Τον Ιούλιο του 2014, ο Μαροκινός βασιλιάς βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ είχε τιμήσει μια σειρά από πρόσωπα για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στο βασίλειό του.
Μεταξύ εκείνων των προσώπων ήταν και ο – διαβόητος πια λόγω του Qatargate – Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι. Την εποχή εκείνη, ο Παντσέρι ήταν ακόμη ευρωβουλευτής και μάλιστα επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περιοχή του Μαγκρέμπ (βορειοδυτικής Αφρικής).
Όπως αναφέρει μάλιστα σε άρθρο του το Politico, o Μαροκινός Αμπντεραχίμ Ατμούν, άλλοτε συμπρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ – Μαρόκου και νυν πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, δήλωνε «φίλος» του Παντσέρι ήδη από το 2011 ενώ υπάρχει και τουλάχιστον μία φωτογραφία στην οποία είναι μαζί ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Tο ενδιαφέρον των μαροκινών Αρχών για την Ευρώπη είχε να κάνει με τη μεγάλη μαροκινή διασπορά που ζει στο Βέλγιο αλλά και με τα αλιευτικά δικαιώματα.
Όλα αυτά μάλλον δεν θα είχαν προκαλέσει κανένα ενδιαφέρον εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αποκαλύψεις αναφορικά με το σκάνδαλο της δωροδοκίας Ευρωπαίων από το Κατάρ.
Πλέον, οι κ.κ. Παντσέρι και Τζόρτζι βρίσκονται προφυλακισμένοι στο πλαίσιο του Qatargate. Ο Τζόρτζι είναι παράλληλα γνωστός πια και ως ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή η οποία επίσης κατηγορείται στο πλαίσιο του Qatargate.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει ωστόσο το φως της δημοσιότητας, ο Παντσέρι λέγεται πως δεν είχε πάρει «δώρα» μόνο από το Κατάρ αλλά και από το Μαρόκο.
Επικαλούμενοι δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne, οι συντάκτες του Politico υπογραμμίζουν ότι το ενδιαφέρον των μαροκινών Αρχών για την Ευρώπη είχε να κάνει με τη μεγάλη μαροκινή διασπορά που ζει στο Βέλγιο αλλά και με τα αλιευτικά δικαιώματα.
Το Μαρόκο ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις προκειμένου τα ψάρια που αλιεύονται στα ανοιχτά της Δυτικής Σαχάρας να καλυφθούν από τις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει με την ΕΕ. Κατά αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζοντας δηλαδή τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από την ΕΕ, το Μαρόκο επιχειρεί όμως παράλληλα να ενισχύσει και τη θέση του έναντι του Μετώπου Πολισάριο. Μαρόκο και Μέτωπο Πολισάριο συγκρούονται στη δυτική Σαχάρα προβάλλοντας αντικρουόμενες εδαφικές διεκδικήσεις.
«Όλοι μιλούν για το Κατάρ αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Παντσέρι ξεκίνησε με το Μαρόκο και όχι με τις χώρες του Κόλπου», σχολιάζει με καυστική διάθεση ο Μοχάμεντ Σιντάτι, εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο στη Γαλλία.
Πηγή: Politico