Τρεις πύραυλοι τύπου Dagger που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-22 έπληξαν σήμερα την Οδησσό, κατά την επίσκεψη του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πόλη της νότιας Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις πως αρκετοί Ουκρανοί απελάθηκαν στη Ρωσία παρά τη θέληση τους.
Διαβάστε τις εξελίξεις μέχρι τις 19:00 ΕΔΩ.
Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:
23:09 - Σύνοψη της 75ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
- Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
- Η Οδησσός, η οποία έχει δεχθεί πολλές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, είναι υπό απαγόρευση κυκλοφορίας. Το βράδυ της Δευτέρας δέχθηκε τριπλό πλήγμα με πυραύλους τύπου Dagger.
- Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χρειάστηκε να καταφύγει κατά την επίσκεψή του στην πόλη σε καταφύγιο.
- Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε με τον γερμανό καγκελάριο Σολτς στο Βερολίνο και είπε ότι η γαλλογερμανική συνεργασία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν πρόκειται για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
- Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ζήτησε άμεσες προσπάθειες για να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια της χώρας, ώστε το σιτάρι να εξάγεται στο εξωτερικό.
- Ο Πρόεδρος Πούτιν τίμησε την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας και δικαιολόγησε την απόφαση του για εισβολή στην Ουκρανία. Παρά τους φόβους, δεν κλιμάκωσε λεκτικά την επίθεση του, ούτε πάντως σάλπισε υποχώρηση.
- Πολωνοί διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά εναντίον του Ρώσου πρεσβευτή στη Βαρσοβία.
- Βραβείο Πούλιτζερ απονεμήθηκε στους δημοσιογράφους της Ουκρανίας.
22:53 - Μπάιντεν: Ενεργοποίησε μηχανισμό από τον Β’ Παγκόσμιο για την επιτάχυνση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων ένα νομοθετικό διάταγμα για την επιτάχυνση της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Βασίζεται σε ένα πρόγραμμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την Ευρώπη να αντισταθεί στον Χίτλερ», υπογραμμίζει ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι ενεργοποιήθηκε ανήμερα του εορτασμού από τη Ρωσία της επετείου της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.
22:36 - Γκουτέρες: Έκκληση για τερματισμό του πολέμου
Κατά τη διάρκεια ενός διήμερου ταξιδιού στη Μολδαβία, όπου έχουν καταφύγει περίπου 500.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο, λέγοντας ότι «οι συνέπειες της κλιμάκωσης είναι πολύ τρομακτικές για να τις σκεφτούμε».
Είπε ότι ανησυχεί βαθιά για τον πόλεμο που εξαπλώνεται πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.
22:24 - ΗΠΑ: «Παραλογισμός» να μιλάει ο Πούτιν για αμυντικό πόλεμο
«Κατάφωρο παραλογισμό» και «προσβολή» στα θύματα χαρακτήρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έγινε για «προληπτικούς λόγους».
«Το να μιλάει για αμυντική ενέργεια είναι κατάφωρο παραλογισμός, το να μιλάει για οτιδήποτε άλλο πέραν του προσχεδιασμένου πολέμου» είναι «προσβολή στην ιστορική αλήθεια», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.
Ο εκπρόσωπος απαντούσε στην ομιλία που εκφώνησε το πρωί ο Πούτιν, με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου, της νίκης της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.
«Είναι προσβολή προς εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και προς εκείνους που έπεσαν θύματα αυτής της παράλογης καταπίεσης», πρόσθεσε ο Πράις αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πούτιν.
22:07 - Ρωσικός βομβαρδισμός στην Οδησσό
Τρεις πύραυλοι τύπου Dagger που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-22 έπληξαν σήμερα την Οδησσό, κατά την επίσκεψη του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πόλη της νότιας Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο αναφορές της τοπικής δημοτικής αρχής.
«Τρεις πύραυλοι Dagger εκτοξεύτηκαν από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22. Επλήγησαν τουριστικές υποδομές. Πέντε κτίρια καταστράφηκαν. Η φωτιά κατασβέσθηκε, δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», αναφέρει το μήνυμα του δημοτικού συμβουλίου της Οδησσού στο Telegram.
Three Russian missiles hit Odesa Oblast.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) May 9, 2022
A Russian Tu-22 strategic bomber carried the Kinzhal hypersonic ballistic missiles that destroyed five buildings in the region on May 9, the Ukrainian military’s Southern Operational Command said. Two people were injured.
21:52 - Σολτς: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Σολτς είπε ότι «στεκόμαστε δίπλα-δίπλα με την Ουκρανία ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» που απαιτούσε από τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν, είπε ο καγκελάριος, προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία ηθικά, οικονομικά και στρατιωτικά - με όπλα».
«Τα σύνορα στην Ευρώπη δεν μπορούν να μετακινούνται με βία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες και για να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Μακρόν είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να «δημιουργήσουν μια Ευρώπη που είναι ισχυρότερη, που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις» και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, αυξάνοντας παράλληλα τις κυρώσεις στη Μόσχα.
«Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία έχει βαθύ αντίκτυπο σε όλους μας, στους πολίτες μας, στην Ευρώπη, και οδήγησε σε κοινή δράση προκειμένου να να επιτύχουμε κάποιου είδους παύση των εχθροπραξιών και να προστατεύσουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Μακρόν πρότεινε το σχηματισμό ενός νέου τύπου «πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας» που θα επέτρεπε σε δημοκρατικά κράτη εκτός ΕΕ να ενταχθούν στις «ευρωπαϊκές βασικές αξίες».
Ο Σολτς χαιρέτισε την πρόταση του Μακρόν για μια ευρύτερη ευρωπαϊκή λέσχη χωρών πέρα από την ΕΕ που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία ή τη Βρετανία.
«Θέλω να πω ρητά ότι αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση», είπε και πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ ευχαριστημένος για την πρόταση που συζητάμε μαζί».
21:34 - Φον ντερ Λάιεν: Πρόοδος στις συνομιλίες με Ουγγαρία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, σε ό,τι αφορά ένα πιθανό εμπάργκο από την Ε.Ε. στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
«Η αποψινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν βοήθησε στο να ξεκαθαριστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν. «Σημειώσαμε πρόοδο, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά», πρόσθεσε.
Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι θα συγκαλέσει μια τηλεδιάσκεψη με άλλες χώρες της περιοχής για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για τις υποδομές πετρελαίου.
21:22 - Πεντάγωνο: Ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις πως αρκετοί Ουκρανοί απελάθηκαν στη Ρωσία παρά τη θέληση τους
21:00 - ΗΠΑ: Ρωσικά στρατεύματα δεν υπακούουν σε εντολές
Οι ΗΠΑ έχουν «αδημοσίευτες αναφορές» για ρωσικά στρατεύματα και «αξιωματικούς σε διάφορα επίπεδα, ακόμη και σε επίπεδο τάγματος» που αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές να προχωρήσουν στη νέα επίθεση στο Ντονμπάς, σύμφωνα με Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας.
Ο ίδιος είπε ότι αυτοί οι αξιωματικοί «ή έχουν αρνηθεί να υπακούσουν σε εντολές ή δεν υπακούουν σε αυτές με το ίδιο μέτρο που θα περίμενες από έναν αξιωματικό να υπακούσει». Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με εκτεταμένα ηθικά ζητήματα από την αρχή της εισβολής, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης που επιβραδύνουν την πρόοδό τους, σύμφωνα με τον ίδιο.
20:35 - Κίνα: Ο πόλεμος πρέπει να παραμείνει περιορισμένος
Ο Κινέζος πρόεδρος υποστηρίζει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην μετατραπεί σε «μη διαχειρίσιμη κατάσταση».
«Η σύγκρουση δεν πρέπει να επιτραπεί να επεκταθεί ή να ενταθεί», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το BBC σημειώνει ότι η Κίνα έχει προσπαθήσει να κρατήσει μια στάση ουδέτερη στη σύγκρουση μέχρι στιγμής - ζητώντας ειρηνική λύση και αρνούμενη να επικρίνει τη σύμμαχό της Ρωσία για την εισβολή.
20:05 - Ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Κίεβο
Αρκετές σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα το απόγευμα. Παρουσιαστής του SkyNews αναγκάστηκε να διακόψει συνέντευξή του λόγω της προειδοποίησης.
Η πόλη ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχη τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πρωτεύουσα για να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στα ανατολικά και νότια. Οι σειρήνες προειδοποιούν όσους βρίσκονται στο Κίεβο να αναζητήσουν καταφύγιο, λόγω επικείμενης επίθεσης.
19:56 - Ο Σολτς καλωσορίζει τον Μακρόν στο Βερολίνο
Ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς καλωσόρισε σήμερα στο Βερολίνο τον Εμανουέλ Μακρόν και, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, συνεχάρη τον Γάλλο πρόεδρο για την πρόσφατη επανεκλογή του.
Τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι σημαντική και ότι οι δύο χώρες πρέπει «να συνεργαστούν καλά για να συνεργαστεί καλά η Ευρώπη».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ο πόλεμος θα ξεσπούσε ή ότι χιλιάδες θα ζούσαν τον θάνατο και την καταστροφή ως αποτέλεσμα. Έχουμε βιώσει μια καμπή στην ιστορία».
19:52 - Σμιγκάλ: Η Ουκρανία χάνει 170 εκατ. δολάρια καθημερινά χωρίς πρόσβαση σε λιμάνια
Η Ουκρανία χάνει 170 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα που αποκόπτεται από την πρόσβαση στη θάλασσα και εξαγωγικές της δυνατότητες έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ.
«Ενενήντα εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων, τους οποίους η Ουκρανία σχεδίαζε να εξάγει σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, έχουν μπλοκαριστεί», δήλωσε ο Σμιγκάλ στο νότιο λιμάνι της Οδησσού, μιλώντας πλάι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορισμένα προϊόντα είχαν εξαχθεί οδικώς ή σιδηροδρομικώς, αλλά κάποια άλλα αποθέματα παρέμειναν σε περιοχές που τελούν υπό βομβαρδισμό ή έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
19:19 - Φινλανδία: Υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ το 76% των Φινλανδών, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Πάνω από τα 3/4 των Φινλανδών στηρίζουν πλέον την υποψηφιότητα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη επίσημη απόφαση για το ζήτημα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η δημόσια τηλεόραση Yle, το 76% των Φινλανδών –ποσοστό ρεκόρ- επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο ανερχόταν σε 60%.
Από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία, συμπληρώνει η δημοσκόπηση.
19:10 - Μακρόν: Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ θα διαρκέσει «αρκετές δεκαετίες»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «θα διαρκέσει αρκετά χρόνια πράγματι, πιθανώς αρκετές δεκαετίες».
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Μακρόν πρότεινε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία κάποια ελπίδα βραχυπρόθεσμα, ενώ αναμένει μια απόφαση.
«Η Ουκρανία με τον αγώνα και το θάρρος της είναι ήδη ένα εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας. Ακόμη και αν της δώσουμε αύριο το καθεστώς υποψηφίου, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η διαδικασία για να της επιτραπεί η ένταξή της θα διαρκέσει αρκετά χρόνια πράγματι, πιθανώς αρκετές δεκαετίες».
Αντί να καταρρίψει τα αυστηρά πρότυπα για να επιτραπεί στις χώρες να ενταχθούν πιο γρήγορα, πρότεινε τη δημιουργία μιας «παράλληλης ευρωπαϊκής κοινότητας» για χώρες που φιλοδοξούσαν να ενταχθούν στο μπλοκ ή, με προφανή αναφορά στη Βρετανία, χώρες που είχαν αποχωρήσει από την ένωση.
Αυτή η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» θα είναι ανοιχτή σε δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που τηρούν τις «βασικές ευρωπαϊκές αξίες» σε τομείς όπως η πολιτική συνεργασία, η ασφάλεια, η συνεργασία στην ενέργεια, οι μεταφορές, οι επενδύσεις σε υποδομές ή η κυκλοφορία ανθρώπων.