ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρούτζα Ιγκνάτοβα: Συνεχίζονται τα μυστήρια με την «βασίλισσα των crypto»

Η Βρετανίδα Ρούτζα Ιγκνάτοβα εικάζεται ότι δολοφονήθηκε στην Ελλάδα, όμως στις ΗΠΑ την έχουν επικηρύξει για 5 εκατ. δολάρια

Kathimerini.gr

Παρότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» δολοφονήθηκε στην Ελλάδα ή ζει και κρύβεται μακριά από το ραντάρ των διωκτικών αρχών διεθνώς, βρετανικό δικαστήριο δίνει συνέχεια στην δαιδαλώδη υπόθεση της διαβόητης Ρούτζα Ιγκνάτοβα.

Δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί ομάδα ατυχών επενδυτών που είχαν πιστέψει στο κρυπτονόμισμα OneCoin επιβεβαίωσε ότι δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσε εντολή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Ιγκνάτοβα και ορισμένων συνεργατών της.

Οι αρχές έχουν κατηγορήσει τη φερόμενη ως δολοφονημένη Ιγκνάτοβα, ότι υπήρξε ιθύνων νους μία απάτης «πυραμίδας» ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο, από το 2014.

Η 44χρονη Γερμανίδα, γεννημένη στη Βουλγαρία, εξαφανίστηκε το 2018, αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ της απήγγειλε κατηγορίες για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Δολοφονήθηκε κατά παραγγελία αφεντικού της μαφίας»

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Bird, το οποίο συνεργάζεται με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), τα αρχεία που κατασχέθηκαν από την αστυνομία της Σόφιας κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι ενός δολοφονημένου αστυνομικού, φαίνεται να δείχνουν ότι η Ιγκνάτοβα δολοφονήθηκε σε ένα γιοτ στην Ελλάδα με εντολή ενός Βούλγαρου αφεντικού της μαφίας.

Πριν από μερικούς μήνες, ένα podcast και ένα ντοκιμαντέρ του BBC αποκάλυψαν τους δεσμούς της με τον βουλγαρικό υπόκοσμο και το ύποπτο αφεντικό της μαφίας που εμπλέκεται στην εξαφάνισή της και, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, στην πιθανή δολοφονία της.

Οπως πρόσφατα αποκάλυψε δημοσίευμα της «Κ», ένας 40χρονος Βούλγαρος που περιγράφεται σε δημοσιεύματα στον Τύπο της Βουλγαρίας ως μέλος του οργανωμένου εγκλήματος της γείτονος πρωταγωνίστησε πριν μερικές ημέρες σε αιματηρή συμπλοκή σε εστιατόριο στη Χανιώτη Χαλκιδικής. Τα εν λόγω βουλγαρικά δημοσιεύματα θέλουν τον 40χρονο να ενεργούσε υπό τις εντολές ενός υπηκόου Βουλγαρίας με ελληνικό ονοματεπώνυμο και ψευδώνυμο «Τάκης». Ο τελευταίος περιγράφεται σε ντοκιμαντέρ του BBC ως δολοφόνος της εξαφανισμένης Ιγκνάτοβα.

«Ζωντανή» μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Παρά τα όσα λέγονται για το σενάριο δολοφονίας της, η Ιγκνάτοβα παραμένει στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων φυγάδων του FBI. Η αμερικανική υπηρεσία τη θεωρεί ζωντανή «έως ότου υπάρξουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι είναι νεκρή», δήλωσε εκπρόσωπος στο ICIJ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αύξησε πρόσφατα την αμοιβή που προσφέρει «για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή/και την καταδίκη της Ρούτζα Ιγκνάτοβα» στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

«Προσφέρουμε αμοιβή έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και/ή στην καταδίκη της Γερμανίδας υπηκόου Ρούζα Ιγκνάτοβα, γνωστής ως “Cryptoqueen“, για τον ρόλο της σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια συστήματα απάτης στην ιστορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ.

Οι γερμανικές αρχές έχουν επίσης απαγγείλει κατηγορίες στη Ρούζα Ιγκνάτοβα ενώ στη Βουλγαρία, όπου η OneCoin λειτουργούσε από τη Σόφια, ένας αξιωματούχος δήλωσε το προηγούμενο διάστημα ότι θα της απαγγελθούν κατηγορίες ερήμην της.

Η Τζέιμι Μπάρλετ, της οποίας το podcast του BBC έφερε την παγκόσμια προσοχή στην ιστορία της, πιστεύει ότι η αύξηση της αμοιβής στοχεύει σε ανθρώπους που πιθανώς εξακολουθούν να την προστατεύουν.

«Το FBI εστιάζει τώρα εκ νέου τις προσπάθειές του στους ανθρώπους γύρω από την Ιγκάτοβα, προσπαθώντας να δελεάσει τους στενούς της συνεργάτες να έρθουν σε επαφή μαζί της. Τα 100.000 δολάρια δεν θα έπειθαν ένα κατώτερο μέλος ενός συνδικάτου εγκλήματος ή έναν προσωπικό σωματοφύλακα να καλέσει την τηλεφωνική γραμμή του FBI – είναι πολύ επικίνδυνο. Αλλά 5 εκατομμύρια δολάρια μπορεί να το κάνουν. Πιθανότατα θα ξέρουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Ασαφές αν μπορεί να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ήταν μέρος μιας αγωγής που υποβλήθηκε από ομάδα πλέον των 400 επενδυτών του OneCoin, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστησαν ως αποτέλεσμα της απάτης, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους στην Mishcon de Reya LLP.

«Είναι ένα πραγματικά σημαντικό βήμα για τα θύματα που αναζητούν δικαιοσύνη για την απάτη που διαπράχθηκε εις βάρος τους», δήλωσε δικηγόρος της Mishcon de Reya. «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι φερόμενοι ως υπεύθυνοι για τη διενέργεια αυτών των παράνομων πράξεων θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές πάντως αν η απόφαση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, θα έχει άμεσο αποτέλεσμα. Η διαταγή δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν οι δικαστικές αρχές στις χώρες όπου βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία (μεταξύ των οποίων και το Ντουμπάι) δεν την αποδεχτούν επίσημα.

Ο Τζόναθαν Λεβί, δικηγόρος που εκπροσωπεί άλλα θύματα απάτης του OneCoin, δήλωσε στο ICIJ ότι είναι επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα της διαταγής, δεδομένου ότι «κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Ιγκνάτοβα». Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με το OneCoin και δεν έχουν ακόμη «αποκαλυφθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση