ΚΥΠΕ
Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων για την Υγεία «είναι σημείο καμπής για την υγεία στην Ευρώπη και την περίθαλψη που λαμβάνουν οι πολίτες» ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για νέους κανόνες για τη χρήση των ψηφιακών δεδομένων που αφορούν την υγεία των πολιτών, θέματα δημόσιας υγείας καθώς και τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
Οι κανόνες που προτάθηκαν από την Επιτροπή τον Μάιο του 2022 έχουν στόχο να δοθεί πλήρης έλεγχος στους πολίτες για τη διαχείριση των δεδομένων που αφορούν την υγεία τους, με τρόπο που να εξασφαλίζει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, στόχος είναι τα δεδομένα αυτά να είναι επίσης διαθέσιμα για σκοπούς έρευνας και δημόσιας υγείας.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Συμβούλιο της ΕΕ, όπου εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει την ανταλλαγή και χρήση των δεδομένων αυτών κατά τρόπο ασφαλή και σε συμμόρφωση με τα πρότυπα προστασίας των δεδομένων που ισχύουν στην ΕΕ. Αφού οι δύο θεσμοί εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία, θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων προνοιών σταδιακά και ανάλογα με την περίπτωση χρήσης και τον τύπο δεδομένων.
Οι νέοι κανόνες «θα επιτρέψουν στους ασθενείς να μοιράζονται με όποιον τρόπο επιθυμούν υγειονομικά δεδομένα όπως το ιατρικό ιστορικό τους, τα αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγές για φάρμακα, με νοσοκομεία και επαγγελματίες της υγείας στα κράτη μέλη και μεταξύ κρατών μελών» σημείωσε η κ. Κυριακίδου.
«Ταυτόχρονα, θα απελευθερώσει τις δυνατότητες των δεδομένων υγείας για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών και συσκευών που σώζουν ζωές, καθώς και για τη βελτίωση της χάραξης πολιτικής για την υγεία, και όλα αυτά με ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων και ασφάλειας» πρόσθεσε.
«Η Ένωση Υγείας μας βασίζεται στη συνεργασία, και ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων υγείας θα είναι ένα από τα ισχυρότερα και πιο εμβληματικά παραδείγματα του τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί» τόνισε.
Ειδικότερα, οι πολίτες θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στα ψηφιακά δεδομένα υγείας τους οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, ενώ οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία ενός ασθενούς όταν απαιτείται για θεραπεία σε διαφορετικό κράτος μέλος.
Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων για την Υγεία δημιουργεί επίσης νομικό πλαίσιο για την περαιτέρω χρήση δεδομένων υγείας για σκοπούς έρευνας, καινοτομίας και δημόσιας υγείας, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη θεραπειών και εξατομικευμένων φαρμάκων, καθώς και για τη βελτίωση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων, υπό αυστηρές συνθήκες ασφάλειας των δεδομένων και πρόσβασης, και με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.