ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί ανέλαβε όλη την ευθύνη ο Τζόρτζι

Η τακτική του μπορεί και να αποσκοπεί σε ευνοϊκότερη μεταχείριση τόσο του ιδίου όσο και της Εύας Καϊλή

Kathimerini.gr

Η Εύα Καϊλή διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να γίνει Ιφιγένεια, μερικές ώρες πριν ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, σπεύσει να αναλάβει όλη την ευθύνη για τα μετρητά που έχουν εντοπιστεί στα σπίτια τους και στη βαλίτσα του πατέρα Καϊλή, καθώς ο 35χρονος Ιταλός είναι αυτός που «είχε να χάσει και τα λιγότερα», όπως επισημαίνει ιταλικό δημοσίευμα την Παρασκευή. Αν, όπως εκτιμά ο Τύπος των Βρυξελλών, απολαύσει καθεστώτος μετανοούντος, ο κ. Τζόρτζι μπορεί να πέσει «στα μαλακά». Το ίδιο ίσως συμβεί και με την κα Καϊλή.

Η 10ωρη ανάκριση του κ. Τζόρτζι απέδωσε καρπούς για τις βελγικές αρχές, με τον Ιταλό να είναι εξ αρχής διατεθειμένος να δώσει στοιχεία για τις ύποπτες διαδρομές των χρημάτων αλλά και να περισώσει ό,τι είναι εφικτό για την τέως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Ο Τζόρτζι επωμίστηκε όλη την ευθύνη για τα μετρητά, ακολουθώντας την ίδια στρατηγική με τη σύντροφό του, δηλαδή να διαχωρίσει τη μοίρα του ενός από του άλλου ώστε να προσπαθήσει να σώσει εκείνη που έχει να χάσει τα περισσότερα, ως μητέρα και ως πολιτικός», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα.

Ο κ. Τζόρτζι θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στις βελγικές φυλακές

Ο Ιταλός μπον βιβέρ, σύμφωνα με όλες τις περιγραφές, ήταν μάλιστα εκείνος που επικαλέστηκε το στοιχείο της μητρότητας της κας Καϊλή, λέγοντας ότι η σύντροφός του αξίζει να αφεθεί ελεύθερη «ώστε να φροντίσει το 22 μηνών κοριτσάκι μας».

Ο κ. Τζόρτζι θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στις βελγικές φυλακές, ενώ για την κα Καϊλή όλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα, και δεν αποκλείεται η έκκληση Τζόρτζι να εισακουστεί, επισημαίνουν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο κ. Τζόρτζι είναι άνθρωπος που καταρρέει υπό πίεση, τον καταβάλλει το στρες, όπως καταθέτουν φίλοι και γνωστοί του. Ρεπορτάζ της Corriere della Sera από το Μιλάνο, κοντά στο οποίο γεννήθηκε ο σύντροφος της κας Καϊλή, αναφέρει την Παρασκευή ότι σύμφωνα με το περιβάλλον του, «αυτή η υπερβολική ανάκρισή του, που δόθηκε στον δικαστή στις Βρυξέλλες με τα συνηθισμένα δάκρυα και κρίσεις πανικού των κοινών θνητών, καταδεικνύει ότι δεν είναι εγκληματίας».

Τακτικισμός;

Η τακτική αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Echo των Βρυξελλών, μπορεί και να αποσκοπεί σε ευνοϊκότερη μεταχείριση τόσο του ιδίου του 35ετούς Ιταλού όσο και της Ελληνίδας ευρωβουλευτού. Σε δημοσίευμα την Παρασκευή η καλά πληροφορημένη εφημερίδα αποκαλύπτει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες μας, δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους στην φερόμενη υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκέφτονται πολύ σοβαρά να αποκτήσουν το καθεστώς του μετανοούντος», πράγμα που θα τους εξασφαλίσει πολύ ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Η εφημερίδα συμπληρώνει πάντως ότι «αυτό δεν σημαίνει και ότι η δικαιοσύνη το έχει δεχτεί… “Είναι υπό εξέταση και αποτίμηση”, σύμφωνα με πηγή κοντά στην έρευνα».

Χαρακτηριστικά η βελγική εφημερίδα εξηγεί ότι «αναμφισβήτητα, εάν η διερεύνηση τυχόν διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποίησε τις τεχνικές έρευνας που συνήθως προορίζονται για την παρακολούθηση του οργανωμένου εγκλήματος, οι ύποπτοι δεν μοιάζουν με αυτούς τους διακινητές ναρκωτικών που κρατούν το στόμα τους κλειστό μπροστά στην αστυνομία».

Το ζητούμενο τώρα για τις βελγικές αρχές κατά την L’ Echo, είναι να εντοπιστεί η πορεία του χρήματος από το Κατάρ προς την ύποπτη μη κυβερνητική οργάνωση Fight Impunity του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν στοιχεία των τραπεζικών κινήσεων της συζύγου και της κόρης του κ. Παντσέρι.

Στο κάδρο των ερευνών είναι και οι κινήσεις που έχει κάνει το Μαρόκο, που ενδεχομένως να εμπλέξουν και τον κ. Τζόρτζι που είχε επαγγελματική ενασχόληση όχι μόνο με τη Μέση Ανατολή αλλά και με τη Βόρεια Αφρική. Άλλωστε, κατά την επίσης βελγική εφημερίδα Le Soir, η έρευνα των Βέλγων για πιθανό χρηματισμό Ευρωπαίων παραγόντων είχε ξεκινήσει από τις κινήσεις του Μαρόκου, πριν επεκταθεί σε αυτές του Κατάρ, αλλά ακόμη δεν έχει εντοπιστεί το… σώμα του εγκλήματος, δηλαδή κάποια εμβάσματα ή μετρητά.

Ο κ. Τζόρτζι φέρεται κατά τη L’ Echo να έχει μιλήσει για πολλά και πολύτιμα για τους εισαγγελείς του Βελγίου, εμπλέκοντας και το Μαρόκο. Έτσι αναμένονται και νέες καταθέσεις από τις οποίες μεταξύ άλλων θα κριθεί και το κατά πόσον θα περάσει η κα Καϊλή Χριστούγεννα στη φυλακή.

 

Με πληροφορίες από Corriere della Sera, La Repubblica, Le Soir, L’ Echo

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X