ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσφυγικό: «Καμπανάκι» ΟΗΕ για τα 14 εκατ. εκτοπισμένων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε τσουνάμι προσφύγων

Kathimerini.gr

REUTERS, A.P.

Στους οκτώ μήνες που διαρκεί, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε το μεγαλύτερο και ταχύτερα διογκούμενο κύμα προσφύγων των τελευταίων δεκαετιών και τα χειρότερα μπορεί να βρίσκονται μπροστά μας. Αυτή τη ζοφερή εικόνα μετέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Φίλιπο Γκράντι, ύπατος αρμοστής του διεθνούς οργανισμού για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, τουλάχιστον 14 εκατομμύρια άνθρωποι σε συνολικό πληθυσμό 44 εκατομμυρίων έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, εκ των οποίων περίπου οκτώ εκατομμύρια αναζήτησαν καταφύγιο εκτός Ουκρανίας. Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι σφοδρές εχθροπραξίες στο νότιο και στο ανατολικό μέτωπο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στις υποδομές και ο επικείμενος χειμώνας καθιστούν για πολλούς τον βίο αβίωτο.

Εκτός δικτύου παροχής ενέργειας το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που δέχθηκε πυρά, ενώ Μόσχα και Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Εκατομμύρια Ουκρανών μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τις τελευταίες ημέρες λόγω των ζημιών που προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα ρωσικών βομβαρδισμών. Τα πράγματα χειροτέρεψαν χθες, καθώς τέθηκε εκτός δικτύου το μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο πριν από τον πόλεμο παρείχε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι Ουκρανοί και τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας (Energoatom) απέδωσε την αποσύνδεση του σταθμού σε βλάβες που προκάλεσαν ρωσικοί βομβαρδισμοί σε γραμμές υψηλής τάσης. Αντιθέτως, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τον σταθμό και ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν δυνάμει καταστροφικές επιθέσεις.

Σφοδρές συγκρούσεις

Εξελίξεις αναμένονται στο νότιο μέτωπο, στην περιφέρεια της Χερσώνας, όπου οι Ουκρανοί συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους, κερδίζοντας με αργούς ρυθμούς εδάφη. Χθες ο διορισμένος από τους Ρώσους αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας, Κίριλ Στρεμούσοφ, δήλωσε ότι «το πιθανότερο είναι οι μονάδες μας, οι στρατιώτες μας, να μεταφερθούν στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου». Κάτι τέτοιο θα σήμαινε εγκατάλειψη της πόλης της Χερσώνας που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού και είναι η μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας που κατέλαβαν οι Ρώσοι από την αρχή του πολέμου.

Χθες το πρωί η πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα, Ντέμπορα Μπρόνερτ, προσήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε κληθεί σε διάβημα διαμαρτυρίας. Στη σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καυτηριάζει τις «συγκρουσιακές πρακτικές της Βρετανίας, που απειλούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες». Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγορεί τους Βρετανούς ότι εκπαιδεύουν Ουκρανούς στην τέχνη του υποβρύχιου σαμποτάζ και ότι τους βοήθησαν στην πρόσφατη επίθεση εναντίον του ρωσικού στόλου της Σεβαστούπολης, ενώ υπήρξαν και κατηγορίες για ανάμειξη μελών του βρετανικού ναυτικού στην ανατίναξη των αγωγών Nord Stream. Το Λονδίνο αρνείται τις κατηγορίες, χωρίς να κρύβει ότι ενισχύει με όπλα και εκπαίδευση στελεχών τον ουκρανικό στρατό.

Η Ρωσία προχώρησε χθες σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου τύπου Bulava, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, από νέας τεχνολογίας πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο πρόκειται σύντομα να τεθεί σε ενεργό υπηρεσία. Σε δύο ομιλίες τον Σεπτέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε υπαινιχθεί ότι δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικών όπλων για την υπεράσπιση της χώρας του.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για τον ενεργητικό ρόλο που έπαιξε η Τουρκία ώστε να επιστρέψει η Ρωσία στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παρατείνει τη συμφωνία, που λήγει στις 19 Νοεμβρίου, και έθεσε ως προϋπόθεση να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση