Ανταπόκριση από το Στρασβούργο
«Το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία δέχονται επίθεση» δήλωσε η Ρομπέρτα Μετσόλα σε σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει από την Παρασκευή στο Ευρωκοινοβούλιο και στο οποίο εμπλέκεται η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή. Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Πρόεδρος του Σώματος δήλωσε τα εξής: «Νομίζω δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αυτές οι μέρες ήταν από τις πιο ατέλειωτες της καριέρας μου. Πρέπει να επιλέξω τα λόγια μου προσεκτικά, με τρόπο που να μην θέσω σε κίνδυνο τις εν εξελίξει έρευνες ή να υπονομεύσω το τεκμήριο της αθωότητας. Παρόλο που η οργή, ο θυμός και η θλίψη μου μπορεί να μην εκφράζονται, να είστε σίγουροι πως αυτά είναι τα συναισθήματά μου τα οποία συνοδεύονται με την αποφασιστικότητά μου να ενδυναμωθεί αυτό το Σώμα».
Η κ. Μετσόλα πρόσθεσε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία δέχονται επίθεση» και ότι «αυτοί οι κακοήθεις παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρεται να έχουν οπλίσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και ευρωβουλευτές σε μια προσπάθεια να υποτάξουν τις διαδικασίες μας. Τα υποχθόνια σχέδιά τους απέτυχαν. Οι υπηρεσίες μας συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να διαλύσουν αυτό το υποτιθέμενο εγκληματικό δίκτυο εδώ και αρκετό καιρό. Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε στις έρευνες για όσο χρειαστεί, δεν θα ανεχθούμε τη διαφθορά. Θα αντέξουμε σε αυτή τη δοκιμασία και δεν θα δείξουμε δειλία, δεν θα υπάρξει ατιμωρησία».
Έρχονται μεταρρυθμίσεις
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν παρόμοια σκάνδαλα στο μέλλον, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι θα ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να εξεταστούν όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και να εξεταστεί πώς τα συστήματά του μπορούν να γίνουν ακόμα πιο στεγανά. «Δεν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σαν να μη συνέβη τίποτα. Θα δρομολογήσουμε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς. Θα ταρακουνήσουμε αυτό το Κοινοβούλιο και αυτή την πόλη και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να το κάνουμε», τόνισε.
Αντιδράσεις από ΕΛΚ και S&D
Στη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε σοκαρισμένος, τονίζοντας ότι το σκάνδαλο έχει μειώσει το κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τους εγκληματίες αλλά και να βελτιώσουμε τις διαδικασίες μας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Σώμα θα συνεργαστεί πλήρως για να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι η μόνη διέξοδος», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Επικεφαλής της ομάδας S&D, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Αποφασίσαμε να είμαστε πολιτικοί αγωγοί σε αυτή τη διαδικασία. Οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και το Σώμα να καταλάβει τι έχει συμβεί ώστε την επόμενη φορά να το αποτρέψει. Τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.
Πάει πίσω στην Επιτροπή η πρόταση απελευθέρωσης βιζας για το Κατάρ
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν πάει στην Ολομέλεια, όπως αναμενόταν, η πρόταση της Επιτροπής LIBA, για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ, αλλά θα επιστραφεί στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή, είχε συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία ψηφοφορία της Επιτροπής της LIBE στην οποία υπερψήφισε την πρόταση για διέλευση χωρίς βίζα των Καταριανών από την Ένωση των 27. Ωστόσο, η Καϊλή δεν έχει οριστεί από την κοινοβουλευτική της ομάδα στην συγκεκριμένη Επιτροπή και για να έχει δικαίωμα παρουσίας και ψήφου θα πρέπει να έχει οριστεί ως αντικαταστάτρια του μέλους που αδυνατούσε να παραστεί.
Αποφασίζουν για καθαίρεση της Καϊλή
Εξελίξεις αναμένονται αύριο Τρίτη (13/12) αφού όπως έχει γίνει ήδη γνωστό στις 8:30 το πρωί θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου συμμετέχουν η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, για να συζητήσει την αφαίρεση από την Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια της θέσης μιας εκ των 14 Αντιπροέδρων του Σώματος. Σημειώνεται ότι για την καθαίρεση της κ. Καϊλή από το αξίωμα απαιτείται η ψήφος των δύο τρίτων των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων. Στη συνέχεια η απόφαση θα τεθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια.