ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσία – Ουκρανία: Πόλεμος προπαγάνδας με φόντο απώλειες και απειλές για αντίποινα

Ουκρανικά drones φέρονται, σύμφωνα με τη Μόσχα, να εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Κρεμλίνου με στόχο την εξόντωση του ίδιου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν

Μόλις λίγα 24ωρα πριν από την επέτειο της 9ης Μαΐου, η οποία γιορτάζεται στη Ρωσία ως η «Ημέρα της Νίκης» των Σοβιετικών κατά της ναζιστικής Γερμανίας, ουκρανικά drones φέρονται, σύμφωνα με τη Μόσχα, να εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Κρεμλίνου με στόχο την εξόντωση του ίδιου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα drones λέγεται πως εξουδετερώθηκαν χωρίς να αφήσουν πίσω τους θύματα, τραυματίες, ή υλικές ζημιές. Ο ίδιος ο Πούτιν δεν ήταν καν στο Κρεμλίνο την ώρα της φερόμενης επίθεσης, που λέγεται πως έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Ρώσος αμυντικός αναλυτής, Πάβελ Φέλγκενχαουερ, υπογραμμίζει, μάλιστα, μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera, ότι ο Πούτιν δεν συνηθίζει να βρίσκεται στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ευκαιρίες για αντίποινα

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε γνωστό, από την πλευρά του, ότι οι εορτασμοί της 9ης Μαΐου θα διεξαχθούν κανονικά.

Παρά την ανυπαρξία φθορών, ωστόσο, και την απόσταση ασφαλείας στην οποία βρισκόταν ο Πούτιν, η ρωσική πλευρά σπεύδει να μιλήσει για «τρομοκρατική ενέργεια», καταγγέλλει «απόπειρα δολοφονίας» του Ρώσου προέδρου, και, σε αυτό το πλαίσιο, απειλεί με αντίποινα, τα οποία μάλιστα θα είναι «δικαιολογημένα».

Ο βουλευτής από την Κριμαία, Μιχαήλ Σερεμέτ, ζήτησε, για παράδειγμα, μιλώντας σε ρωσικά μίντια, να πραγματοποιηθεί, ως αντίποινα, πυραυλική επίθεση εναντίον της οικίας του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο.

Λίγη ώρα αργότερα, υπό τον φόβο ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων, θα ηχούσαν όντως σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και σε άλλες πόλεις της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας.

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας παρουσιάζει όντως ένα «αεροπλανάκι» να εκρήγνυται στον αέρα, σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, αναλυτές -όπως, για παράδειγμα, o Σον Μπελ του βρετανικού Sky News, ο Γιάροσλαβ Τροφίμοφ της Wall Street Journal κ.ά.- αμφισβητούν την ικανότητα των Ουκρανών να φέρουν εις πέρας ένα ουσιαστικό πλήγμα με drone κατά του Κρεμλίνου.

Το Κίεβο σπεύδει, από τη δική του πλευρά, να απορρίψει τις ρωσικές αιτιάσεις, διαμηνύοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό.

O Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνει χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι η Μόσχα στήνει μόνη της σενάρια και προβοκάτσιες τύπου «drones πάνω από το Κρεμλίνο» προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μια δική της «μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση» ενάντια στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία διεξάγει έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για ποιο λόγο; Αυτό δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό ζήτημα. Αντιθέτως, θα έδινε λόγους στη Ρωσική Ομοσπονδία να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της κατά (σ.σ.: Ουκρανών) πολιτών», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Ποντόλιακ. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, οι επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με drones εντός της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα (κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων) είναι έργο Ρώσων αντιστασιακών και, συγκεκριμένα, «εγχώριων δυνάμεων αντίστασης», η δράση των οποίων φανερώνει ότι «η παρέα του Πούτιν» έχει αρχίσει να «χάνει τον έλεγχο» της χώρας.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο «δεν επιτέθηκε στον Πούτιν, ούτε στη Μόσχα». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η ρωσική ηγεσία κατηγορεί το Κίεβο γι’ αυτές τις επιθέσεις επειδή δεν έχει να επιδείξει τις στρατιωτικές νίκες που θα ήθελε ενώπιον του ρωσικού λαού.

Επιθέσεις με drones

Σημειώνεται ότι τους περασμένους μήνες σημειώθηκαν και άλλες επιθέσεις με drones κατά ρωσικών (ενεργειακών, στρατιωτικών ή συγκοινωνιακών) υποδομών σε διάφορες τοποθεσίες: στην Κριμαία (φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις), στο Μπριάνσκ (εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας), στην Κολόμνα 110 χλμ. μακριά από τη Μόσχα, στο Μπέλγκοροντ, ακόμη και στις περιοχές Ριάζαν και Σαράτοφ που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, έσπευσε, σε αυτό το πλαίσιο, να ανακοινώσει σήμερα ότι στο εξής θα απαγορεύονται οι μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις με drone πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Όσα έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ώρες από την πλευρά της Μόσχας, αλλά και του Κιέβου, φανερώνουν ότι παράλληλα με τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία διεξάγεται και ένας πόλεμος προπαγάνδας μέσα από τη διακίνηση αντικρουόμενων πληροφοριών, πολλές από τις οποίες ενδέχεται να είναι ανυπόστατες.

Ειδικά η Μόσχα λέγεται ότι θα μπορούσε, μέσα από τη διακίνηση τέτοιων σεναρίων, να επιχειρήσει να αποσπάσει την προσοχή της ρωσικής κοινής γνώμης από άλλες προκλήσεις.

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα, δυτικές πηγές (ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, εν προκειμένω) δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετρούν περισσότερους από 20.000 νεκρούς στρατιώτες μόνο στο μέτωπο του Μπαχμούτ. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε τα προβλήματα για τη Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ όσο θα ήθελε να παραδεχθεί το Κρεμλίνο.

«Ο ρυθμός με τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις σκοτώνονται ή τραυματίζονται στην Ουκρανία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που αποκάλυψε ο Λευκός Οίκος αυτήν την εβδομάδα, φανερώνοντας πόσο άγριες έχουν γίνει οι μάχες και αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η εκατόμβη θα μπορούσε να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο με φόντο τη σχεδιαζόμενη εδώ και καιρό αντεπίθεση του Κιέβου για την ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών», σημειώνουν σε δική τους ανάλυση οι συντάκτες της Washington Post.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση