνονται ακρωτηριασμός δακτύλων ή μελών, ράμματα σε σοβαρά τραύματα και αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων, διευκρίνισε.

«Είναι οδυνηρό για την ιατρική ομάδα. Δεν είναι απλό. Είτε ο ασθενής θα υποφέρει, είτε θα χάσει τη ζωή του», επεσήμανε ο Αμπού Σελμεγιάχ.

Στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο γιατρός Μοχάμαντ Ζάκουτ δήλωσε στο Reuters ότι για μια περίοδο, στις αρχές του πολέμου, είχαν εξαντληθεί εντελώς τα αποθέματα των αναισθητικών, μέχρι που εισήλθαν στον θύλακο φορτηγά με βοήθεια.

«Κάποιες επεμβάσεις έγιναν χωρίς αναισθησία, περιλαμβανομένων καισαρικών τομών σε εγκύους, ενώ αναγκαστήκαμε να κάνουμε το ίδιο και σε εγκαυματίες», πρόσθεσε.

Ο Ζάκουτ επεσήμανε ότι το υγειονομικό προσωπικό έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τον πόνο των ασθενών χρησιμοποιώντας άλλα πιο ελαφρά φάρμακα, όμως αυτό δεν αρκούσε.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Σε ασφυκτικό κλοιό τα νοσοκομεία της Γάζας-3

Τις πρώτες 12 ημέρες του πολέμου δεν επιτρεπόταν η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας οποιασδήποτε βοήθειας. Στις 21 Οκτωβρίου ένα πρώτο κομβόι φορτηγών πέρασε από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο.

Εκτοτε έχουν εισέλθει στη Γάζα αρκετά κομβόι, όμως ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η βοήθεια που περνά στον θύλακο δεν επαρκεί για να αποτρέψει ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ζάκουτ πρόσθεσε ότι, αν και περιορίστηκαν οι ελλείψεις σε αναισθητικά στο νοσοκομείο του χάρη στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και το Ινδονησιακό νοσοκομείο που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί είναι σφοδροί.

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 1.400 άνθρωποι.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.800 Παλαιστινίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP, BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση