ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς το Κίεβο κατάφερε να φτάσει με δικά του drones στη Μόσχα

Λόγω των περιορισμών στη χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων, η Ουκρανία κατασκεύασε με ταχύτατους ρυθμούς δικά της drones για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους

Η ικανότητα της Ουκρανίας να πλήξει κτίριο γραφείων στη Μόσχα δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα φανερώνει πόσο έχει εξελιχθεί η εγχώρια βιομηχανία drones, εν καιρώ πολέμου. Οι δύο επιθέσεις είχαν στόχο πολυώροφο κτίριο όπου στεγάζονται τρία υπουργεία.

Μετά το χτύπημα της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε την απειλή που συνιστούν τα ουκρανικά drone. «Είναι προφανές. Παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε προς το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τους τελευταίους μήνες, drone-καμικάζι μεγάλου βεληνεκούς έπληξαν και άλλα κτίρια γραφείων και κατοικημένες γειτονιές της Μόσχας και προκάλεσαν δύο φορές το προσωρινό κλείσιμο ενός σημαντικού αεροδρομίου. Τον περασμένο Μάιο, ένας επιφανής Ουκρανός τραπεζίτης προσέφερε μισό εκατομμύριο δολάρια στο πρώτο άτομο που θα προσγείωνε ένα drone στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Κανείς δεν κέρδισε.

Τον Ιούλιο όμως, ένα σμήνος 17 drones εισήλθε στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία εναέριο χώρο της Κριμαίας και έπληξε μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων. Κάποιες από αυτές τις επιθέσεις μπορεί να προήλθαν από «πράκτορες» της Ουκρανίας εντός της Ρωσίας αναφέρουν ορισμένοι.

Οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι είχαν θέσει όρους για την προμήθεια προηγμένου οπλισμού -συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και drones. Ο βασικότερος: δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν τα όπλα για επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια, γεγονός που «ανάγκασε» τους Ουκρανούς βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις.

Η προσπάθεια ξεκίνησε σοβαρά το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Ζελένσκι ξεκίνησε μια εκστρατεία για την προμήθεια και επισκευή διαφόρων τύπων drones και την εκπαίδευση πιλότων.

Ορισμένες από τις πιο εξελιγμένες κρατικές και ιδιωτικές αεροναυπηγικές εταιρείες της Ουκρανίας προσχώρησαν στην εκστρατεία της κυβέρνησης. Ηδη κάποιες είχαν ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Αλλες άρχισαν από το μηδέν τους τελευταίους 18 μήνες ή άλλαξαν παραγωγική δραστηριότητα.

Μέχρι τον Μάρτιο, ο στρατός δημιούργησε τις πρώτες τρεις μοίρες κρούσης με drones.

Το αποτέλεσμα: Η Ουκρανία ανέπτυξε ταχύτατα νέα συστήματα που τη φέρνουν μεταξύ των κορυφαίων δυνάμεων που χρησιμοποιούν drones στο πεδίο της μάχης, παρουσιάζοντας παράλληλα μια απροσδόκητη και πρωτοφανή απειλή για την Ρωσία.

AP

«Η ουκρανική αμυντική βιομηχανία μαθαίνει και προσαρμόζεται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Σάμουελ Μπεντέτ, ειδικός στο Center for Naval Analyses, έναν ερευνητικό οργανισμό στην Βιρτζίνια.

«Το γεγονός ότι φτάνουν στον ρωσικό αστικό ιστό συνιστά από μόνο του επιτυχία, όπως και γίνεται αυτό» δήλωσε ο Μπεντέτ, ο οποίος απέδωσε μέρος της αποτελεσματικότητας των επιθέσεων σε εξελιγμένες προσπάθειες συλλογής πληροφοριών από το Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει εξάλλου λαμπρή ιστορία στην αεροναυπηγική -ο πρωτοπόρος της Ιγκόρ Σικόρσκι γεννήθηκε και ξεκίνησε την καριέρα του στο Κίεβο.

To Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά πρόσφατων χτυπημάτων στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, αν και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «οι Ρώσοι βλέπουν τώρα τον πόλεμο στο έδαφός τους».

Ο Ολεξέι Ντανίλοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, αναφερόμενος στην εγχώρια παραγωγή drones, είπε «Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν πώς να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που παράγουμε στη χώρα μας για να καταστρέψουμε τον εισβολέα».

Πηγή: Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση